Президент нагородив ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та працівників ЧАЕС




Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди працівникам Чорнобильської атомної електростанції та ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС під час робочої поїздки на станцію. Глава держави відзначив нагородами за значний особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, виявлені самовідданість і високий професіоналізм, багаторічну плідну громадську діяльність та з нагоди Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

Орденом «За мужність» ІІІ ступня нагороджено старшого інженера-механіка реакторного цеху державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» у 1983— 1989 роках Олексія Ананенка, старшого інженера турбінного цеху державного спеціалізованого підприємства “Чорнобильська АЕС” у 1986 році Валерія Беспалова та начальника зміни державного спеціалізованого підприємства “Чорнобильська АЕС” у 1976-2005 роках Бориса Баранова (посмертно).

Глава держави привітав Олексія Ананенка, присутнього на церемонії на ЧАЕС, та вручив йому нагороду.

Петро Порошенко розповів про подвиг цих трьох героїв-ліквідаторів.

«На п’ятий день після аварії виникла загроза так званого парового вибуху. Активна зона реактора могла проплавити нижню захисну плиту конструкції реактора та бетонне перекриття і потрапити в заповнений холодною водою басейн-барботер. Важко навіть уявити, що б сталося, якби розплавлене ядро реактора торкнулося води», – сказав Президент.  

За його словами, тоді було прийнято відповідальне рішення спорожнити басейн. «Три людини, добровольці, зголосилися на цей мужній вчинок, хай би він і став останнім в житті кожного з трьох героїв. Попри колосальні ризики, попри екстремальні умови, операція пройшла успішно – життя тисяч людей було врятовано», – наголосив Президент.

Петро Порошенко додав: «Повірити в це було настільки важко, що людський поголос одразу й поховав усіх трьох героїв в «щільно запаяних цинкових трунах». «Двоє з трьох сміливців, слава Богу, живі», – сказав Президент.

Він зазначив орден Валерію Беспалову, який не зміг приїхати за станом здоров’я, буде обов’язково вручено найближчим часом.

Глава держави також зазначив, що начальник зміни станції Борис Баранов пішов з життя 2005 року і сьогодні у заходах бере участь його онук Артур Макидон.

«Це – лише одна історія, одна із тих десятків, сотень історій, героїчних вчинків,  які здійснили ліквідатори для того, щоб врятувати людство. І щороку 26 квітня ми покладаємо квіти та вінки на знак пам’яті про героїв-ліквідаторів, які першими безстрашно кинулись у бій з невидимою і маловідомою загрозою людству», – наголосив Петро Порошенко.

ф

Пам’ятні заходи з вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за участі Президента

26 квітня 2018 року – 12:43



























































































































































ф

Пам’ятні заходи з вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за участі Президента

26 квітня 2018 року – 12:43












































У 32-і роковини трагедії на Чорнобильській атомній електростанції Президент Петро Порошенко здійснив робочу поїздку на ЧАЕС та вшанував пам’ять відважних ліквідаторів аварії на четвертому енергоблоці АЕС, 26 квітня 2018 року

© Фото Михайла Марківа



























































одПов’язані документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №108/2018


Про відзначення державними нагородами України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *