Проект «Президентський клуб»: кандидати у кандидати (відео)

Коли ми говоримо про вибори Президента України, ми говоримо зазвичай про п’ятьох-шістьох кандидатів, шанси яких кардинально відрізняються від шансів, скажімо, кожного з нас.

Проте, саме серед нас, людей без власних партій та будь-якої фінансової підтримки, все ж є цікаві особистості, які однозначно могли б здивувати країну… Тим більше, у випадку, якщо якимось дивом така особистість  опинилася б у президентському кріслі.

Назвемо їх «кандидатами у кандидати».  Сьогодні завдяки «Центру дослiдження полiтичних цiнностей» та Спілці журналістів маємо платформу, де можна не лише детально поспілкуватися з ними, а й дати їм можливість познайомитися один з одним.

12 вересня в прес-центрі Національної спілки журналістів України відбулося перше засідання круглого столу у цьому форматі в рамках проекту «Президентський клуб».

«Президентський клуб» – це спільний просвітницький волонтерський проект  «Центру дослiдження полiтичних цiнностей» і НСЖУ. Проект спрямований в першу чергу на підвищення грамотності і відповідальності виборців.  Клуб – незалежна відкрита медійно-громадська платформа, на базі якої буде проведено цикл дискусійних панелей для якісного та незаангажованого аналізу програм кандидатів напередодні президентських виборів 2019 року.

Цього разу гостями Клубу були «кандидати у кандидати» на пост президента у виборах 2019 року досить відомі громадяни України, а саме: Юрій Касьянов, Єлизавета Богуцька та Геннадій Балашов.

Тема засідання: «Чи потрібно міняти Конституцію?»

«Наша Конституція – фікція, давайте говорити прямо. Люди не читають Конституцію, тому що вона їм не потрібна, вона не захищає їхні права. А ті декларативні права, які залишилися з радянських часів, як право на житло та ін. – не реалізуються. Але найголовніша проблема нашої Конституції – в ній закладено таку міну, як відсутність нормального розподілу гілок влади, – міркує Юрій Касьянов. – Є законодавча влада, виконавча, судова, преса, як четверта влада. А до нашої Конституції вбудовано п’яте колесо у возі – влада президента, який ні за що не відповідає за великим рахунком, але втручається в роботу трьох ключових гілок влади». Касьянов вважає таку конструкцію кримінальною, де закон постійно оминається. Тому своїм головним завданням, як президента, він вбачає скасування президентського типу правління.

«Якщо я стану президентом, ця посада для мене не стане привілеєм. Це буде інструмент для будівництва нової країни. Треба нарешті народити демократичну державу, в якій саме народ визначає, якою їй бути. Народ повинен стати повноцінним державотворчим суб’єктом» – заявила Богуцька. Говорячи про зміни Конституції, вона нагадала, що в Основному Законі записано право прямої демократії народу, але там немає інструментів її реалізації, крім того, немає і законів, що забезпечують ці норми. Саме їх і необхідно створити.

«Злиденне населення не в змозі виконувати Констітуцію. Злиденне населення не в змозі платити за демократичні процедури. Злиденне населення легко купується олігархами, підприємцями, чиновниками, казнокрадами, ким завгодно, це не важливо. Прийдуть вибори, за будь-якої Конституції будуть куплені голоси, тому що злиденне населення коштує дешево. 100 доларів на рило – і купив себе голосів стільки, скільки потрібно, – влада зараз цинічна. Вона зараз вийде на вибори і буде роздавати гроші. Навіть не гречку – у них достатньо грошей. І вся проблема полягає в цих масових злиднях», – впевнений лідер партії «5.10» Геннадій Балашов. Тому він робить ставку на ідею «прориву» – поліпшення економічного клімату, створення в Україні податкового раю. «Коли люди отримають гідні доходи, ВВП країни підскочить до трильйона зі 100 мільярдів. З’явиться реальний інтерес до демократичних інститутів, – зазначив він.

Всі кандидати, які брали участь в засіданні Президентського клубу 12 вересня, ставлять своє подальше висування в пряму залежність від народної підтримки.

У випадку Балашова мова йде про 37 мільйонів доларів. Касьянов і Богуцька говорять про те, що збирають кошти на своє висування і готові прийняти гроші саме від громадян, виборців а не від окремо взятих олігархів.

«Всі троє сходяться в тому, що держава повинна перетворитися з апарату примусу до держави, як платформи надання сервісів, – резюмує Віталій Кулик, політолог, директор «Центру досліджень проблем громадянського суспільства». – Менше держпримусу і бюрократії, більше свобод і самореалізації громадян».

Можна відзначити, що подібні тенденції  є трендами, які народжені і активно реалізуються з 2010-2014 р.р., і не дивно, що вони представлені в програмах багатьох кандидатів у президенти.

Так чи інакше, маємо досить «свіжий» погляд на президентство. А також ідеї, які сьогодні підтримує певна частина українського народу. Народу, з якого і складається так званий «електорат».

Нагадаємо, що кожне засідання транслюється по середах, о 12:00 в прямому ефірі 4 телеканалу та на Youtube-каналі Центру дослідження політичних цінностей.

За матеріалами «Центру досліджень проблем громадянського суспільства»

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *