Розвиток об’єднаних територіальних громад – основа покращення життєвого рівня населення

16 травня за участю спеціалістів структурних підрозділів Донецької облдержадміністрації відбувся  семінар–нарада з представниками об’єднаних територіальних громад, метою якої є надання методичної та практичної допомоги з питань подальшого розвитку громад  області. Організатором проведення заходу виступив департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.

Учасники семінару були ознайомлені з різноманітними питаннями широкого спектру діяльності, зокрема, з одним із пріоритетних напрямків розвитку Донецької області та ефективним шляхом фінансового доповнення до бюджету – залучення коштів міжнародної технічної допомоги та міжнародних фінансових організацій для реалізації проектів об’єднаних територіальних громад та вплив виставкової діяльності на соціально-економічний розвиток об’єднаних територіальних громад, про що розповіли представники департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин облдержадміністрації Людмила Василенко, Ольга Діденко. Так у поточному році передбачається впровадження проектів по таким напрямкам: розвиток спроможних громад; відновлення Сходу України; енергоефективність та енергозбереження; розвиток сільських територій; культурні та креативні індустрії.

«Ефективне впровадження реформи децентралізації та утворення ОТГ має підвищити рівень соціально-економічного розвитку регіонів. Регіони, які успішно впроваджують цю реформу, мають стати більш конкурентоздатними», – підкреслила Ольга Діденко.

Начальник відділу методологічного забезпечення управління з впровадження реформ та децентралізації департаменту інформаційної та внутрішньої політики     Ірина Пєчка довела до відома слухачів інформацію стосовно розробки бюджетів розвитку в об’єднаних територіальних громадах.  На прикладі Андріївської ОТГ, а також громад Європейських країн, розкрила суть надходження та витрат  бюджету розвитку громади. Адже бюджет розвитку місцевих бюджетів є надзвичайно важливим елементом у складі місцевого бюджету, це реальний механізм соціально-економічного розвитку території, що є запорукою того, що ОТГ має можливість надавати більш якісні та різні послуги жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, створювати умови для розвитку підприємництва та залучення коштів інвестиційного напрямку, розробляти програми місцевого розвитку та забезпечити фінансування інших заходів для всебічного покращання умов проживання мешканців громади. «Важливим аспектом для новостворених громад є створення підходу до бюджету розвитку як до реального фінансового інструменту, так і для забезпечення програми розвитку території. Бюджет розвитку має стати основою для реалізації  стратегії  та планування , і саме головне –  це формуватися  на основі стратегічного плану розвитку громади»,- зазначила під час доповіді Ірина Пєчка.

Спеціаліст департаменту фінансів Руслана Баєвська ознайомила з основними аспектами програмно-цільового бюджетування: від формування бюджетних запитів та результативних показників до моніторингу та оцінки ефективності бюджетних програм.

Крім того спеціалісти управління містобудування та архітектури  облдержадміністрації мали змогу детально обговорити питання планування територій громад, а представники органів місцевого самоврядування – отримати фахові рекомендації з розробки містобудівної документації. У майбутньому все це допоможе громадам приймати правильні рішення по плануванню схем територій, що забезпечить сталий та гармонійний розвиток  і дозволить підвищити їх економічну спроможність. Головною проблемою з якої стикається Управління є неякісно виконано проектно-кошторисна документація. Серед найбільш поширених помилок: відсутність генерального та ситуаційного планів, невідповідність пояснювальної записки вимогам ДБН, відсутність експертного звіту  або оригіналів підписів, тощо .

«Автори половини з 200 інфраструктурних проектів області відмовились від авторських прав. Ми змушені коригувати проекти, вартість яких зростає  на десятки тисяч грн.  Аби уникнути подібних проблем, радимо  якомога  більше  консультуватися з нашим Управлінням!», – закликала  представник управління.

Про основні напрямки та стан реформування системи охорони здоров’я на первинному рівні на засадах сімейної медицини доповіла фахівець департаменту охорони здоров’я Яна Ватуліна. Вона зазначила, що у 2018 року основними напрямками реформи охорони здоров’я стане: реформування фінансування первинної медичної допомоги, розширення програми «Доступні ліки», забезпечення роботи нових кардіоцентрів, впровадження професійного ліцензування лікарської діяльності. Порядок формування та функціонування на території області госпітальних рад, їх склад, повноваження, форму роботи, технічний супровід та нормативно-правову базу діяльності госпітальних рад та план розвитку госпітального округу доповідала спеціаліст департаменту охорони здоров’я Марина Коренєва

Також під час зустрічі заступник начальника відділу прес-служби  Надія Масюченко ознайомила представників об’єднаних територіальних громад  з питаннями організації інформування населення Донецької області щодо впровадження реформ ініційованих Президентом України, Кабінетом Міністрів України, обласною владою, які спрямовані на поліпшення соціально-економічної ситуації в країні/регіоні та методикою розробки і затвердження статутів громад та інших нормативних документів.

Представники Донецької ОДА  відповіли на численні запитання, що хвилювали представників  громад.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *