Знаходити роботу непросто

Ситуація на ринку праці невтішна. За офіційними даними, рівень безробіття становить 1,2%. А за результатами щорічного дослідження «Найкращий роботодавець» компанії EY та опитуванням соціологічної групи «Рейтинг» 40% українців працездатного віку не працюють.

Ось така розбіжність цифр говорить про те, що проблема прихована під офіційними цифрами, а отже, держава не може її вирішувати.

З іншого боку, існує невідповідність попиту і пропозиції за кількістю та за позиціями. Попит перевищує пропозицію. Наприклад, за статистикою Work.ua на сайті розміщено 76 799 резюме, а вакансій – 51 998. Різниця більше ніж 20 тисяч.

За цією ж статистикою, роботодавці найбільше шукають менеджерів із продажів, працівників сфери обслуговування та робочих спеціалістів. Тоді як пошукачі розміщують вакансії переважно на позиції в категоріях адміністративного персоналу, керівників середньої ланки та роздрібної торгівлі.

Зарплата, найболючіше питання, також відрізняється. За статистикою сайту Work.ua за вакансіями середня заробітна плата становить 8739 грн., а за резюме – на тисячу більше – 9742 грн.

– Пошукачів найчастіше не влаштовує заробітна плата, графік роботи та умови праці. Роботодавець зараз поступово підвищує зарплату, при цьому кількість обов’язків зростає, умови роботи та графік не змінюється.

Тобто більшість роботодавців не піклується про свого найманого працівника, – коментує Анна Назарова, координатор проекту Livelihoods (відновлення засобів до існування) Карітасу Харкова.

Та й у пошукача часто неадекватна картина світу.

– Це означає, що людина не знає реальної ситуації на ринку праці, не знає, які професії актуальні, а які вже відмирають, не знає зарплатні пропозиції різних вакансій, а ще – не може оцінити власні знання, досвід, здібності в співвідношенні з бажаною вакансією. Маючи певну професію, яка вже втрачає актуальність, пошукач рідко замислюється про отримання нової. А якщо замислюється, то не завжди має можливості для її отримання, – ділиться досвідом Ірина Ніколаєвська, рекрутер Карітасу Харкова.

Саме тому в Карітасі створено проект із працевлаштування – для того, щоб допомогти місцевому населенню та переселенцям зрозуміти себе, підготувати резюме, попрактикуватися перед співбесідою і, як результат, улаштуватися на роботу або започаткувати власну справу.

По допомогу в працевлаштуванні звертайтеся за телефонами:
050 309 67 08, Наталя;
050 351 70 10, Оксана;
050 309 67 10, Ірина;
або приходьте до нашого офісу за адресою: Григорівське шосе, 30.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *