Україна не може відповідати за свободу слова на окупованій частині Донбасу та в окупованому Криму – Захаров

Свобода в інтернеті у світі погіршується уже шостий рік поспіль, і нині понад дві третини всіх користувачів інтернету живуть у країнах, де критика влади, військових чи владної родини зазнає цензури. Дедалі більше урядів намагаються взяти під контроль соціальні мережі і сервіси інтернет-зв’язку, щоб зупинити розповсюдження інформації, особливо під час противладних протестів, мовиться у звіті правозахисної організації Freedom House. Щодо України, то її статус за класифікацією Freedom House є «частково вільна», при чому за останній рік її показники свободи слова погіршилися. Розмову з українським правозахисником директором Харківської правозахисної групи Євгеном Захаровим ми розпочали із запитання про те, чи він поділяє підхід аналітиків Freedom House, що Крим як територію, яку Україна не контролює, у звіт включати не потрібно, а події на окупованих частинах Донбасу там повинні бути присутні, попри те, що Україна не контролює і їх.

Оскільки Крим є частиною України, не можна розглядати його окремо
Євген Захаров

– Ні, я з цим ніяк не можу погодитися. Оскільки Крим є частиною України, не можна розглядати його окремо ніби він не є частиною України, хоч так прямо не сказано, але так можна це прочитати. Я думаю, що це необережні дослідники таке собі дозволили, такі, можна сказати, фактичні помилки. Хоча вони виправдовувалися, казали, що вони не це мали на увазі, але тим не менше вони мають бути ретельними в цих питаннях, які є такими драстичними.

– Я думаю, що вони це зробили з огляду на те, що Україна дійсно не контролює ситуацію в Криму, і якщо ситуація зі свободою слова і переслідуваннями журналістів погіршується в Криму, то українська держава жодним чином не може нести відповідальність за це, і таким чином її рейтинг не може постраждати. Але в мене запитання щодо Донбасу – чи Україна може контролювати свободу слова на окупованій території Донбасу?


Євген Захаров, правозахисник, директор Харківської правозахисної групи

– Так, сама Україна не може контролювати дотримання свободи слова, свободи інформації і взагалі свободи поглядів на Донбасі, оскільки вона не в змозі на окупованій території застосовувати санкції, обмеження, звернутися до судових механізмів. На сьогодні це неможливо. В цьому сенсі Крим і Донбас схожі. Хоча і в тому українська держава, взагалі кажучи, може, вважаючи що це частина України, а так воно і є, апелювати до західної громадськості і до західних держав і говорити про те, що ті порушення, які йдуть фактично з боку іншої держави, з боку Росії – є абсолютно неприпустимі.

Необхідно звертати увагу на переслідування за погляди, які мають місце і в Криму, і на Донбасі

Необхідно звертати увагу на переслідування за погляди, які мають місце і в Криму, і на Донбасі, де людей просто за те, що вони друкують в інтернеті чи в блозі навіть під псевдонімом думки, які не співпадають з поглядами тамтешньої «влади», їх за це переслідують, позбавляють волі і дають великі терміни покарань. І таких випадків було дуже багато.

– Дослідники говорять, що і українська держава винна у тому, що вона переслідує людей за висловлення людей своєї точки зору на інтернеті і наводять приклади того, що людей було засуджено за сепаратистські погляди. Де тут є межа між тим, щоб держава мала право на самозбереження, і правом людини на висловлення своїх поглядів?

Обмеження доступу російським пропагандистським каналам я вважаю виправданим, оскільки це суцільна брехня, яка має своїм наслідком посилення ненависті

– Це складне питання. Я думаю загалом, що держава може вносити обмеження у зв’язку з тим, що російська держава діє через свої пропагандистські медіа, їх багато в Україні, і суттєво впливає на погляди людей, які тут живуть, особливо на Донбасі і в Криму, але на території України так само. І тому обмеження доступу цим російським пропагандистським каналам я вважаю виправданим, оскільки це суцільна брехня, яка має своїм наслідком посилення ненависті і, в кінцевому рахунку, посилення насильства. І це прямий наслідок цієї брехливої пропаганди. Тому такі обмеження, я вважаю, є допустимими, і держава їх може вводити.

Баланс між захистом прав людини та захистом національної безпеки на сьогодні в Україні зсунутий суттєво в сторону захисту національної безпеки

Інша справа в тому, що стосується своїх громадян, які живуть на території України, які висловлюють погляди, які можуть не подобатися українським патріотам і українським чиновникам – щодо них справді порушуються кримінальні справи, зокрема за сепаратизм. І тут я можу сказати, що баланс між захистом прав людини та захистом національної безпеки на сьогодні в Україні зсунутий суттєво в сторону захисту національної безпеки. Тобто, мали місце випадки, коли держава переслідувала людей за їхні погляди і були навіть випадки, коли такі люди потрапляли за грати і щонайменше під час слідства у слідчі ізолятори.




Отримати Adobe Flash Player

Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Під стіни суду прийшли прихильники та опоненти Руслана Коцаби (відео)



Share this video

0:01:16



0:00:00
/0:01:16






Завантажити на комп'ютер

І тут слід сказати таке, що судова практика, тим не менше, була достатньо м’якою. Якщо подивиться на вироки за статтею 110, то можна побачити, що майже жоден з тих, хто був засуджений, не отримав вирок, який пов’язаний із позбавленням волі. Більша частина звинувачених була звільнена з-під варти ще до закінчення суду і буквально одиниці з них – а таких вироків понад 200 вже є, за моїми підрахунками, і буквально одиниці в кінцевому рахунку отримали певний термін ув’язнення.

Ще слід сказати, що в одному кричущому випадку, який стосувався Руслана Коцаби, держава виправилася, і в апеляційному суді він був взагалі виправданий повністю. Якщо в суді першої інстанції йому одне в державній зраді скасували обвинувачення у тому, що він заважав мобілізації, воно лишилося, але йому дали 3 роки, менше меншого, то в апеляції і це зняли обвинувачення. Зараз ще йде заново апеляційне провадження, воно не закінчене, і поки що не можна сказати, що це вже кінець, але в даному випадку і ще були випадки, коли держава, можна сказати, виправилась.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *