ООС: зведені дані – 22 травня 2018

Протягом минулої доби обстановка на лінії фронту залишалася напруженою. З боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ продовжуються обстріли з важких видів озброєння. Підрозділи Об’єднаних сил впевнено та мужньо тримають оборону та дають відсіч окупантам.

Минула доба відзначилася бойовим зіткненням військовослужбовців Збройних Сил України із російсько-окупаційними військами поблизу нещодавно звільненого нами н.п. Південне, що належить до зони відповідальності України. Ворог не полишає спроб вибити підрозділи 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила з цього н.п.

За повідомленням прес-служби бригади, 21 травня, близько 5 ранку, на південній околиці даного села була виявлена диверсійна група противника у кількості до 10 осіб. Протидиверсійний резерв бригади висунувся на перехоплення ДРГ, зупинивши її просування та відкинувши ворога від позицій захисників України. Ворог, понісши втрати, під прикриттям вогню з мінометів калібру 120 мм та великокаліберних кулеметів, відійшов на свої позиції.

В результаті бойового зіткнення та шквального вогню противника, на превеликий жаль, наші Українські захисники також мають безповоротні втрати.

На полі бою героїчно загинули військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила – молодший сержант Андрій Маслов (1987 р.н.) та солдат В’ячеслав Куцмай (1986 р.н.). Саме вчора, 21 травня, у Андрія Маслова був День народження.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким наших героїв, а також їх бойовим товаришам із Королівської бригади. Вічна шана та пам’ять нашим захисникам, які загинули, захищаючи Україну від збройної агресії РФ.

Внаслідок бойового зіткнення та ворожого обстрілу осколкові поранення отримали також 4 військовослужбовця 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила. Їх доставлено до військового мобільного госпіталя. Стан здоров’я усіх чотирьох наших захисників – задовільний.

Через помітні успіхи із оборони України підрозділами, які входять до складу Об’єднаних сил, російсько-окупаційні війська, не приховуючись, почали частіше застосовувати важкі види озброєння.

Загалом протягом минулої доби, 21 травня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 53 прицільних обстріли.

Ворог здійснив по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил 25 пострілів з артилерії калібру 152 мм, 10 – 122-го калібру, а також випустив 150 мін калібру 120 мм, та близько 70 мін калібру 82 мм.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також придушення ворожої вогневої активності, наші військові 14 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь зі штатного піхотного озброєння.

Внаслідок ворожих обстрілів 5 наших захисників отримали поранення. Стан здоров’я одного з них – середньої важкості, інших військових – задовільний.

Луганський напрямок

Протягом 21 травня зафіксовано 25 прицільних ворожих обстрілів.

Зокрема, вчора ворог двічі, близько 14:00, та після 16:00 вів прицільні обстріли позицій Українських захисників поблизу Майорська з артилерії калібру 152 мм, загалом випустивши 25 артилерійських снарядів.

Обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм протягом минулої доби також зафіксовано по наших оборонних позиціях в районах н.п. Троїцьке, Південне, Новгородське, Новолуганське, Майорськ, по три рази – поблизу н.п. Шуми, Зайцеве та Залізне.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби зафіксовано 28 тривалих ворожих прицільних обстрілів.

Міномети калібрів 120 та 82 мм ворог застосовував по оборонних позиціях наших захисників поблизу Водяного, Мар’їнки, Чермалика та Новогнатівки.

При цьому, поблизу Новогнатівки після 18:30, протягом двох годин, російсько-окупаційні війська вели обстріл з артилерії калібру 122 мм, здійснивши 10 артилерійських пострілів, та випустили понад 50 мін калібрів 120 та 82 мм.

Провокаційні обстріли з піхотного озброєння ворог вів по захисникам н.п. Гнутове, Водяне, Павлопіль, Широкине, Піски, Мар’їнка, Авдіївка, Новомихайлівка, Чермалик, Новогнатівка.

По нашим оборонцям Авдіївки та тричі поблизу Мар’їнки вели вогонь ворожі снайпери.

Окрім обстрілів з важкого озброєння по наших оборонних позиціях, бойовики окупаційних адміністрацій РФ продовжують навмисні обстріли цивільної інфраструктури на лінії розмежування

Протягом 21 травня, з боку окупованої Горлівки, російсько-терористичні війська з артилерії та мінометів цілили по н.п. Торецьк та Зайцеве.

Зокрема, по Торецьку окупанти здійснили 6 пострілів з артилерії калібрів 152 та 122 мм, та випустили близько 10 мін калібру 120 мм. По н.п. Зайцеве, близько 19:30, бойовики здійснили 13 пострілів з артилерії калібру 122 мм. Підтверджено руйнування та пошкодження будинків мирних мешканців. Підрозділи Об’єднаних сил надають допомогу цивільним громадянам.

Ситуація на лінії зіткнення сьогодні, 22 травня

З опівночі, станом на ранок, вже зафіксовано близько 10 прицільних ворожих обстрілів оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Зокрема, близько 04:00 ранку підствольні гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю ворог застосував по нашим військовим в районі Станиці Луганської. Нагадаємо, що російсько-окупаційні війська постійно намагаються зірвати такими провокаційними обстрілами заплановане розведення сил і засобів сторін на цій ділянці.

Також провокаційні обстріли з піхотного озброєння ворог вів по оборонцях н.п. Троїцьке, Новозванівка, Павлопіль, Гнутового, Водяне, Широкине, Невельське та Мар’їнка.

Ситуація на лінії фронту в районі проведення операції Об’єднаних сил перебуває під контролем наших військових, які ведуть активну оборону.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ продовжує провокувати напруження обстановки на території вздовж лінії зіткнення сторін, збільшуючи кількість провокаційних обстрілів передових позицій українських підрозділів.

При цьому, суттєво зросла кількість заходів з приведення противником у вищу ступінь бойової готовності окремих з’єднань і частин т.зв. 1 АК та 2 АК російсько-окупаційних військ, у т.ч. з відкликанням з відпусток особового складу.

Зазначені дії російського командування призводять до поширення панічних настроїв серед т.зв. особового складу російських окупаційних військ та мешканців окремих населених пунктів тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Водночас для підтримання т.зв. «високого бойового духу» серед особового складу 1 та 2 АК окупантів, посилюється антиукраїнська пропаганда, збільшено обсяги поширення проросійських агітаційних матеріалів.

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *