СБУ передала архівні матеріали учасника українського національно-визвольного руху його родичам



Служба безпеки України передала копії розсекречених матеріалів учасника українського національно-визвольного руху киянина Лейби Добровського двом його родичам – громадянам Держави Ізраїль.
У Галузевому державному архіві СБУ закордонні гості Поліна Рогова та її син Аркадій Царінний мали змогу ознайомитися з оригіналом архівної справи свого родича. Представники родини Лейби Добровького дізналися про його боротьбу проти нацистів під час Другої світової війни та участь у лавах УПА у супротиві радянській владі. Перебуваючи у складі крайового підрозділу Української Повстанської Армії він став автором звернень до інших народів щодо приєднання до руху за визволення України. Також киянин написав публіцистичну працю «Як московський царизм підкорював народи», але не встиг її видати через арешт органами НКДБ у 1944 році.
Як і тисячі інших борців за самостійну Україну Лейба Добровський пройшов радянські табори, вийшовши на волю лише у вересні 1953 року. Реабілітували його тільки після здобуття Україною незалежності.
Керівник Апарату Голови СБУ Ігор Гуськов від колективу Служби передав громадянам Ізраїлю копії довідки про реабілітацію та архівної справи їх відомого родича.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *