Душпастирська рада при ДКВС прийняла Кодекс етики в’язничних капеланів

13 лютого 2018 року у Міністерстві юстиції України відбулось чергове засідання Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України.

За результатами засідання представники Церков, прийняли Кодекс етики в'язничних капеланів, додатком до якого буде керівництво дій капелана у зіткненні з випадками тортур, нелюдського чи принижуючого гідність поводження.

Під час засідання членів ради ознайомлено зі змінами, які відбулися у структурі управління пенітенціарною системою. У зв'язку з цим до Положення про Душпастирську раду будуть внесені зміни. Голова Душпастирської ради протоієрей Костянтин Пантелей висловив пропозиції щодо поліпшення кадрового потенціалу Державної кримінально-виконавчої служби України шляхом збереження відповідного закладу освіти у Києві. Він подякував присутньому на засіданні Першому заступнику начальника Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України Олександру Крикушенку за інформування про кроки Міністерства юстиції для оптимізації структур управління та розвиток взаємодії з Душпастирською радою.

Члени Душпастирської ради продовжили працю над проектами нормативних документів в'язничного капеланства та обговорили з представниками Адміністрації  ДКВС перспективу укладення Угоди про співробітництво між церквами і релігійними організаціями та Міністерством юстиції України. 

Присутні вислухали протоієрея Віктора Яценка (УПЦ) стосовно запрошення до участі членів Душпастирської ради у Європейській конференції «Faith in Justice; from sentence to community» Міжнародної асоціації в'язничних капеланів (IPCA-Europe), що відбуватиметься у Києві 24-27 квітня 2018 року.

На засіданні виступила в.о. першого заступника начальника Інституту кримінально-виконавчої служби Валентина Кирилюк, яка висловила пропозиції до Душпастирської ради щодо співпраці у другому семестрі навчального року в рамках діяльності опорної кафедри пенітенціарної етики.

З метою посилення практичної, морально-етичної та виховної складової організації освітнього процесу, керівництво ІКВС звернулося про проведення факультативних занять зі здобувачами вищої освіти Інституту із залученням представників Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України в період з березня по червень 2018 року за пропонованими темами:

1. Зміст та перспективи душпастирської опіки засуджених в Україні.

Міжнародний досвід пенітенціарного капеланства.

2. Соціально-психологічні аспекти діяльності капеланів у пенітенціарній

сфері.

3. Напрямки та механізм взаємодії інституцій душпастирської опіки з

органами та установами виконання покарань.

4. Співвідношення понять «справедливість» і «милосердя» при виконанні покарань.

5. Релігійні погляди на природу злочину, особу злочинця, зміст покарання та можливість виправлення (представниками різних конфесій).

6. Роль капеланства в профілактиці поширення тюремної субкультури.

7. «Релігійна медіація» як спосіб врегулювання конфліктів в органах та установах виконання покарань.

8. Душпастирська допомога в соціальній адаптації засудженим, які готуються до звільнення.

9. Морально-етичні аспекти ставлення працівників Державної кримінально-виконавчої служби до засуджених та ув’язнених.

10. Душпастирський супровід професійної діяльності працівників органів та установ виконання покарань. Відновні механізми.

Наступне засідання було намічено на березень.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *