Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 01 жовтня 2018 року

Ранкове зведення на 07:00 1 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 30 вересня, ситуація в районі проведення операції залишалася контрольованою Об’єднаними силами.

Російські окупанти 28 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому ворог 6 разів застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Противник вів прицільний вогонь з мінометів калібру 120 та 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районі населених пунктів Кримське, Новотошківське, Катеринівка, Новозванівка, Троїцьке, Луганське, Опитне, Піски, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине.

По позиціях наших військ у районі Луганського на Світлодарській дузі окупанти тричі наносили вогневі удари з мінометів калібру 120 мм. Також протягом дня з мінометів цього калібру обстрілювалися опорні пункти Об’єднаних сил поблизу Гнутового та Водяного на Приазов’ї. По оборонцях Гнутового крім того вівся вогонь з мінометів 82-го калібру та протитанкових ракетних комплексів. Вогневого впливу із застосуванням протитанкових керованих ракет зазнали і захисники Водяного. По позиціях Об’єднаних сил в районі населених пунктів Кримське, Троїцьке та Водяне вівся вогонь з озброєння бойових машин піхоти.

В ході бойових дій 1 військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

За даними розвідки, протягом доби чотирьох окупантів знищено та 8 поранено.

Від початку доби ворог двічі обстріляв позиції Об’єднаних сил з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в районі населених пунктів Новотроїцьке та Водяне. Втрат серед наших захисників немає.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Четверо підлітків підірвалися на протипіхотній міні в окупованій Горлівці

Четверо підлітків підірвалися на протипіхотній міні в окупованій Горлівці. Троє загинули, один – у лікарні з численними тяжкими пораненнями. На трагедію вже відреагувало посольство Сполучених Штатів в Україні. У соцмережі дипломати наголошують, що Горлівку контролює Росія і просять Москву вплинути на бойовиків, які перетворили Україну на одну із найбільш замінованих країн світу.

За матеріалами сайту «ТСН»

“Хочу дихати!”: У Маріуполі жителі вийшли на масову акцію проти викидів заводів «Метінвесту»

Сьогодні в Маріуполі пройшла масова акція протесту, мета якої привернути увагу до катастрофічної екологічної ситуації в курортному місті.

На центральній площі Маріуполя зібралися кілька тисяч осіб. Люди прийшли в масках і респіраторах, з плакатами в руках, повідомляє ІА «Вчасно».

Серед головних вимог жителів – встановити фільтри і лічильники викидів в онлайн доступі на кожну трубу металургійних комбінатів, як це працює в Європі.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Телевежу заввишки 190 метрів, яка покриє сигналом всю область, побудовано на Донеччині

У селищі Гірник Донецької області побудовано ретрансляційну телевежу заввишки 190 метрів, яка покриє сигналом всю область.

Вишка є найвищою з побудованих за роки незалежності в Україні. Сигнал із неї буде транслювати українські телеканали на всю територію Донецької області, зокрема і на її окуповану частину.

Роботи з будівництва вежі було розпочато в серпні 2018 року. Будівництво телевежі велося на позабюджетні кошти.

За матеріалами сайту «Цензор.нет»

У прифронтовому районі Донеччини затримали злочинну групу, яка викрала близько кілометра залізничної колії

Злочинну групу винайняв житель Костянтинівки, який збував крадені металоконструкції. Зараз правоохоронці здійснюють заходи щодо його затримання

У Донецькій області поліцейські затримали чотирьох зловмисників, які неподалік зони бойових дій викрали близько кілометра залізничного полотна. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області.

Вони виявилися жителями села Очеретине та міста Костянтинівка Донецької області, а також Запорізької області віком 33−43 роки. Зокрема, жителя Запорізької області вже шість років розшукують за несплату аліментів.

На момент затримання зловмисники проводили «демонтаж» колії на перегоні Очеретине-Новобахмутівка.

Для здійснення своєї злочинній діяльності вони використовували трактор, газовий різак та спеціальний ключ.

Розбирали колію затримані дуже оперативно — встановлено, що за один раз вони демонтували понад 300 м залізничної колії. На момент затримання у них вилучили 28 фрагментів залізничної колії, кожен довжиною по 12 м.

Розмір завданих «Укрзалізниці» збитків встановлюється.

За фактом крадіжки відкрите кримінальне провадження. За цей злочин ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу передбачає покарання у виді штрафу або позбавлення волі на строк до трьох років.

За матеріалами сайту «Ракурс»

Голова Маріуполя отримав нагороду від Міністра Внутрішніх справ України

У ході відкриття Частини водолазних пошуково-рятувальних робіт акваторії Азовського моря в Маріуполі, Міністр Внутрішніх справ України Арсен Аваков вручив співробітникам підрозділів МВС державні та відомчі нагороди. Нагороду у вигляді вогнепальної зброї отримав і міський голова Вадим Бойченко.

Під час заходу Арсен Аваков вручив 22 співробітникам поліції і інших органів системи внутрішніх справ відзнаки Президента, Кабінету Міністрів, відомчі нагороди МВС. А також сертифікат на катер, призначений для проведення водолазно-пошукових робіт, рятування людей на водних об’єктах, а також робіт з пошуку і розмінування вибухонебезпечних об’єктів.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

Швейцарський фонд з протимінної діяльності завітав до Краматорського міського центру зайнятості

У Краматорському міському центрі зайнятості представники Швейцарського фонду з протимінної діяльності провели інформаційний захід для безробітних щодо інформування про мінну небезпеку. Розповідали про те, як поводитися з вибухонебезпечними предметами та як діяти у надзвичайних ситуаціях.

Для присутніх організатори підготували презентацію «Мінна небезпека та інструктаж безпечної поведінки», розповіли з якими загрозами внаслідок війни може зіткнутися будь-який житель нашого регіону – види мін, снарядів та вибухівок, як розпізнати та обійти загрозу, що робити в тій чи іншій ситуації, куди звертатись, щоб отримати допомогу або як уникнути загрози.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

На Донеччину повернувся унікальний скіфський меч, якому 2,5 тисячі років

У Слов’янський краєзнавчий музей на Донеччині повернувся унікальний історичний артефакт – скіфський меч, якому 2,5 тисячі років.

Скіфський меч був подарований Слов’янському музею в січні 2017 року місцевим жителем і в квітні того ж року керівництво музею звернулося до Національного науково-дослідного реставраційного центру з проханням реставрувати унікальний меч, повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

 Меч був практично зруйнований і для його відновлення потрібні були спеціальні дослідження і розробка програми і методів реставрації. Так, для отримання радіоскопічного і радіографічного зображення в Інституті електрозварювання ім. Потонемо було проведено рентгенографічне дослідження артефакту, що допомогло класифікувати меч і побачити його конструкцію. Розчищення меча виконали механічним способом, без використання хімічних препаратів, щоб не пошкодити його. Велику реставраційних робіт, враховуючи стан артефакту, виконували під мікроскопом.

Тепер унікальний експонат знову повернувся до фондів Слов’янського краєзнавчого музею.

Меч передав міністр культури України Євген Нищук, при цьому в церемонії брали участь бійці АТО, які брали участь в обороні села Широкине в березні-липні 2015 року.

Бійці передали унікальний меч з рук в руки директору музею.

За матеріалами сайту «Вчасно»

У Краматорську відбувся флешмоб до Дня усиновлення

Краматорськ приєднався до Всеукраїнської акції «Усиновлення – це любов на все життя», яка була проведена у всіх обласних центрах країни.

Флешмоб відбувся в центральній частині міста на площі Миру біля ПКіТ НКМЗ. Зібралися небайдужі учасники акції, які спробували привернути увагу громадськості до проблем дітей, які не мають сімей. Захід був проведений за ініціативою Донецької обласної державної адміністрації та Служби у справах дітей Краматорської міської ради.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»

У селищі Талаківка відкрили «Центр безпеки городян»

Це вже 7 подібний Центр в Україні та перший поблизу лінії розмежування. Він об’єднує в собі рятувальну аварійно-водолазну службу міської ради, Державну службу надзвичайних ситуацій і Національну поліцію України. На урочистому відкритті були присутні Міністр МВС Арсен Аваков, голова ДСНС Микола Чечоткін, глава Донецької ОДА Олександр Куць, міський голова Вадим Бойченко.

Центр безпеки являє собою енергоефективну будівлю з сендвіч-панелей, зібраних на металевому каркасі. У ньому є роздягальня, їдальня та кімната для відпочинку рятувальників. Також службові приміщення для співробітників поліції. Тут же стоїть і службова техніка. На чергування щодня будуть заступати п’ять працівників.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

У Маріуполі відкрили базу морських пошуково-рятувальних робіт

Для комплексних завдань вода/суша з піротехнічних робіт і розмінування відкрили базу морських пошуково-рятувальних та водолазних робіт із чотирма катерами.

За матеріалами сайту «Вчасно»

День літньої людини для маріупольських пенсіонерів проходить з концертами та привітаннями від міської влади

У Маріуполі сьогодні проходять святкові заходи, концерти, де представники міської влади та районних адміністрацій вітають маріупольських пенсіонерів.

У палаці культури «Молодіжний» від імені міського голови та депутатського корпусу літніх людей пенсіонерів привітав секретар міськради Степан Махсма.

До слів подяки і привітань приєднався голова Кальміуської районної адміністрації, депутат Олександр Царьок. Він акцентував, що всі присутні – це люблячі батьки, бабусі й дідусі. Концертні номери, підготовлені колективами палацу культури «Молодіжний», зробили цей день по-особливому святковим. Гості заходу ділилися позитивними емоціями і дякували міській владі за увагу і турботу.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

У Маріуполі святкування Дня міста відвідали майже 100 тисяч осіб

У вихідні дні Маріуполь відзначив 240-річний ювілей. За два дні свято відвідали майже 100 тисяч осіб.

До святкування провели масштабну реконструкцію та створили культурно-історичний кластер «Місто Марії». Реконструйовано проспекти, площі, парки та історичні будівлі. Відкрито пішохідний фонтан з Європейськими зірками – міні копія лондонського Скай Гадрена, вартістю 25 млн грн. Це подарунок місту від Групи Метінвест. Маріуполь інвестував в реконструкцію 300 млн грн.

Парад історій міста, Фестиваль борщу, гонки на дронах, квести, флеш-моби, ігрові програми та 3D-шоу прийшли подивитися десятки тисяч городян. Кульмінацією святкування 240-річчя став концерт за участю українських зірок. На сцені «запалювали» Артем Пивоваров, кавер-група Star Band, «Лепріконси»  та Джамала.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

У День міста новим маріупольцям вручили ключі від квартири

Голова Вадим Бойченко вручив ключі від квартир переселенцям. Їх отримали шість сімей – педагоги, лікарі та викладачі. Його реконструювали під соціальне житло. Загальний обсяг інвестицій в проект склав близько 20 млн грн.

Реконструкція будинку проведена завдяки спільному фінансуванню Кабінету міністрів України і Маріупольської міської ради.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

У Маріуполі до Дня міста з’явилася Алея Слави

Алея Слави розташована на проспекті Миру. На ній жителі та гості міста можуть дізнатися про видатних особистостей, які прославили Маріуполь. Алея являє собою незвичайну інсталяцію. На 30 кубах неправильної форми розміщена інформація про 191 діяча – художників, учених, письменників, архітекторів, громадських діячів, меценатів, захисників і борців за свободу, спортсменів і лікарів, людей праці. На об’єктах розташована інформація про Архипа Куїнджі, Віктора Нільсена, Макара Мазая та багатьох інших.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

У центрі Маріуполя з’явилася міні-копія лондонського фонтану зі Скай Гардена

Справжньою сенсацією став для жителів новий фонтан. Протягом всієї історії міста його зовнішній вигляд не один раз змінювався: зникали одні елементи і з’являлися інші. Сьогодні – це сучасний плоский фонтан з підсвічуванням і музичним супроводом. Струйки фонтану і світло ілюмінації гармонійно «б’ють вгору» під звуки класичної мелодії.

В рамках реконструкції повністю замінені всі інженерні мережі, покладена тротуарна плитка, облаштовані сходи і пандуси. З’явився стаціонарний туалет з елементами доступності та проведена реконструкція автостоянки.

За матеріалами сайту Маріупольської міської ради

Дружина загиблого в прифронтовій Авдіївці рятувальника отримала сертифікат на квартиру

В рамках урочистостей з нагоди відкриття Частини водолазних пошуково-рятувальних робіт акваторії Азовського моря ДСНС України в Донецькій області, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і керівник Служби Микола Чечоткін вручили дружині загиблого в Авдіївці рятувальника Дмитра Трітейкіна сертифікат на квартиру.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

У Покровському районі відкрито нове комунальне підприємство

У смт Удачне відбулось урочисте відкриття комунального підприємства «Господар» Удачненської селищної ради Покровського району, яке займатиметься вивозом твердих побутових відходів та благоустроєм населених пунктів.

На даний час селищною радою вже придбаний сміттєвоз вартістю 1 695 тис. грн., активно триває укладання договорів з населенням — вже підписано більше ста, в планах придбання сміттєвих євробаків та облаштування близько двадцяти майданчиків для них, запровадження роздільного збирання сміття та переробка сміття на альтернативне паливо.   

За матеріалами сайту ddk.dn.ua

Маріупольська кондитерська підтримала ініціативу «Тонка синя лінія»

Ще один заклад на Донеччині приєднався до міжнародної соціальної програми «Тонка синя лінія». Відтепер кондитерська відзначена спеціальним знаком, який свідчить про те, що тут «Поважають країну, дотримуються закону, підтримують поліцію».

На Донеччині соціальний рух набирає нових обертів. Табличку з основними положеннями соціальної програми «Тонка синя лінія» вручив заступник начальника управління превентивної діяльності поліції Донецької області Олександр Віт колективу маріупольської кондитерської «Прага», що розташована у центрі міста.

Заклади та мережі, які відзначені синьою лінією, вказують на свою довіру та взаємодію з поліцією, а також проявляють повагу правоохоронцям, які віддали своє життя, захищаючи закон.

За матеріалами сайту ГУНП В Донецькій області

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

 

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *