Ми вже заклали фундамент для нової системи охорони здоров’я – Президент медикам




«За рік нам багато чого вдалося зробити. Наголошую, що це не є косметичні реформи, косметичні ремонти, а дуже важлива закладка нових фундаментальних паростків нової системи охорони здоров’я»,  – звернувся Президент Петро Порошенко до медиків під час урочистого заходу до Дня медичного працівника.

Петро Порошенко зауважив: «Я чудово пам’ятаю, як минулого року в цій величній залі Маріїнського палацу, я вітав медичну спільноту зі святом, мав можливість поспілкуватися з вашими колегами про те, що не реформувати медичну галузь зараз просто неможливо і відкрити дуже ретельну дискусію щодо змісту і якості медичної реформи. Та система, яку ми успадкували від СРСР, і штучно вона зберігалася всі ці роки, є абсолютно непристосованою до нових соціальних і економічних реалій».

За словами Глави держави, минулого року дано старт кардинальним змінам медичній галузі. «Прийнято Закони, які змістовно й фінансово змінюють всю застарілу архітектуру системи. Це Закони про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, про автономізацію закладів охорони здоров’я. Створено Національну службу здоров’я України. З квітня 2018 року стартувала кампанія з вибору пацієнтом лікаря та підписання декларації», – також зазначив він.

Президент підкреслив, що буде тримати це питання на контролі, але вже зараз йому доповідають, що понад 8 мільйонів наших громадян підписали декларації з терапевтами, педіатрами або сімейними лікарями. Укладено 149 договорів із закладами первинної допомоги – комунальними некомерційними підприємствами, які вже з 1 липня 2018 року почнуть отримувати фінансування за новою моделлю.

«Хтось може запитати, а чому така прискіпливість до первинної ланки, відповім: це перший контакт лікаря з пацієнтом або з усією родиною. Лікар, який бачить людину, сім’ю, в яких умовах вони працюють, в яких умовах вони живуть, пропонує найоптимальніші методи профілактики й лікування. За експертними даними, гривня, вкладена в профілактику, рятує десять гривень, витрачених на лікування»,  – особливо наголосив Глава держави.

Він також додав: «Як Президент абсолютно розумію і необхідність розвитку спеціалізованої, високотехнологічної та високоспеціалізованої медичної допомоги. Вже йдуть відповідні напрацювання по зміні законодавства, обговорюються шляхи співпраці і розвитку з інституціями громадянського суспільства».

Петро Порошенко також зазначив, що безумовно необхідно виносити на широке суспільне обговорення такі складні питання, як реалістична оцінка вартості послуг. «Це не залишиться без прискіпливої уваги держави. Народ, суспільство, пацієнт не може і не буде кинутий на призволяще», – підкреслив він.

За його словами, дуже важливе і впровадження страхової медицини та багато інших змін у галузі

«У поточному році реформа охорони здоров’я реалізується на первинній ланці. Разом з тим Національна академія медичних наук України ще в минулому році запровадила пілотний проект зі зміни механізму фінансування надання медичної допомоги. Переконаний, цей досвід буде нами використано в подальшому», – резюмував Петро Порошенко.

ф

Участь Президента в урочистому заході до Дня медичного працівника

14 червня 2018 року – 13:15

























































































ф

Участь Президента в урочистому заході до Дня медичного працівника

14 червня 2018 року – 13:15



























































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *