Міжнародний день миру

День миру в Україні встановлений Указом Президента України  від 05 лютого 2002 року і відзначається щорічно 21 вересня в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН  від 7 вересня 2001 року № 55/282 та підтверджує відданість країни ідеалам миру. Асамблея заявила, що цей день буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмови від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримуватися припинення воєнних дій протягом цієї доби. Але під стійким миром розуміється не лише відсутність війни, зокрема, під цим поняттям розуміється нульова толерантність до насилля, рівна можливість участі всіх громадян у державному будівництві, соціальна справедливість та соціальна згуртованість, доступ до виробничих ресурсів, економічне відновлення та відбудова, сприяння різноманіттю й толерантності.

Щорічно 21 вересня в ООН проводяться святкові заходи, які традиційно включають в себе Ходу миру, яка вперше була проведена ще у 1986 році за ініціативою видатного індійського філософа та борця за мир у всьому світі – Шрі Чінмоя. Невід’ємною частиною урочистостей є відлуння «Дзвону миру» та хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. Традиційно в святковій церемонії беруть участь лауреати Нобелівської премії миру та посланці миру Організації Об’єднаних Націй.

Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на Сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина.

В Україні це свято відзначатимуть вже шістнадцятий рік поспіль. Мир, спокій і єдність – це ті речі до яких прагне будь-яке цивілізоване суспільство. Припинити військові дії, проливання крові хоча б на добу – саме такий заклик до всіх країн світу висловлює ООН у цей день.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *