У Святоуспенській Унівській лаврі відбулася ХХV Молодіжна проща

У день почитання Унівської чудотворної ікони Богородиці, 20 травня, у Святоуспенській Унівській лаврі відбулася ювілейна ХХV Молодіжна проща. Майже 700 прочан вирушили до Унева напередодні зі Львова. За два дні вони пройшли більш як 50 кілометрів.

До Унівської лаври учасники прибули у суботу ввечері. Уже традиційно у цей день в обителі збираються вірні з різних куточків України. Вони прибувають сюди групами і поодиноко, транспортом і пішки. Не зважаючи на негоду, цілу ніч з 19 на 20 травня прочани не переставали молитися на площі перед каплицею.

Проща в Уневі особлива всенішним бдінієм. З благословення Єпископа-помічника Львівського Володимира (Груци) воно супроводжувалося поясненням богослужінь Візантійської традиції. Як сказав проповідник, протодиякон Назарій Ярунів, «щоб не лише серцем, а й розумом зрозуміти що молимося і чому так відбувається». Саме на такі молитви, за словами прочан, які уже десятки літ беруть участь в паломництві до Унева, відгукується дух людини – «після них, як після купелю».

Під супровід співу ченців старослов’янською мовою були відслужені Вечірня та Утреня. В часі молитви сотні прочан приступили до чудотворної ікони Богородиці, яка після обходу довкола Лаври була виставлена на площі для почитання. Відтак опівночі бажаючі взяли участь у поході зі свічками на Чернечу гору, де панахидою вшанували похоронених там монахів, монахинь та українських воїнів, що полягли в боротьбі за Україну.

Архиєрейська Божественна Літургія розпочалася о 4-й годині ранку. Її очолив Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк). По завершенні Літургії були зачитані молитви на оздоровлення душі і тіла та освячена вода.

Протягом прощі з Унівської Святоуспенської лаври велася пряма трансляція. Переглянути відео можна сторінці Лаври у facebook.

 

Західне бюро «Живого ТБ»

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *