Кримський «слід» у кампанії Собчак

Ксенія Собчак на російському навколополітичному помості фігура не нова ‒ журналіст і знаменита дочка. А з середини жовтня 2017 року вона показала себе в новій якості ‒ можливий майбутній кандидат у президенти Росії. «Крим ‒ український, згідно з міжнародним правом» ‒ одна з перших потужних заяв Собчак напередодні початку виборчих перегонів.




Отримати Adobe Flash Player

Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


За що Собчак вдячна Путіну?



Share this video

0:06:12



0:00:00
/0:06:12






Завантажити на комп'ютер

«Ще раз повторю ‒ я не агітуватиму в Криму, тому що я вважаю, що Крим був приєднаний незаконно. Для мене сьогодні це так», ‒ говорить можливий кандидат у президенти сусідньої Росії на зустрічі з потенційними виборцями.

Раніше заяви Собчак про Крим не були такими однозначними, у 2014 році вона так коментувала анексію півострова: «До речі, мої всі друзі проти Криму ‒ я в гордій самотності вважаю, що це блискуче розіграна політична комбінація», ‒ писала вона у Twitter.

У коментарях вона пояснила, що ця подія їй подобається з точки зору геополітичних інтересів Росії.

Але тепер Собчак вважає, що Росія має дотримуватися міжнародного законодавства ‒ країна порушила Будапештський меморандум, за яким Україні гарантувалася безпека і, в першу чергу, територіальна цілісність, після відмови від ядерної зброї.

За такі слова лідер Ліберально-демократичної партії Росії (ЛДПР) Володимир Жириновський закликав порушити кримінальну справу проти Собчак.

«Як можна, щоб у Росії практично на напівофіційному рівні з’явилася дама, яка хоче брати участь у виборах президента і заявляє, що Крим ‒ український. Це злочин… Ми ж у Кримінальному кодексі ввели статтю, генеральний прокурор має порушувати кримінальну справу, слідчий комітет ‒ відкрити справу й передати до суду… посадити її років на п’ять», ‒ сказав Жириновський російським журналістам.

Собчак відповіла, що це її власна думка, констатація факту, а не заклик до сепаратизму. Так що саджати за таке ‒ не можна. Проте за подібні висловлювання дійсно судять, наприклад, в анексованому Криму. Так, у сепаратизмі звинувачують кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова за фразу в соцмережі «Крим ‒ це Україна».

«Той репост і ті коментарі, які, як вважає слідство, належать Сулейману Кадирову, не містять в собі закликів до чогось. Вони містять схвалення, згоду з позицією, але закликів немає. А стаття Кодексу говорить, що в діях мають бути заклики», ‒ наголосив адвокат Сулеймана Кадирова Олексій Ладін.

За кримського активіста заступилася й сама Собчак, вона, мовляв, для того й бере участь у виборчій кампанії, «щоб людей не можна було незаконно засудити в тиші».

Собчак ‒ проект Кремля?

Такі сміливі, зважаючи на російські реалії, заяви Собчак не мають для неї жодних юридичних наслідків, експерти пов’язують це з тим, що її виборча кампанія ‒ ініціатива Кремля.

Собчак розуміє якусь свою місію і, можливо, вона навіть розуміє, що колись «Путін закінчиться»
Олександр Палій

«Думаю, що це така пропозиція Кремля, від якої можна було відмовитися, але вона не відмовилася. Собчак розуміє якусь свою місію і, можливо, вона навіть розуміє, що колись «Путін закінчиться». Вона, можливо, думає про те, що буде потім. А потім виявиться, що навколо порожнеча, й тут така собі Ксенія Собчак», ‒ припустив український політолог Олександр Палій.

Собчак такий зв’язок заперечує, але нагадує, що для неї Путін ‒ не тільки політик.

«Для мене, в першу чергу, Путін ‒ це людина, яка в дуже складній ситуації допомогла моєму батькові. І зробила так, що практично врятувала життя моєму батькові. Я про це пам’ятаю, тому Путіна-людину я ображати не буду, але це не означає, що мені подобається все, що робить Путін-політик», ‒ говорила раніше Собчак.

Через відсутність грошей виборчий штаб Собчак уже залишив політтехнолог Олексій Ситников, до речі, саме він ‒ автор іміджу Юлії Тимошенко з косою.


Ігор Малашенко

При цьому головою штабу стала людина, яка також якийсь час працювала в Україні ‒ політконсультант, медійник Ігор Малашенко.

«У мене не буде проблем з управлінням кампанією, за винятком тієї, звичайно, якщо Ксенія Анатоліївна мене через якийсь час не звільнить», ‒ висловився голова виборчого штабу Собчак.

На думку політологів, за появою Собчак в лавах можливих кандидатів на роль президента стоїть особлива мета Кремля.

Це така спроба Кремля зібрати незадоволений електорат
Дмитро Левусь

«Як на мене, це така спроба Кремля зібрати незадоволений електорат. В очах, так би мовити, світу показати, що вибори все-таки якісь там є ‒ на виборах президента Путіна можна проголосувати не тільки за Путіна», ‒ вважає директор Центру суспільних досліджень «Український Меридіан» Дмитро Левусь.

У самому Кремлі заперечують причетність до можливого висування телеведучої Ксенії Собчак на посаду кандидата в президенти Росії.

«Це не так», ‒ коротко відповів представник російського президента Дмитро Пєсков.

Новий «референдум» від Собчак

Питання російської анексії українського півострова Собчак пропонує вирішувати за допомогою нового «референдуму».

«Сьогодні я бачу вихід з цієї кризової та несправедливої ситуації, яку створила наша країна, тільки через якийсь новий незалежний референдум, референдум, який передбачає, як будь-який справжній референдум, різні точки зору», ‒ зазначила потенційний кандидат в президенти Росії.

Підконтрольна Кремлю нинішня влада Криму ідею не оцінила.


Володимир Константинов

«Це вкрай погана ідея ‒ намагатися спекулювати або свою програму робити на проблемах Криму, не знаючи теми й не знаючи питання шльопати язиком, що Крим наш-не наш, не розуміючи суті цих процесів. Нічого доброго з цього не вийде», ‒ вважає спікер підконтрольної Кремлю Держради Криму Володимир Константинов.

Українські експерти також не вважають «референдум» вдалою ідеєю, відзначаючи, що Росія вже замінила в Криму частину населення. За інформацією досліджень «Українського інституту майбутнього», туди переїхали від 220 до 270 тисяч росіян ‒ це не менше 11% населення Криму.

«Настрій самих кримчан різний, потенційно українське населення потроху їде з Криму… Плюс до цього, якщо будуть проводити такий «референдум» росіяни, то він проводитиметься за наявністю російського паспорта», ‒ нагадує експерт програми міжнародної та внутрішньої політики «Українського інституту майбутнього» Ігар Тишкевич.

Такий «референдум» неможливо вважати незалежним, наголошує політолог.

Водночас появу Собчак та її кримських ідей українські експерти вважають позитивом ‒ це чергова можливість нагадати російському електорату, що Крим ‒ це Україна.




Отримати Adobe Flash Player

Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Кримський референдум від Собчак



Share this video

0:07:15



0:00:00
/0:07:15






Завантажити на комп'ютер

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *