ООС: зведені дані – 18 червня 2018

Обстановка на лінії зіткнення за добу, що минула, не зазнала суттєвих змін і залишалася контрольованою українськими захисниками.

Окупанти продовжують свідомо застосовувати по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил заборонене Мінськими угодами озброєння.

Загалом, упродовж минулої доби, 17 червня, підрозділи Об’єднаних сил зафіксували 20 ворожих обстрілів, під час яких російсько-окупаційні війська випустили 89 мін зі зброї, яка заборонена Мінськими домовленостями.

З метою недопущення просування противника вглиб наших позицій та придушення вогневої активності противника, військовослужбовці Об’єднаних сил «відповідали» ворогу влучним вогнем та надійно утримували позиції. 9 разів наші захисники відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння.

Вчора, внаслідок ведення бойових дій на Луганському напрямку, а саме в районі Кримського, під час ворожого обстрілу отримав поранення один наш військовослужбовець.

Окрім того, за минулу добу бойових травмувань зазнали троє наших бійців. Серед травмованих військові медики, які під час обстрілу наших укріплень займалися евакуацією пораненого захисника. Усіх поранених і травмованих було оперативно доставлено до лікувального закладу, стан їх здоров’я характеризується як задовільний.

За даними нашої розвідки, вчора, внаслідок влучного вогню у відповідь наші захисники нанесли противнику санітарних втрат – 5 окупантів було поранено.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 4 прицільних обстріли з боку противника. Бойовики не змінили інтенсивності та напрямків обстрілів, і звечора до ночі вкотре вели вогонь по нашим укріпленням поблизу Кримського та Новотошківського. Там зафіксовано вибухи 15 ворожих мінометних боєприпасів 120-го калібру. Вогонь вівся з окупованого противником н.п. Жолобок.

Крім того, надвечір російсько-окупаційні війська вчергове обстріляли позиції захисників Кримського. Цього разу ворог застосував мінометів калібру 82-мм. Наші оборонці зафіксували 17 розривів ворожих мін.

Ворожі вогневі провокації із застосуванням озброєння БМП, гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї були зафіксовані в районі Гладосового.

Наші захисники відкривали адекватний вогонь у відповідь зі штатної стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Порівняно із вчорашнім днем ворожа активність не змінилася. Тут відбулося 16 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Гаряче було надвечір поблизу Старогнатівки. З околиць окупованої Новоласпи противник випустив 51 міну калібром 120-мм.

Близько опівночі, біля н.п Піски, бойовики обстріляли наші позиції з мінометів 82-го калібру. Оборонці зафіксували 6 розривів мін.

Не припинялись ворожі вогневі провокації також біля н.п Піщевик, Гнутове, Лебединське, Водяне, Широкине та Авдіївка.

Біля згаданих населених пунктів противник вів турбуючий вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 18 червня

Від опівночі і станом на 09:00 ранку  зафіксовано поки що лише 2 ворожі вогневі провокації з боку російсько-окупаційних військ, але вони ідентифіковані як прицільні.

Зокрема, вночі, на Донецькому напрямку, позиції оборонців Павлополя і Гнутово були обстріляні окупантами із застосовуванням великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї.

Відзначу, що українські захисники відкривали адекватний вогонь у відповідь.

Втрат серед підрозділів Об’єднаних сил від початку поточної доби немає.

Варто зазначити, що належне інженерне обладнання наших позицій та адекватна відповідь підрозділів Об’єднаних сил запобігли загибелі особового складу та не допустили більшої активізації противника.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське командування здійснює посилення окупаційних військ на Маріупольському напрямку за рахунок підрозділів зі складу т.зв. «МВС ДНР» та воєнізованих формувань «Приазовського казачого війська».

Зокрема проводиться інтенсивна агітація серед населення тимчасово окупованих територій та військовослужбовців 1 АК ЗС РФ з метою прискорення комплектування підрозділів цих «казаків». Під час пропагандистських заходів, кандидатам обіцяють підвищене грошове забезпечення та забезпечення речовим майном – парадною формою. Водночас для потенційних т.зв. «казаків» підписання будь-яких контрактів не передбачено. Зарахування кандидатів на всі види забезпечення, у т.ч. грошове, буде здійснюватися лише після проходження ними двотижневого випробувального терміну на передовій.

На Чернігівщині розпочалось тактичне навчання з територіальної оборони «Північна фортеця».

Головна відмінність цього навчання в тому, що вперше в історії України навчання проводиться повним складом бригади територіальної оборони.

Під час навчань будуть відпрацьовані питання застосування підрозділів територіальної оборони за основними завданнями: прикриття ділянки державного кордону, забезпечення руху військових колон, ізоляції району бойових дій, оборона важливих об’єктів, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника, ведення бойових дій в місті та у лісі.

Навчання організовані відповідно до підходів та з використанням досвіду застосування військових частин (підрозділів) територіальної оборони країн Балтії.

У Сербії стартував чемпіонат Європи з фехтування, де першу нагороду здобув армійський спортсмен

Бронзовим призером став лідер збірної України представник ЦСК ЗС України старший лейтенант Богдан Нікішин.

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *