На звільнених територіях відновлено виплату пенсій

Наприкінці листопада минулого року села Травневе та Гладосове повернулися під контроль України. В колишню «сіру зону», де нарешті замайоріли українські прапори, приїхав голова Донецької ОДА Павло Жебрівський. Він поспілкувався з людьми, зробив розпорядження про проведення обліку тих, хто потребував негайної допомоги – як гуманітарної, так і медичної. Адже життя без під звуки вибухів і обстрілів нормальним назвати не можна. Волонтери та представники гуманітарних організацій привезли гуманітарну допомогу: харчові продукти, теплий одяг, ліки…

Тепер у звільнених селах є світло і транспортне сполучення, завершується робота по відновленню покрівлі дахів обстріляних бойовиками будинків. Військові продовжують допомагати місцевому населенню, щоб люди відчували себе нормально не тільки фізично, а й соціально захищеними. І останнє питання складніше за інші.

Всього сьогодні в звільнених Гладосовому і Травневому мешкає близько двохсот жителів. В основному – це люди похилого віку.

І ось з нового року у Гладосовому і Травневому повністю відновлено виплату пенсій.

Як відбувалося відновлення виплат  «Вісті Донбасу» запитали у начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад.

Який механізм виплати пенсій мешканцям селища Гладосове? 

– Хочу зазначити, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р селище Гладосове (м. Горлівка) включене в перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади не здійснюють свої повноваження.

Виходячи з цього, виплата пенсії мешканцям означеного селища проводиться з врахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», тобто як внутрішньо переміщеним особам.

Це означає, що на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яку видає орган соціального захисту населення, Пенсійним фондом перераховуються пенсії на карткові рахунки, відкриті в установі АТ «Ощадбанк».

Ваші працівники виїздили до селища Гладосове?

– В ході неодноразових візитів до населеного пункту та завдяки співпраці спеціалістів управління праці, «Ощадбанку», а також Бахмутського управління Фонду були оформленні відповідні документи кожному мешканцю.

Послідовність дій перелічених структур дозволила вже в грудні минулого року першим пенсіонерам зарахувати пенсійні кошти на рахунки відкриті в АТ «Ощадбанк».

Відповідні інформаційні матеріали про порядок поновлення виплати пенсій доведено населенню.

Надалі слідували звернення громадян селища з заявами про поновлення виплати пенсії, які своєчасно опрацьовувались та були включені в документи наступного місяця.

Пенсії мешканцям виплачені в повному обсязі?

– В теперішній час виплата пенсії проводиться 15 пенсіонерам, які перебувають на обліку в Бахмутському управлінні Фонду.

45 пенсіонерам селища Травневе, яке розташоване на лінії зіткнення виплата пенсії проводиться по теперішній час відділенням поштового зв’язку та установами уповноважених банків вчасно та в повному обсязі згідно з  графіком виплати пенсій.

Як буде надалі проводитись виплата пенсій в цих селах та в «сірій зоні»?

– З метою оперативного реагування процесу фінансування пенсійних виплат головним управлінням запроваджено складання щомісячних графіків виплати пенсій через поштові та банківські установи окремо по всіх 63 населених пунктах, розташованих на «лінії зіткнення».

Це дає змогу оперативного регулювання процесу фінансування пенсійних виплат.

Гадаю Вам відомо, що в грудні 2017 року на передодні новорічних свят Пенсійним фондом було проведено дострокову виплату січневих пенсій (постанова Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 № 970 «Деякі питання виплати пенсій»).

Мешканці селищ Гладосове, Травневе та інших населених пунктів, які розташовані на лінії зіткнення отримали пенсійні виплати достроково на рівні з іншими пенсіонерами області.

Управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *