У Званівській громаді пройшов обласний фестиваль вертепів

У селі Званівка у рамках культурно-мистецької акції «Різдвяний передзвін» відбувся фестиваль вертепників та колядників. На свято приїхало понад 500 гостей та майже сорок колективів з Львівської області та усіх районів Донеччини. Гостями свята також стали представники Донецької облдержадміністрації та народні депутати.

Заступник голови Донецької ОДА Ігор Стокоз зазначив, що подібний фестиваль вперше проходить на Донеччині саме у лемківських селах.

«Представники лемківської громади виступили з пропозицією проводити цей фестиваль у Званівці. Я гадаю, що він стане щорічним. Ця громада пронесла свою національну пам’ять через усі негаразди, я сподіваюсь, що незабаром тут проходитиме «Лемкофест», який буде і всеобласним, і всеукраїнським», – заявив Ігор Стокоз.

Ідею створення всеукраїнського фестивалю вертепників та колядників підтримав голова Званівської об’єднаної територіальної громади Олександр Білицький.

«Це свято нам вдалось організувати у доволі стислий термін. Ми бачимо, що колективи добре відгукнулись на пропозицію участі у такому заході, тому у наступному році ми очікуємо ще більше гостей з різних регіонів України. Традиція вертепів дуже важлива для нашої громади, і ми готові підтримувати її», – підкреслив Олександр Білицький.

Гості з Львівщини високо оцінили рівень фестивалю у Званівці. Начальник відділу культури Жовківської райдержадміністрації, керівник фольклорного колективу «Джерела Розточе» Галина Фесюк зазначила, що майстрині та творчі колективи Донеччини мають дуже високий професійний рівень і можуть змагатись у майстерності з колективами з Західної України.

«Ми вже втретє на Донеччині і бачимо позитивні зміни. Сьогодні ми привезли автентичні галицькі колядки, і тут їх дуже добре сприйняли, адже у цій громаді збереглись ті давні традиції. Дуже хочеться, щоб цей фестиваль ріс та змінював локації щоб якомога більше людей долучалось до традиції вертепів», – наголосила Галина Фесюк.

Фестиваль вертепників та колядників не обійшовся і без ярмарку, на якому майстри з усієї Донеччини презентували свої декоративні вироби та різдвяні страви.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністраці

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *