Глава УГКЦ: «Молодь не є проблемою. Молодь просто потребує відповідей на складні запитання»

Молодь не є проблемою. Молодь – чудова. Це дуже важливий, чудовий період у житті кожної людини. Недаремно потім кожен з ностальгією згадує про свою молодість, коли весь світ здавався повен життя.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерактивній програмі «Живого ТБ» «Відкрита Церква» на тему «Молодь: шлях до Церкви».

Очевидно, вважає Блаженніший Святослав, що молодь потребує спілкування, уваги, потребує, аби допомогти їм знаходити відповіді на складні запитання, коли повинна зробити життєво важливі рішення: яку професію обрати, як зрозуміти своє покликання у житті: чи я є покликаний утворити сім’ю, яким чином я можу розпізнавати, яка дівчина є саме та, якій я можу подарувати своє життя? Для дівчини – яким є цей хлопець, який має стати моїм супутником на моїй життєвій дорозі? Тобто дуже глибокі питання турбують молодь. І на ці дуже серйозні питання вона очікує відповіді.

«Тому я продовжую виконувати свою обіцянку, – розповів Глава Церкви, – яку я дав під час першої прес-конференції, коли я був Главою Церкви. Я тоді пообіцяв, шо молодь буде абсолютним пріоритетом моєї пастирської уваги. Тому всюди, де тільки є можливість, я шукаю зустрічі з молоддю. Відвідуючи єпархії по цілому світу, я прошу, аби обов’язковою точкою візиту була зустріч з молоддю, аби можна було просто поспілкуватися і дати можливість молоді задати у неформальній обстановці непрості питання Главі Церкви».

За його словами, саме в такі моменти він відчуває, що молодь вбачає в Церкві не якусь холодну інституцію, а материнську спільноту людей, які хочуть стати поруч і супроводити її в дорозі до Бога. При цьому він прокоментував часті селфі, якими завершуються такі зустрічі: «Коли мені пропонують зробити селфі, я намагаюся бути доступним у такий спосіб. Я не маю з цим жодних проблем. Якщо для молодих людей це важливий емоційний момент, який вони хочуть зафіксувати на фото, а потім ще й з іншими поділитися, то чому ні?!»

У програмі озвучили статистичні дані про те, що віруючими себе називає 84% молодих українців. Правда, тільки 15% з них моляться часто. А 43% ходять до церкви лише на великі свята. І практично кожен десятий називає себе атеїстом.

На це Глава УГКЦ зазначив, що є різна статистика щодо кількості практикуючих віруючих молодих людей в Україні. «Але кожна молода людина шукає досконалості, вічності, вічної любові і повноти життя. Молодь у нас є релігійною, але, можливо, її релігійність, згідно наших категорій мислення, є нетрадиційною. Людина шукає Бога, шукає в Ньому відповіді на запитання, будує свої стосунки з Богом не так, як, скажімо, її бабуся, дідусь, мама, тато. Дуже часто молодь не знає наших традиційних молитов, але спілкується з Ним по-своєму», – вважає Блаженніший Святослав.

Молодь, за словами Предстоятеля, часто не вміє виявляти свою релігійність, але вона, навіть у спілкуванні з Богом, є спонтанною. Проте це не означає, що релігійне життя молоді є менш інтенсивне. Навпаки. Вона живе інтенсивним життям, учиться, працює… Життя молодої людини є більш інтенсивне, ніж, можливо, в інших вікових категоріях.

«Навіть ті молоді люди, які називають себе атеїстами, вони теж на це відповідають по-релігійному. Тому що заперечення існування Бога – це в непрямий спосіб доведення від протилежного того, що все-таки якась істота, яку ми називаємо Богом, є предметом мого зацікавлення, мого пошуку, а може і відкинення», – сказав Глава УГКЦ.

«Часто молоді хлопці і дівчата починають віддалятися від релігійних спільнот при парафії. Та це не означає, що вони перестали жити релігійним життям. Це означає, що в них почався новий етап цього релігійного життя. Часом молодь може ставити дуже прикрі незручні запитання, але не тому, що вона є погана, а тому, що вона очікує серйозних відповідей», – сказав гість програми.

«І в будь-якому разі я хочу ствердити, що молодь потребує, зокрема від Церкви, чітких, моральних орієнтирів, які б могли бути дороговказами для щоденних життєвих рішень, які ось людина молодого віку вчиться сама робити і бере за ці рішення особисту відповідальність», – вважає Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *