Глава УГКЦ: «Уміти бути багатим – це мистецтво»

Багатіти в Бога – це означає ділитися багатством, тим, що я маю. Для того аби ділитися, не обов’язково бути багатим. Ми можемо ділитися своїм часом, увагою, знаннями, уміннями, талантами. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі інтерактивної програми «Живого ТБ» «Відкрита Церква» на тему «Бідність і багатство».

Що таке бідність? «Ця тема, – зауважив Предстоятель УГКЦ, – різносторонньо досліджувалася, дискутувалася, зокрема у ХХ столітті. Багато вчених говорили про боротьбу з бідністю, навіть політки шукали саме визначення термінів бідність і багатство».

За його словами, з точки зору Божого Слова, Євангелія, Церква розуміє це поняття не в сенсі наявності чи відсутності якихось матеріальних ресурсів. «Ми намагаємося збагнути цю дійсність з точки зору наявності чи відсутності всіх необхідних засобів для повного всестороннього розвитку людської особистості. Отож, не так ідеться лише про матеріальні речі. Йдеться про те, наскільки всі ті засоби, які має сьогодні людина, те суспільство, у якому вона живе, дає їй необхідні умовини для розвитку її особистості».

Як відзначив Блаженніший Святослав, віруючі люди розуміють ці поняття, виходячи з віри у Бога. «Найперше, – зауважив Глава Церкви, – нам треба зрозуміти, що джерелом всякого блага, джерелом нашого життя, метою нашого життя є сам Господь Бог. Ми повинні відчувати себе всі перед ним убогими. Чи ми маємо щось, чи не маємо. Чи ми є бідні, чи багаті, щодо Бога людина повинна завжди відчувати себе убогою. Бо джерелом всякого блага є Господь Бог». Каже Христос: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє є Царство небесне».

«З іншого боку, Боже Слово нас запрошує багатіти в Бозі. Ми чуємо цю фразу у Євангелії. Вона пов’язана з наступним твердженням: не від того, хто і скільки має, залежить його життя. А багатіти в Бога – це означає ділитися багатством. Ділитися тим, що я маю. Для того, аби ділитися, не обов’язково бути багатим. Ми можемо ділитися нашим часом, увагою, знаннями, вміннями, талантами. І, очевидно, нашими ресурсами. Отож, вміти бути багатим – це є мистецтво», – вважає Предстоятель Церкви.

Як говорив Блаженніший Любомир, той, хто вміє бути багатим, той вміє тим багатством послужити ближньому.

«Коли ми усвідомлюємо, що ті земні блага, які ми маємо як нашу власність, все-таки мають універсальне призначення, то вони допомагають нам багатіти не тільки накопиченням земних благ, але багатіти навіть тоді, коли ми їх роздаємо», – вважає Блаженніший Святослав.

Праведний Митрополит Андрей Шептицький говорив, що коли ми закінчимо земне життя, нам залишиться лише те, що ми віддали ближньому.

«Отож мені б дуже хотілося, щоб у сьогоднішній передачі, роздумуючи над змістом багатства, над поняттям бідності ми все-таки навчилися багатіти, багатіти в Бога, а відтак, звершивши наш земний шлях, не так з повними кишенями, але з повним серцем, з повними руками добрих діл, могли стати перед обличчя нашого Бога», – додав Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *