Ханський палац: реставрація з ознаками вандалізму

Реставраційні роботи, що проводяться на території Бахчисарайського заповідника, можуть закінчитися руйнуванням головного корпусу Ханського палацу. Про це 5 листопада повідомили в прес-службі Міністерства культури України.

За інформацією чиновників, під час демонтажу черепиці та старовинних дубових балок з Великої Ханському мечеті були пошкоджені розписи 18-го століття. Окрім того, повідомляє міністерство, на фасаді будівлі з’явилися тріщини й обвалилась штукатурка, а ремонт проводять робітники, які не мають досвіду в сфері реставрації. За словами підконтрольного Кремлю голови Криму Сергія Аксьонова, на ці роботи виділили понад півтора мільярди рублів.

​Кримський історик Гульнара Бекірова наводить невтішні спостереження анонімного фахівця з Криму, який встиг оцінити перебіг ремонтних робіт у Ханському палаці.

Підрядником виступає будівельна компанія «Атта-груп», якою опікується батько російського голови Республіки Крим, а робітнича бригада являє собою гастарбайтерів і людей, які не володіють методикою ремонту
Гульнара Бекірова

‒ Ситуація з Хан Сараєм якщо не трагічна, то точно досить драматична. І це вже не моя приватна думка, про це з болем пишуть люди з Криму. Зовсім нещодавно людина, яка спостерігає за так званими реставраційними роботами, причому фахівець, надіслав мені листа. З метою безпеки я не можу називати його ім’я. Так ось, він пише про те, що так звані реставраційні роботи в Ханському палаці навіть не належать до розряду ремонтних. Йому відомо, що підрядником цих робіт виступає будівельна компанія «Атта-груп», якою опікується батько російського голови Республіки Крим, а робітнича бригада являє собою гастарбайтерів і людей, які не володіють методикою ремонту. Про науковий підхід не йдеться. Унікальні розписи 1740 року, стверджує ця людина, вже зруйновані. За його словами, після такого ремонту мінарет може впасти, стеля в залі Дивану 16-го століття валиться й тече, а роботи відбійним молотком викликали тріщини в усіх будівлях палацу. Мені здається, що йде банальна крадіжка бюджетних коштів на цій непрофесійній реставрації.


Гульнара Бекірова

​Виконавчий директор Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць Олена Сердюк наполягає, що стан Ханського палацу мають вивчити міжнародні експерти.

‒ Перш за все Бахчисарайський заповідник ‒ це не просто пам’ятка, а один із символів кримськотатарського народу з особливим статусом. Він занесений до попереднього списку всесвітньої спадщини, і в Крим однозначно має бути спрямована міжнародна моніторингова місія, особливо після таких новин. Росія, на жаль, завжди глуха, коли йдеться про кримські пам’ятки. Це стосується всієї архітектури та археології, але Ханський палац, звичайно, особливий об’єкт в цьому сенсі. Так поводитися з ним ‒ пряме порушення. Ще в 2013 році будівля не була в аварійному стані, проте будь-яка пам’ятка час від часу потребує реставрації. Так чи інакше для правильного судження об’єкт необхідно бачити.


Ханський палац

​Директор музею історії та культури кримських татар Мер’єм Сейтумерова запевняє, що російська сторона проводить складну реконструкцію, яку не можна переривати.

«Якщо ЮНЕСКО хоче прислати своїх експертів, нехай надсилає ‒ побачать самі, що відбувається в палаці. Україна, очевидно, хоче отримати якісь політичні дивіденди від своїх заяв, але нашому палацу від цього не легше. Зараз єдина держава, яка турбується про збереження палацу, ‒ це Росія. Це все одно що посеред складної хірургічної операції її перервати, і людина помре. Так і в нашому випадку: якщо припинити протиаварійні роботи, то ці об’єкти просто зруйнуються. І кому від цього буде добре?»

Україна, очевидно, хоче отримати політичні дивіденди від своїх заяв, але нашому палацу від цього не легше. Зараз єдина держава, яка турбується про збереження палацу, ‒ це Росія
Мер’єм Сейтуметова

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сподівається, що ЮНЕСКО відреагує на українські виступи про ситуацію з Ханським палацом.

‒ Днями в Парижі відкрилася 39-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, де виступили голови національних делегацій країн-членів організації. Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця розповів про сумну ситуацію зі збереженням Ханського палацу в Бахчисараї, про варварські руйнування історичних курганів у Криму при будівництві доріг. На жаль, на цій сесії ЮНЕСКО не ухвалила рішення щодо Криму, але я не сумніваюся, що виступ Сергія Кислиці вплине на рішення виконавчого комітету організації. Росія продовжує політику знищення слідів кримськотатарського народу на півострові та його витіснення за межі Криму, щоб вся пам’ять про кримських татар була стерта.


Рефат Чубаров

Археолог, кандидат історичних наук, співробітник національного заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський робить висновок, що пошкодження Ханського палацу навряд чи є незворотними.

‒ Наскільки я знаю, роботи там ведуться фірмою без реставраційного досвіду. Вони себе в минулому році вже показали при ремонті мечеті хана Узбека в Старому Криму, де використовували абсолютно неприйнятні матеріали на зразок бетону. Тому очікувати чогось хорошого для Ханського палацу не варто. Щоправда, я не думаю, що росіяни повністю угроблять пам’ятник архітектури, але істотної шкоди йому завдати можуть. Відновлення буде завданням професійних реставраторів. Аварійним стан Ханського палацу став саме в останні три роки. Те ж саме й з Генуезькою фортецею в Судаку, де завалилася одна вежа. Мабуть, зміна місцевої влади привела до того, що в реставрацію пам’яток ці кілька років взагалі не вкладали ніяких коштів.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *