У Нікольському районі відбувся мітинг-реквієм з нагоди вшанування пам’яті жертв політичних репресій

20 травня в Нікольському районі в селі Малоянисоль відбувся мітинг-реквієм з нагоди вшанування пам’яті жертв політичних репресій в Україні «Із забуття – в безсмертя». Участь у ньому взяли керівництво Нікольської РДА та районної ради, радник голови обласної державної адміністрації, малоянісольський сільський голова та голова Федерації грецьких товариств України.

Біля пам’ятника засновнику національної культури греків України, поету, журналісту, громадському діячеві Григорію Костоправу провели флешмоб «Нам потрібне мирне небо» та поклали квіти біля підніжжя.

Нагадаємо, що кожного року в третю неділю травня відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Традиційно в цей день українці вшановують пам’ять тих, кому зламали долі ті сили, що намагались знищити Україну, народ та національну культуру.

За оціночними даними архівних матеріалів Служби Безпеки України, в Україні було заарештовано понад мільйон осіб, 545 тис. з них засуджені, у т. ч. – щонайменше 140 тис. розстріляно. Крім того, від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.

Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також поляки, німці, євреї, представники інших національностей.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *