Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 20 липня 2018 року

Краматорськ перетвориться в інтелектуальну столицю Донбасу

  Вже на цих вихідних в Краматорську відбудеться унікальна подія. На два дні місто перетвориться на інтелектуальну столицю Донбасу.

21 і 22 липня в Краматорську відбудеться довгоочікуваний «CITY. Фестиваль твого міста». У сквері Профспілок будуть організовані численні локації з вуличною їжею, спортивними іграми, акройогою, а також бізнес-лекторії. За словами організаторів, спікери і локації були підібрані таким чином, щоб всі гості змогли знайти собі заняття до душі. Крім цього, гостей свята чекають виступи ді-джеїв, які змусять танцювати навіть самих ледачих і неповоротких.

На фестивалі будуть проходити різні конкурси та розіграші цінних призів. Головним подарунком вечора стане розіграш ультрасучасного смартфона.

Взяти участь у святі можна абсолютно безкоштовно. Початок заходу заплановано на 15:00.

За матеріалами «Знамя индустрии»

В «Карітас Краматорськ» відбулося «Свято плюшевого ведмедика»

БФ «Карітас Краматорськ» (вул. Південна, 9) проведено щорічне «Свято плюшевого ведмедика». Цей веселий захід для дітей та дорослих вже вдруге відбувся за ініціативи команди Простору підтримки. Ведучими заходу були психолог – Олена Селіванова та аніматор – Ольга Єфімова.

Кожна дитина принесла свою улюблену м’яку іграшку та «познайомила» її з усіма присутніми, підготувала розповідь про свого улюбленця. Також на учасників чекав майстер-клас з виготовлення м’якого ведмедика, фотозони та фотосесія, солодощі та веселі ігри.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

У Антикризовому медіа-центрі відбувся круглий стіл на тему «Сприяння забезпеченню дотримання репродуктивних прав жінок та чоловіків»

У Антикризовому медіа-центрі (вул. Марата, 1) за ініціативи громадської організації SMARTA, ініціативної міжфракційної депутатської групи «Здорові жінки – здорові діти» в Краматорській міській раді (ІМДГ), за підтримки Національного демократичного інституту міжнародних відносин та інформаційно-консультативного жіночого центру відбувся круглий стіл на тему: «Сприяння забезпеченню дотримання репродуктивних прав жінок та чоловіків».

Для участі у заході були запрошені представники профільних медичних закладів міста, міжнародних організацій, виконавчих органів міської ради, структурних підрозділів облдержадміністрації, громадськості, Збройних Сил та інших військових формувань і правоохоронних органів України.

 Метою заходу було привернення уваги до якості медичних послуг та реалізації прав людини на охорону здоров’я; обговорення пропозицій та кроків для подальшої роботи з представниками влади і громадськості в цьому напрямку; спрямування спільноти на заохочення публічного діалогу стосовно переваг гендерної рівності у політиці.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

У Краматорську відбулась презентація конкурсу грантів «Розбудова та посилення взаємодії громади й поліції»

У Антикризовому медіа-центрі (вул. Марата, 1) за ініціативи української неприбуткової організації ІСАР «Єднання» при фінансовій підтримці Королівства Нідерландів через «Програму відновлення та розбудови миру» ПРООН в Україні відбулась презентація конкурсу грантів «Розбудова та посилення взаємодії громади й поліції».

Метою Конкурсу є посилення особистої та громадської безпеки у Донецькій, Луганській та Житомирській областях через розбудову довіри та посилення взаємодії громади й поліції.

Під час презентації можна було отримати всю інформацію про мету, пріоритети та очікувані результати конкурсу; детально ознайомитися із формою проектної пропозиції; отримати відповіді на запитання щодо конкурсу від представників ІСАР Єднання.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

У Краматорську розпочався турнір з футболу серед десантно-штурмових військ

Військовослужбовці під час урочистої церемонії продемонстрували високий професіоналізм, здійснивши стрибки з приземленням прямо на стадіон «Авангард». Турнір проходить за участі команди зіркових ветеранів збірної України з футболу.

Сьогодні у саду Бернацького розпочався турнір з футболу серед Десантно-штурмових військ на честь загиблих воїнів-десантників на сході України. З початку Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей у 2014 році серед повітрянодесантних, десантно-штурмових та аеромобільних підрозділів бойові втрати особового складу становлять 487 військовослужбовців.

Під час урочистої церемонії відкриття спортсмени з числа військовослужбовців Десантно-штурмових військ ЗС України здійснили стрибки з парашутом з приземленням безпосередньо на стадіон.

Відкрила турнір збірна України ветеранів футболу, яка зіграла перший матч зі збірною Десантно-штурмових військ ЗС України.

Турнір триває, тож усі бажаючі сьогодні та завтра можуть завітати на стадіон та вболівати за гравців. Крім того, усі глядачі мають можливість також побачити військову техніку.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

МДУ приєднався до Мережі університетів Чорноморського регіону

  Маріупольський державний університет увійшов до Мережі університетів Чорноморського регіону (BSUN) – авторитетної міжнародної організації, яка об’єднує більше 100 вишів із 12 країн світу.

На XIII конференції ректорів Чорноморського регіону, яка проходила у червні на базі Салонікського університету імені Аристотеля, учасники проаналізували заявку Маріупольського держуніверситету та супроводжуючі документи і встановили, що МДУ відповідає всім вимогам Членського статуту.

Мережа університетів Чорноморського регіону BSUN створена у 1998 році з метою розвитку співробітництва і взаємообміну в освітній, науковій, і культурній сферах серед університетів та інших установ держав-членів Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС): Азербайджану, Албанії, Вірменії, Болгарії, Грузії, Греції, Туреччини, України тощо.

Для Маріупольського державного університету членство у BSUN відкриє можливості для розширення мережі міжнародних контактів, реалізації спільних із зарубіжними партнерами наукових, освітніх і культурних проектів. Дозволить обмінюватися досвідом у галузі підготовки фахівців, освітнього менеджменту та інтернаціоналізації вищої школи.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

Маріупольській малечі розповіли про професії металургійного виробництва

     Активно та цікаво в рамках «Літньої профорієнтації» провели захід для учнів загальноосвітніх навчальних закладів 17 мікрорайону, який провели фахівці міського центру зайнятості.

Малечі продемонстрували відеоролики з описом та презентацією професій металургійної сфери виробництва. Діти із захопленням переглянули інформаційний матеріал та ставили багато запитань щодо затребуваності та особливостей цих професій. Виконували різноманітні творчі завдання.

Такі профорієнтаційні заходи від міського центру зайнятості проходять щотижня. Наприклад, завтра, 20 липня, на вихованців Центру позашкільної роботи Лівобережного району чекає цікава екскурсія до Маріупольського міського центру зайнятості.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

Технічний ліцей Маріуполя перетвориться на сучасний «храм науки»

Оновлений Міський технічний ліцей вже у  вересні відкриє двері для учнів. Загальний бюджет капітального ремонту – понад 36 млн грн. Фінансують ремонт за рахунок інвестицій держави, Групи Метінвест і міста.

Технічний ліцей стане зразком того, яким має стати кожна школа міста. Про це під час відвідування будівництва розповів міський голова Вадим Бойченко.

Технічний ліцей стане школою третього ступеня протягом трьох років. За словами мера, ця установа стане «храмом науки». Ліцей вже випускає дітей, які прославляють Маріуполь не тільки на національному рівні, а й на міжнародному. У числі перспективних випускників – Катерина Малкіна, яка отримала світове визнання в області біології.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

Учасники АТО зможуть отримати освіту за рахунок міського бюджету

  Депутатам на засіданнях постійних комісій представили проект рішення «Про затвердження положень про оплату вартості послуг навчання учасників антитерористичної операції (АТО) і операції об’єднаних сил (ООС) за рахунок коштів міського бюджету».

Нова послуга поширюється на отримання другого (магістерського) рівня вищої освіти демобілізованими або звільненими зі служби військовими і навчання їх водінню транспортним засобом.

Положення розроблено відповідно до міської комплексної цільової програми «Маріуполь з турботою про Вас» на 2018-2022 роки та визначає порядок і основні умови.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

38 обдарованих учнів та студентів можуть претендувати на стипендії Маріупольської міськради

Проект рішення “Про надання стипендій міської ради для обдарованих установ освіти та студентів вишів Маріуполя” ініціював Департамент освіти міської ради.

Як розповіла депутатам директор департаменту освіти Тетяна Братчикова, пропонується з 1 вересня 2018 року встановити стипендії міської ради для обдарованих учнів та студентів маріупольських шкіл та вишів у розмірі 700 гривен на місяць. “Таких претендентів у нас по місту зараз 38 чоловік”, – підкреслила доповідач.

Вона також зауважила, що міська влада, таким чином, підтримує талановиту та творчу молодь вже третій рік. Між тим, минулого року суми стипендій були різні. “Цього року ми пропонуємо встановити усім однакову суму по 700 гривен на місяць”, – сказала Тетяна Братчикова.

До речі, на отримання стипендій міської ради претендують студенти ПДТУ, МДУ, Донецького державного університету управління, Маріупольського коледжу Донецького Національного університету економіки та торгівлі ім. М. Туган – Барановського, Маріупольського коледжу мистецтв та медичного коледжу, Маріупольського будівельного коледжу, а також учні шести шкіл та ліцеїв.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

Полковнику Хараберюшу пропонують присвоїти звання «Почесний громадянин Маріуполя»

  Маріупольські депутати розглянуть питання про присвоєння загиблому полковнику СБУ Олександру Хараберюшу звання «Почесний громадянин Маріуполя». Про це йдеться в соціальній мережі Facebook на сторінці Депутатського корпусу Маріуполя VІІ скликання.

Проект рішення представив директор Департаменту контролю та організації діяльності виконавчого комітету міської ради Сергій Гришко. Депутати підтримали його.

«Прошу комісії підтримати присвоєння звання« Почесний громадянин Маріуполя» (посмертно) Олександру Івановичу Хараберюшу за зразкове виконання службових обов’язків, проявлених в захисті жителів Маріуполя від терористичної загрози, мужність, відвагу і відданість Батьківщині», – зазначив Сергій Гришко на презентації проекту рішення на розгляд членів постійних комісій.

За матеріалами сайту mrpl.city

Інформаційні заходи від Представництва ЄС у «Вогнику»

Представництво Європейського Союзу в Україні  відвідало дитячий оздоровчий табір «Вогник» у м. Бахмут.

Заходи Представництва ЄС в Донецькій області є частиною серії інформаційно-просвітницьких заходів, які Представництво ЄС в Україні проводить по всій країні.

Мета – пояснити важливість реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС.

Для активної молоді з І та ІІ загонів БДЗЗОВ «Вогник» провели  інформаційний захід та інтелектуальну гру – брейн-ринг – на тему  історії та сучасності Європейського Союзу.

Під час гри команди пригадали відомі міста Європи,  географічні, історичні і культурні аспекти країн, що знаходяться в Європі, ознайомилися з деякими історичними подіями, а саме: коли був заснований Євросоюз, які країни увійшли до нього, ідеєю створення ЄС, прапором ЄС.

Діти ще раз  переконалися, що Європа – батьківщина багатьох народів, культур, мов, традицій.

За матеріалами сайту Бахмутської міської ради

В Покровську для переселенців проведуть безкоштовну юридичну консультацію

У п’ятницю, 20 липня, з 11:00 до 13:00 в приміщенні Покровської центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відбудеться зустріч переселенців з юристом організації «Датська рада у справах біженців».

Під час зустрічі будуть розглянуті наступні питання:

-питання свободи пересування і перетину лінії зіткнення;

-житлові, земельні питання;

-питання соціального забезпечення;

-оформлення і відновлення документів.

Всі юридичні консультації надаються безкоштовно.

За матеріалами сайту ddk.dn.ua

У Костянтинівці відремонтують 40 ліфтів

Більше 40 багатоповерхівок Костянтинівки обладнані ліфтами. Однак зі 124 підйомників, за даними на середину липня, працюють тільки 65. Решта стоять. Але не тільки через несправність двигунів. Багато ліфтів відключили у зв’язку із закінченням терміну експлуатації.

Є багатоповерхівки, де ліфти не працюють кілька років. І стільки ж часу немолоді жителі верхніх поверхів не виходять з цієї причини на вулицю. Костянтинівці вже втомилися скаржитися в усі інстанції. Але вчора на засіданні виконкому міськради секретар ради Розумний сказав, що в цьому році відремонтують близько 40 ліфтів.

Кілька мільйонів на ці цілі виділив обласний бюджет, 600 тисяч гривень візьмуть з місцевої скарбниці.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»

У Костянтинівці навчать бюджетним поїздкам по Європі

  Майстер-клас для любителів подорожувати пройде у вільному просторі DRUZI.

У найближчу суботу в вільному просторі DRUZI пройде цікава лекція. Мандрівник Микола розповість, як він всього за 13 євро проїхав з Києва до Нідерландів.

Своїми лайфхаками він поділиться з усіма, хто прийде 21 липня в 16:00 за адресою: м Костянтинівка, пр. Ломоносова, 164, 2-й поверх в будівлі кінотеатру «Супутник».

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»

Костянтинівка стане частиною міжнародного музичного фестивалю

  Творча група вільного простору DRUZI підготувала для жителів Костянтинівки масштабний музичний фестиваль. Організатори обіцяють, що це буде захід високого рівня підготовки.

4 серпня заплановані проведення фестивалю «День Музики в Костянтинівці». Наше місто стане частиною міжнародного фесту Fête de la Musique.

4 серпня Костянтинівка буде танцювати в одному ритмі, а її вулиці наповнить абсолютно різна крута музика місцевих виконавців.

6 локацій по всьому місту, більше 10 музичних виконавців і груп, масштабність і нереальний відрив – ось що буде супроводжувати цю подію.

«День Музики в Костянтинівці» – це частина міжнародного фестивалю Fête de la Musique, який проходить в 700 містах і 140 країнах світу. Це свято музики всіх стилів і напрямків”, – ось так цей захід презентують організатори.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *