Навчайтеся без хабарів

В українському суспільстві корупція часто вважається нормою взаємовідносин. Саме молоді належить викорінити це ганебне явище.

Зрозумійте, що вступ до навчального закладу за гроші, як і подальша купівля курсових, сесій і дипломів значно знижує рівень освіти.  Студент, який заплатив за оцінку, підтвердив свою необізнаність в темі чи предметі. Знання для такого студента перестали бути цінністю та метою, задля якої він вступив до вищого навчального закладу.

Інша справа, коли молода людина справді вчиться і здобуває знання, але за оцінку зі свого предмету чи іспиту викладач вимагає неправомірну вигоду – хабар. В такій непростій ситуації студент має право повідомити керівництво вищого навчального закладу або правоохоронні органи про вимагання хабаря. Можна звернутись за допомогою до органу студентського самоврядування для висвітлення проблеми.

Телефонні лінії «довіри» з питань боротьби з корупцією стануть в нагоді, якщо складно визначитись із подальшими діями.

Після отримання звернення правоохоронці можуть використати сучасні засоби відео-фіксації неправомірних дій вимагателя хабаря. Будь-які інші докази (аудіо-запис, свідчення друзів) виступатимуть додатковими аргументами злочинного наміру викладача та несумлінного виконання ним професійних обов’язків.

В жодному разі не треба давати хабар, оскільки відповідальність за неправомірну вигоду несуть обидві сторони: і та, що його дає, і та, що його отримує. Однак, своєчасне добровільне повідомлення про неправомірну вигоду звільняє від кримінальної відповідальності.

Отже студентство має право на освіту без корупції!

Варто пам’ятати, що імідж високоосвіченої людини надає чисельні переваги над тими, хто придбав диплом за гроші.

 Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *