«Нехай цей храм стане місцем взаємної любові, ділення досвіду, сили та благодаті Святого Духа!» – Глава УГКЦ на освяченні церкви в Южному

Господь дарував нас особливою ласкою – Він не лише просить нас прощати собі та ближнім, а й на власному прикладі показав силу цього прощення. Ба більше, відпущення гріхів – це найбільший скарб, який ми можемо отримати як грішники.

На цьому наголосив у своєму слові під час Архиєрейської Божественної Літургії Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю, 8 липня 2018 року, у місті Южному (Одеської області), у якому освятив храм УГКЦ, зведений на честь Святих верховних апостолів Петра і Павла.

Під час освячення храму та Літургії були присутні багато священнослужителів з різних міст України, зокрема владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеського та Адміністратор Кримського екзархатів, а також представники органів влади, зокрема міський голова міста Южного Володимир Новацький.

«Сьогодні для нас, які зібралися у цьому новоосвяченому храмі, триває історичний момент, коли ми справді відчуваємо, що зараз ми зібралися в ім’я Боже… Ми читаємо, що до Ісуса Христа принесли розслабленого чоловіка. Цей розслаблений є дуже цікавою постаттю. Він є начебто здоровою, повноцінною людиною, але він є розбитий у собі, тобто немає осердя, яке могло б зв’язати воєдино усю його істоту. А причиною такого розслаблення, як каже Син Божий, є не лише фізична недуга, а духовна. Мабуть, наш Спаситель як добрий лікар душ і тіл бачить цього чоловіка та відразу торкається причини, і каже слова, які ніхто не очікував почути: «Прощаються тобі твої гріхи!» – звернувся на початку свої проповіді до вірних Предстоятель УГКЦ.  

«Ми добре знаємо, що в Старому Заповіті ми не читаємо благовістя про прощення гріхів, а чуємо слово про кару, мовляв, кара за гріх – смерть. Проте з приходом на землю Ісуса Христа осердям апостольської проповіді є проповідь віри про відпущення гріхів. З початків свого існування християнська спільнота як осердя своєї віри несла благовість про те, що ми віримо про відпущення гріхів. Тому зараз християни у цілому світі повторюють одні і ті ж слова: «Вірую в одне хрещення на відпущення гріхів!» – додав проповідник.  

За його словами, відпущення гріхів – це найбільший скарб, який ми можемо отримати як грішники. Окрім цього, ми тепер не рідко змагаємося за особисту досконалість. Мовляв, сила є, воля є, а сили волі немає.

«Господь покликає нас для особистої зустрічі. Він запрошує нас показати свою слабкість, принести Йому свого розслабленого не для того, щоб почути слова засуду, не для того, щоб нас висміяти чи засудити. Він просить, щоб ми принесли Йому нашу слабість і слабість свого ближнього для того, щоб почути слова: «Візьми своє ложе, встань і ходи!» – промовив Глава УГКЦ.

На його думку, прощення гріхів є завжди переображенням людини, її відродженням, оздоровленням, поверненням до її повноцінного людського життя. А також це є моментом зціленням, прощенням гріхів та богоявленням.

«Ми сьогодні стали свідками освячення цього новозбудованого храму… Ісус Христос приходить, щоб звідси (з цього місця) благовістити усім нам дар відпущення гріхів. Ми читали навколішки молитву освячення і прохання, щоб цей храм став місцем зустрічі між Всевишнім і людиною. Ми просили, щоб освячуючи цю церкву, Господь установив її лічницею хворих, прибіжищем грішників та принесли до Нього свої немочі та розслаблення…» – зазначив Глава УГКЦ.

«Ми посвячуємо цей храм верховним апостолам Петрові та Павлові, бо вони були перші у своїй дорозі до Ісуса Христа і з Ним почули про прощення гріхів, – підкреслив Блаженніший Святослав і згодом додав: Ми хочемо просити, щоб верховні апостоли Петро і Павло опікувалися цим храмом і громадою, і усіма людьми, які потребують доброї новини про те, що гріхи можуть бути прощені силою і благодаттю Святого Духа!» – наголосив духовний лідер греко-католиків.

Блаженніший Святослав висловив слова щирої вдячності усім присутнім священнослужителям, представникам влади та парафіянам за те, що змогли бути активними учасниками цієї події, а також за їхні зусилля (працю) для цього храму. Крім того, Глава Церкви зауважив, що зараз ми маємо дбати про єдність України, свідчити про Боже прощення та прощати самим.

«Нехай цей храм стане місцем, простором взаємної любові, ділення досвіду, сили та благодаті Святого Духа, яка є діяльною і реальною сьогодні між нами; щоб кожен, хто сюди приходить, почув слова: «Бадьорися, сину! Бадьорися, доню! Прощаються тобі твої гріхи!» – наприкінці засвідчив Блаженніший Святослав.

Згодом Глава УГКЦ подякував пароху церкви о. Василю Колодчину, директору «Карітасу Одеса» за багаторічну і плідну працю, служіння людям.

Нагадаємо, що будівництво храму Святих верховних апостолів Петра і Павла розпочалося в червні 2007 року силами всього лише 30 парафіян і благодійників. За 10 років їм вдалося його завершити. До цього парафіяни молилися в тісній капличці.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *