Три роки НАБУ: понад 500 справ у роботі, майже 130 – у суді

Три роки тому — 16 квітня 2015 року — Президент України підписав два Укази: про утворення Національного антикорупційного бюро та про призначення Артема Ситника його Директором. З цього моменту розпочалось створення нового правоохоронного органу.

Вже за 8 місяців Національному бюро вдалося сформувати команду та розпочати розслідування. 4 грудня 2015 року детективи внесли перші відомості про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За три роки існування та понад 2,5 роки розслідувань НАБУ показало вагомі результати. Вперше за історію незалежної України скеровано до суду справи стосовно чинного на той час голови ДФС, голови Рахункової палати, низки топ-менеджерів держпідприємств, що роками потерпали від корупційних схем. Детективи Бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП скерували обвинувальний акт до судових інстанцій у близько 130 справах стосовно майже 170 осіб. Встановлений розмір збитків у цих справах сягає 4 мільярдів гривень.

Наразі у роботі детективів – понад 500 кримінальних проваджень. Завдяки розслідуванням Бюро державі повернуто 253,3 млн грн, ще понад 674 млн грн — у процесі конфіскації. Завдяки зусиллям детективів ліквідовано схеми, які діяли на великих державних підприємствах, як ПАТ «Укргазвидобування», ДП «Електроважмаш», ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) тощо.

Проте, попри досягнення, одним з головних викликів для роботи НАБУ залишається відсутність судових вироків. Тож для подальшої успішної реалізації антикорупційної реформи критично важливим є створення Вищого антикорупційного суду з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та міжнародних партнерів. Переконані, він зможе поставити «крапку» у розслідуваннях НАБУ і САП стосовно топ-корупціонерів.

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *