Нині більшість державних грошей знаходяться саме у місцевих бюджетах – Президент про зростання фінансових можливостей об’єднаних громад




Президент Петро Порошенко наголошує, що фінансові можливості громад значно розширилися в результаті проведення децентралізації і закликає до їх ефективного використання на місцях. Про це Петро Порошенко сказав під час виступу на XIV Українському муніципальному форумі.

«Раніше органи місцевого самоврядування, всі це знають і не треба нікого в цьому переконувати, це були каси по виплаті заробітної плати. Ніякого розвитку, ніякої стратегії не можна було б робити, бо не було відповідної фінансової підтримки. А тепер органи місцевого самоврядування є мозковим центром, де планується і забезпечується стратегія розвитку», – підкреслив Президент.

За його словами, так відбувається, бо громади мають власну доходну базу, яка вже не залежить ні від кого. «Можу наголосити, що ми з вами про це мріяли багато-багато не років, а десятиліть. Бо, крім власної доходної бази, вони мають ще гарантовану підтримку з державного бюджету»,  – зауважив він.

Президент наголосив: «Хочу навести одну дуже промовисту цифру, яка, на мою думку, яскраво демонструє досягнення децентралізації з фінансової точки зору. Нарешті частка місцевих бюджетів з трансфертами у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року буде складати 51,5%».

«Ніколи такого не було, щоб більшість державних грошей було в об’єднаних громадах», – підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що в часи, коли був народним депутатом та очолював парламентський бюджетний комітет, частка місцевих бюджетів ледь перевищувала 30%, в 2014 – 2015 роках була 45%.

Він підкреслив, що рух у напрямку збільшення частики місцевих бюджетів буде продовжено: «За чотири роки ми з вами спільно зробили колосальний перерозподіл на користь кого – на користь громадян України, на користь громад».

«Це наше спільне досягнення і ми маємо донести в наслідок чого у нас з’явилися дороги, з’явилось освітлення, з’явились дитячі садки, з’явився престиж роботи в органах місцевого самоврядування. Виросла заробітна плата у тих, хто працює. Створена  додаткова мотивація», – зауважив Президент.

Глава держави також зазначив, що є ще більш промовистий індикатор. «Цього року частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів становитиме, за прогнозом, 30%. Власна доходна база, куди ніхто ні звідки не лізе. Це  ваші гроші. В 2014 році, до початку децентралізації, вона складала менше 1%. В 2015 році, вже за підсумками першого року реформи, виросла до майже 27%», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, від 2014 року і дотепер, державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їхньої інфраструктури зросла в 39 разів. «Я думаю, що це дуже промовисті цифри. У 2014 році цифра  була  півмільярда, зараз – майже двадцять мільярдів гривень. Це є дуже яскрава демонстрація рішучості та ефективності дій держави, влади, Президента, Уряду у напрямку децентралізації»,- сказав Президент.

Він також зазначив, що зміни до податкового, бюджетного законодавства забезпечили основу ефективної фіскальної політики децентралізації. «Хочу наголосити, що це значно посилило матеріально-фінансову спроможність місцевого самоврядування і збільшення надходжень до загального фонду місцевих бюджетів за січень-травень до відповідного періоду минулого року становить 24%»,  – сказав Президент.

Глава держави особливо відзначив, що в 665 об’єднаних територіальних громадах такий приріст в середньому склав 65%. «За рік 65 % зросли бюджетні надходження об’єднаних територіальних громад», – підкреслив він.

«Об’єднані територіальні громади отримали статус міст обласного підпорядкування і на відміну від інших, органи місцевого самоврядування і об’єднаних територіальних громад, крім власних доходів, напряму отримують до своїх бюджетів фінансові ресурси у вигляді трансферту з державного бюджету. 665 об’єднаних територіальних громад вже зараз перебувають в прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом України»,  – зазначив Президент.

За його словами, загалом, згідно з планом перспективного розвитку добровільного формування громад, передбачено створення 1200 об’єднаних територіальних громад. «І їхні гроші вже зараз чекають – об’єднуйтесь і беріть», – сказав Президент.

Глава держави також додав, що поступово громади та обрані ними органи місцевого самоврядування вчаться ефективно використовувати надані їм додаткові ресурси та розширенні повноваження. «Тому ініційоване вами обговорення питань демократії на місцевому рівні є надзвичайно важливим. Щоб нарешті люди могли спитати у органів місцевої влади – а як ефективно використовуються гроші платників податків. Чи вони лежать на депозитному рахунку, де розщеплюються? Там «відкат», там відсотки?», – зауважив він.

«Люди хочуть і мають жити добре вже зараз, а не чекати п’ять років коли повернуться гроші з депозитів. Треба допомогти? Треба навчити? Треба організувати консультацію? До ваших послуг», – підкреслив Президент.

«Я зараз хочу звернутися і до телеглядачів, дорогі співвітчизники, якщо у вашому місті, селищі чи селі вперше за багато-багато років полатали дорогу, встановили освітлення, почали нарешті вивозити сміття, зробили ремонт школи чи дитячого садка, який не робили десятиліттями, або навіть побудували нову школу – знайте, що це не просто вам пощастило з Головою.  Хоча і не без цього. Це  результат реформи децентралізації», – також сказав Президент.

ф

Участь Президента у роботі XIV Українського муніципального форуму

18 червня 2018 року – 14:07















































ф

Участь Президента у роботі XIV Українського муніципального форуму

18 червня 2018 року – 14:07































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *