100 років з дня народження підпільника ОУН в роки Другої світової війни Євгена Стахіва

15 вересня 2018 року виконується 100 років з дня народження підпільника ОУН в роки Другої світової війни Євгена Стахіва, якого ще звали «останнім молодогвардійцем». Девізом життя цього правдивого українського патріота були – правда, демократія й соборність…

Він народився у Перемишлі 15 вересня 1918 року в родині майбутнього старшини Української галицької армії Павла Стахіва. Його старший брат, публіцист і діяч ОУН Володимир Стахів, був міністром закордонних справ в Українському Державному Правлінні, створеному у Львові 30 червня
1941 року.

Вже у 1934-му Євген Стахів став членом ОУН, у 1938–1939 роках був членом «Карпатської Січі» у Карпатській Україні, потім перебував на еміграції в Австрії.

У 1942-1943 рр. оунівець Євген Стахів очолював українське націоналістичне підпілля на Донбасі. Зараз важко повірити, щоб українські націоналістичні сили діяли на Донеччині та користувалися неабиякою підтримкою, чи в те, що саме жителі східних регіонів вплинули на кардинальну зміну ідеології проводом ОУН. Справді, незнання власної історії сприяє породженню міфів, які відводять нас далеко від правди про самих себе.

На еміграції Стахів став одним із активістів «двійкарів» – демократичного крила в ОУН, яке найуспішніше здійснювало ідеологічну боротьбу проти СРСР. Окрім двох книг, став автором кількох десятків статей з історії, теорії та практики української визвольної боротьби, був обраний заступником голови Українсько-Американської Координаційної Ради, був одним із керівників Товариства Українсько-Єврейських Зв’язків у Америці, членом Управи Українського Народного Дому в Нью-Йорку.

Останні роки життя Євген Стахів регулярно відвідував Україну, зустрічався з молоддю та відомими політиками.

Євген Павлович помер у Нью-Йорку 26 січня 2014 року у віці 95 років.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *