У Краматорську відбулося розширене засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації

У розширеному засіданні колегії управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації, яке відбулося 9 листопада 2017 року в Краматорську, взяли участь керівники органів управління фізичною культурою і спортом міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники обласних фізкультурно-спортивних організацій, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», районних організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос», представники обласних федерацій і координатори з олімпійських видів спорту.

Згідно порядку денного, на колегії були розглянуті два основних питання: 1) про виконання Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2017-2021 роки в умовах децентралізації влади; 2) про аналіз виконання індивідуальних планів підготовки спортсменів-кандидатів на участь в Олімпійських іграх та про внесення змін до списку спортсменів Донецької області – кандидатів на участь у ХХХII літніх Олімпійських іграх 2020 року в м. Токіо (Японія) на 2018 рік.

З першого питання доповіла заступник начальника управління – начальник відділу реалізації профільних програм управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова. Вона зазначила, що до занять фізкультурою і спортом в області залучено 299,5 тис. осіб, або 15,4 % від загальної кількості населення області на території, яка підконтрольна українській владі. На початку реалізації Програми цей показник складав 296,2 тис. осіб, або 15,1 %.

Для залучення дітей і підлітків до систематичних занять спортом в області діють 55 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у яких займається 24,5 тис. дітей та підлітків, що складає 16,6 % учнів загальноосвітніх шкіл (у 2016 році – 54 ДЮСШ, у яких займались 22,4 тис. осіб). У них працює 820 тренерів-викладачів, у т.ч. 478 штатних (58,3 % із загальної кількості працюючих тренерів).

На теперішній час у сфері фізичної культури та спорту області працює 2716 штатних працівників, спеціальну освіту мають 66 % з них.

Для проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів на території, підконтрольній українській владі, розташовані 3452 спортивних споруди. З них 56 стадіонів, 21 плавальний басейн, 521 спортивний зал, 748 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 1919 комплексних спортивних майданчиків (у тому числі 184 зі штучним покриттям), 462 майданчики з тренажерним обладнанням, 250 футбольних полів, 41 тенісний корт, 165 стрілецьких тирів, 2 кінноспортивні бази, 1 споруда зі штучним льодом, 1 веслувально-спортивна база та 2 водноспортивні бази.

На теперішній час триває реалізація проектів щодо відновлення повноцінної діяльності (після переміщення з Донецька в Бахмут) Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки та обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру.

Щодо вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки, то роботи будуть проводитися за трьома напрямками:

– реконструкція 5-типоверхового гуртожитку училища по вул. Благовіщенська, м. Бахмут; запланований термін реалізації – 2018-2019 роки;

– будівництво учбового корпусу на 400 учнів та студентів навчального закладу спортивного профілю училища по вул. Благовіщенська, м. Бахмут; запланований термін реалізації – 2018-2021 роки;

– реконструкція дренажної системи та штучного покриття футбольного поля 105х68 на стадіоні «Авангард» м. Бахмут; запланований термін реалізації – 2018 рік.

Задля повноцінного відновлення роботи обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру із комунальної власності територіальної громади міста Бахмут на його баланс передано лікувальний корпус, розташований за адресою: вулиця О.Сибірцева, 3. На даний час розпочато реалізацію проекту з реконструкції зазначеного об’єкту. Фінансування передбачено за рахунок державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Проведення необхідних робіт планується протягом 2017-2018 років.

Ще одним регіональним проектом є створення сучасної велосипедної бази – нового спортивного комплексу для розвитку велоспорту в місті Лиман (який включатиме готель, трасу ВМХ, спортмайданчики). Вартість проекту – 1,4 млн. грн., фінансування відбуватиметься за рахунок коштів обласного бюджету.

Доповідачем з другого питання порядку денного виступила в.о. директора школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова. Вона нагадала, що згідно рішення колегії управління, на 2017 рік до списку спортсменів – кандидатів на участь у ХХХІІ літніх Олімпійських іграх 2020 року в м. Токіо (Японія) увійшло 109 спортсменів з 16 видів спорту, у т.ч.: 26 – елітна група, 57 – провідна група, 26 – резервна група. Із загальної кількості кандидатів виконали індивідуальні плани підготовки 58 спортсменів (53,2%), частково виконали – 34 спортсмени (31,2%), не виконали – 15 спортсменів (13,8%), у декретній відпустці знаходяться 2 спортсменки – Аліна Махиня та Юлія Шимечко (Каліна).

Серед спортсменів, які виконали індивідуальні плани підготовки, найкращих результатів досягли:

  • Вікторія Сухорукова (стрільба кульова) – 2 командне місце на юніорському чемпіонаті світу;
  • Тетяна Профатілова (боротьба вільна) – 3 місце на юнацькому чемпіонаті світу, 2 місце на юнацькому чемпіонаті Європи;
  • Ростислав Білостоцький (бокс) – 3 місце на чемпіонаті Європи серед чоловіків до 22 років;
  • Станіслав Оліферчик (стрибки у воду) – 2 місце на чемпіонаті Європи та 2 місце на Всесвітній Універсіаді (мікст-пара);
  • Андрій Гарбар (тхеквондо ВТФ) – 3 місце на чемпіонаті Європи серед молоді;
  • Ілля Куліков (важка атлетика) – 3 місце на чемпіонаті Європи серед юніорів;
  • Альона Шевкопляс (важка атлетика) – 3 місце на чемпіонаті Європи серед юніорів;
  • Максим Євтушенко (боротьба греко-римська) – 3 місце на чемпіонаті світу серед військовослужбовців;
  • Наталія Легонькова (легка атлетика) – 1 місце на Дублінському марафоні.

Окрім цього, в області з’явилися нові зірки, які гідно виступили на міжнародних стартах та можуть поповнити список кандидатів на участь в Олімпійських іграх 2020 року:

  • Геннадій Завертайло (боротьба греко-римська) – 2 місце на чемпіонаті світу серед кадетів;
  • Віолетта Петровська (боротьба вільна) – 3 місце на чемпіонаті Європи серед юнаків та дівчат;
  • Олена Радюк (легка атлетика) – 1 місце на чемпіонаті Європи серед юніорів;
  • Станіслав Мулько (вітрильний спорт) – 3 місце на етапі Кубку Європи.

Також поповнили ряди кандидатів на участь у Олімпійських іграх перспективні спортсмени, які перейшли з інших областей і мають потенціал взяти участі у головних стартах чотириріччя: Надія Єфімчук (важка атлетика), Ілля Маловичко, Ігор Львов (вітрильний спорт), Вікторія Калюжна, Єгор Жуков, Роман Кузьмінов (легка атлетика), Андрій Шклярук (стрільба кульова), Віра Соснова (триатлон).

Проаналізувавши вік кандидатів на участь в Олімпійських іграх, Крістіна Русінова зробила висновок, що майже в усіх видах спорту відбулася зміна поколінь. З числа 109 потенційних кандидатів на участь в Олімпійських іграх 74 спортсмени – юнацького, юніорського та молодіжного віку, 35 – дорослі спортсмени (співвідношення 68 % до 32 %). Суттєво зменшується кількість елітних спортсменів, для яких олімпіада 2020 року буде вже третьою і навіть четвертою. І тим важливіше приділити увагу роботі з резервом, ставити за мету набуття молодими спортсменами за останні три роки змагального досвіду на міжнародних аренах.

Після завершення обговорення основних питань порядку денного засідання колегії управління була проведена церемонія нагородження. Кубки і грамоти управління за підсумками участі в ХІІ спортивних іграх ветеранів спорту отримали керівники органів управління фізичною культурою і спортом міськвиконкомів. Серед І групи міст з першої по третю сходинку посіли відповідно Маріуполь, Бахмут і Слов’янськ, серед II групи міст – Покровськ, Лиман та Мирноград. Також відзнаки отримали тренер-викладач з греко-римської боротьби ДЮСШ № 1 Краматорської міської ради Анатолій Сорока та директор дитячо-юнацької спортивної школи м. Лиман Вадим Мовчан.

Управління з питань фізичної культури та спорту
Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *