Кінопоказ до Дня Європи

У День Європи, який цьогоріч припадає на 19 травня, жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Напередодні, у п’ятницю, 18 травня о 18:30 запрошуємо до перегляду та обговорення двох документальних фільмів “Боротьба Джамали” та “Нові люди”

Місце проведення: Медіацентр KHARKIV Today – Мироносицька, 8

 

«Боротьба Джамали» (2017, Швеція. Режисер: Елін Йонссон)

Це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також пісні і виступу, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію. Журналістка Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час.

Сусанна Джамаладінова народилася в Оші (Киргизька РСР) у родині кримського татарина і вірменки. Після переселення із Криму до цієї центральноазійської республіки під час Другої світової війни її родина повернулася до Криму лише у 1989 році. Її родичі по материній лінії були заможними вірменськими селянами, доки землю її прапрадіда не відібрали, а його самого не вислали до Оша. Щоб її родина мала змогу купити нерухомість у Криму, її мати мусила на чотири роки розлучитися із батьком і повернути собі дівоче прізвище. У ті часи радянська влада не дозволяла етнічним кримським татарам купувати нерухомість у Криму.

«Нові люди» (2011, Україна. Режисер: Роман Бондарчук)

Нові герої – це три документальних фільми-портрети звичайних українців. У кожного з них своя історія, проте є й спільне – їхня боротьба з несправедливістю у країні сьогодні. Пересічна людина часто ізольована від інформації про наявні правові можливості, що можуть допомогти їй покращити умови свого життя – започаткувати бізнес, сприяти об’єднанню громади у захисті комунальної власності, а також їхніх прав та інтересів. Ці три розповіді про те, що перемогти несправедливість – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та не ламатися під тиском обставин. Про те, як звичайні люди з глибинок Сходу та Півдня України не дозволили системі загнати себе у безвихідь.

Вхід вільний

Чекаємо на Вас!

Захід організовується в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради розбудови миру» за підтримки Карітасу України, Карітасу Німеччини та МЗС Німеччини.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *