Зведені дані АТО – 14 березня 2018

Минулої доби обстановка на лінії зіткнення суттєвих змін не зазнала. Російсько-окупаційні війська продовжували порушувати режим перемир’я.

Усі 4 ворожих обстріли наших оборонних позицій  визначені як прицільні.

Військовослужбовці Збройних Сил України вогонь у відповідь не відкривали.

Під час ворожого обстрілу на Донецькому напрямку один український захисник отримав бойове травмування. Його оперативно доставили до військового мобільного госпіталю, стан здоров’я військовослужбовця оцінюється як  задовільний.

Луганський напрямок

Минулої доби противник двічі порушив режим припинення вогню.

Перший обстріл наших позицій розпочався о п’ятій ранку в районі н.п. Луганське і тривав протягом години. Російсько-окупаційні війська вели вогонь зі станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Ще один ворожий обстріл, після 21:00, із автоматичного гранатомету та стрілецької зброї зафіксовано нашими військовими в районі села Залізне (колишнє Артемове).

Донецький напрямок

Минулої доби противник двічі відкривав вогонь по позиціях Збройних Сил України.

Перший обстріл на цьому напрямку відбувся о 9 годині ранку в районі шахти Бутівка. Протягом 20 хвилин ворог вів вогонь зі стрілецької зброї.

Вдруге під ворожим обстрілом з мінометів калібру 82 мм, стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів опинилися наші військові в районі Пісків.

Інформація Головного управління розвідки МОУ

Окупанти продовжують свою руйнівну діяльність на  Донбасі.

Внаслідок закриття шахт та зупинки видобування вугілля активізувався процес підйому шахтних вод та затоплення нижніх шахтних горизонтів.

Особливо критична ситуація склалася у н.п. Горлівка. Водовідведення у шахтах тут не здійснюється давно, оскільки насосне обладнання та кабелі живлення викрадені. У зв’язку з цим вода, яка заповнює нижні горизонти, виштовхує на поверхню метан та інші отруйні гази. А забруднена вода з великою концентрацію солей робить непридатними для пиття більшість джерел та є додатковим фактором забруднення річок і водоймищ.

Крім того, збільшилась кількість затоплень підвалів багатоповерхових будинків та приватного сектору. У підвальних приміщеннях фіксується наявність отруйних газів.

Загалом, стан екологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях сходу України оцінюється як загрозливий, що збільшує кількість захворювань серед мирних місцевих мешканців. Разом з тим, більшість таких випадків за вказівкою окупантів приховується медичними закладами.

Інформація Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін

Офіцери СЦКК поінформували представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про чергові обстріли бойовиками окупаційних формувань автотехніки працівників Донецької фільтрувальної станції, що розташована поблизу населеного пункту Авдіївка.

Це вже другий випадок обстрілу за останні дві доби. На щастя, ніхто із співробітників Донецької фільтрувальної станції (ДФС) не постраждав.

Враховуючи результати трасологічної оцінки місцевості порушення режиму припинення вогню, українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ про те, що застосування стрілецької зброї з боку ЗС України на даній ділянці дороги є абсолютно неможливим.

 «Україна чітко дотримується власних зобов’язань в рамках виконання Мінських домовленостей і дотримання режиму припинення вогню, які було досягнуто під час зустрічі Контактної групи»

На цьому, у вівторок, 13 березня, наголосив начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко під час зустрічі з першим заступником голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александером Хугом.

«Ми чітко підтверджуємо власні зобов’язання в рамках режиму припинення вогню та послідовно їх виконуємо», — зауважив генерал армії України Віктор Муженко.

Головнокомандувач Збройних Сил України також підтвердив готовність української сторони до продовження конструктивної співпраці з СММ ОБСЄ в Україні та до пошуку шляхів вдосконалення цієї діяльності.

В одній з військових частин оперативно-тактичного угруповання «Донецьк» відбувся ІІ-й етап змагання на кращий екіпаж та фахівця зв’язку

Спеціалісти відповідного фаху змагались у номінаціях: «Кращий фахівець радіозв’язку», «Кращий фахівець радіорелейного та тропосферного зв’язку», «Кращий фахівець телекомунікацій» та «Кращий екіпаж».

У змаганнях взяли участь понад два десятки зв’язківців із семи підрозділів військових частин угруповання. Під час проведення змагань оцінювалася швидкість та якість виконання спеціальних нормативів, зокрема, розгортання радіостанцій та телекомунікаційних комплектів, встановлення зв’язку, підключення абонентів та передача даних.

Військовослужбовці однієї з бригад Десантно-штурмових військ ЗС України передали солодощі для вихованців Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Іскорка» в м. Авдіївка від волонтерів Житомирщини

Вихователі центру висловили слова подяки військовим і усім, хто їх підтримує.

Сьогодні, 14 березня, у нашій державі відзначається День Українського добровольця

У своєму зверненні Президент України – Верховний Головнокомандувач ЗС України Петро Порошенко зазначив, що сьогодні ми вшановуємо патріотів сучасної України, які за покликом серця, усвідомлюючи свій громадянський обов’язок і відповідальність за майбутнє держави, не чекаючи офіційного оголошення мобілізації, стали на захист незалежності України.

«Саме ви прийняли на себе перший удар російського агресора та відчули на собі підступність і лють ворога, пройшли пекло найважчих боїв за Широкине, Іловайськ, Мар’їнку, Донецький аеропорт. Самопожертвою, мужністю та героїзмом довели усьому світові, що ми нікому не віддамо право вирішувати нашу долю».

Він зазначив, що і сьогодні чимало добровольців, набувши безцінного бойового досвіду, продовжують виконувати завдання із відсічі та стримування ворожої навали на сході нашої держави у складі оновленого українського війська.

У цей день ми вклоняємося всім героям, які віддали своє життя за збереження територіальної цілісності України та за краще майбутнє своїх дітей у вільній країні. Вічна їм слава!

Від імені Українського народу Глава держави висловив Українським добровольцям – чоловікам та жінкам – слова шани за високий патріотизм та мужність в обороні рідної землі.

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *