У Краматорську відбувся круглий стіл, присвячений життю та діяльності ОУНівця Євгена Стахіва

19 вересня на базі музею Донбаської державної машинобудівної академії відбувся круглий стіл «Євген Стахів – одна з ключових фігур боротьби ОУН на Сході України» за участю заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Стокоза, директора департаменту інформаційної та внутрішньої політики Наталії Чукової, керівництва, викладачів та студентів академії, громадських діячів та вчених.

На заході презентували діяльність ОУН на Сході України, основні напрями їх діяльності в 1940-1950-ті роки, розповідали про діяльність товариства «Просвіта» та Організації українських націоналістів в 1942-1943 роках в м. Костянтинівка й Костянтинівському районі, до якого в ті часи відносилася сучасна Дружківка й Олексієво-Дружківка. Доповідали про спорядження військ УПА, про погляди, діяльність Євгена Стахіва, його перебування на Донбасі в 1942-1943-х роках, а також спогади про нього.

Заступник голови облдержадміністрації Ігор Стокоз зауважив на тому, що Євген Стахів – одна зі знакових персон українського визвольного руху.

«Це людина, яка своїм життям та своїми вчинками та служінням доводить, що Донеччина завжди була українською і саме тут кувалася левова частка тієї перемоги, яку вже здобули в 90-му році, коли отримали свою незалежність. Дійсно український партизанський національно-визвольний рух має поновити історію. Бо, власно кажучи, українським повстанцям, учасникам тяжкої боротьби доводилося воювати на два фронти. Спершу, це проти радянської влади, червоної армії Сталіна і, разом з тим, проти німців», – зауважив Ігор Стокоз.

Між присутніми також провели опитування та історичну вікторину, в якій розіграли унікальні книжки українських авторів.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *