Департаментом фінансів облдержадміністрації проведено тренінг на тему: «Сутність та принципи гендерно-орієнтованого бюджетування. Гендерний аналіз та особливості його застосування у бюджетному процесі»

В умовах сьогодення важливим чинником глобального розвитку і фундаментальним правом людини є політика ґендерної рівності. Одним з інструментів досягнення цілей ґендерної рівності є концепція ґендерно-орієнтованого бюджетування (ҐОБ), що полягає в інтегруванні ґендерного підходу до бюджетів.

Відповідно до Стратегії управління державними фінансами на 2017-2020 роки, розробленої Міністерством фінансів України та схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.02.2017 № 142-р, на місцевому рівні передбачено запровадження ґендерно-орієнтованого бюджетування.

Інтеграція ґендерно-орієнтованого підходу у бюджетний процес повинна забезпечити підвищення ефективності та якості наданих послуг з урахуванням потреб соціальних груп, у тому числі за гендерною ознакою, посилити підзвітність розпорядників бюджетних коштів та прозорість бюджету.

Департаментом фінансів Донецької облдержадміністрації за участю керівників фінансових органів міських рад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад було проведено тренінг з тематики: «Сутність та принципи гендерно-орієнтованого бюджетування. Гендерний аналіз та особливості його застосування у бюджетному процесі».

Тренінг ґрунтувався на індивідуальній та командній роботі за групами, та включав вікторину, ситуаційну вправу та контроль у форматі тестових завдань.

Зазначене дозволило системно підійти до питання практичного застосування ґендерно-орієнтованого бюджетування, в тому числі з урахуванням його запровадження на рівні місцевих бюджетів з визначенням основних проблем, що можуть виникнути, та у процесі обговорення визначити можливі шляхи їх вирішення.

 

Департамент фінансів облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *