Час працює на нас!

Цього року у Харкові багатолюдно і цікаво було відзначено різдвяні і новорічні свята. Фестиваль “Вертеп-фест” зібрав рекордну кількість колядників з усіх куточків України, які творили у місті колоритний і самобутній український ландшафт. Проте, крім фестивальних вертепників Харковом мандрувало й кілька гуртів, які не брали участь в офіціозах, а цілком природньо й невимушено колядували за давньою слобідською традицією міськими просторами. Серед таких ватаг особливо помітним був гурт Спілки Української Молоді, який ще з кінця 1980-х років культивує серед українських спільнот традицію міського колядування. За основу своєї вистави сумівці взяли автентичне слобідське вертепне дійство, яке ще напочатку ХІХ століття у Харкові виконували місцеві спудеї і бурсаки.

Доречно і по-сучасному скомпонований сучасний Вертеп користувався величезною увагою у харків’ян і гостей міста. Протягом цілого тижня ватага сумівських вертепників колядувала у різних районах Харкова — українських храмах, на вулицях, площах, парках, різноманітних громадських закладах, міському транспорті, метро. Рідко хто з слухачів лишався байдужим — скрізь сяяли посмішки і лунали схвальні відгуки. Не дивно, що колядницький міх був щоразу наповнений до до самого краю.

І послухавши черговий раз колядку від перехожих вертепників стає невимовно добре на душі. Адже попри все наша українська традиція, наш звичай не згасають, а здобувають нових сенсів і мотивацій. А це значить, що українська нація набуває внутрішньої сили і потуги. Час працює на нас!

Христос народився! Славімо Його!

Павло КЛЕНЕНКО, Харків

Світлини:

Альбом від Миколи Калити, 14.01.2018

Альбом від Василя Пономарьова, 14.01.2018

Відео від Василя Пономарьова:

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *