Єпископ Василь (Івасюк) освятив відновлений хрест на честь скасування панщини в Надвірні

14 жовтня, у день свята Покрови Пресвятої Богородиці, Коломийський єпископ Василь (Івасюк) освятив відновлений хрест на честь скасування панщини в Надвірні.

Цей знак встановила громада міста на пам’ять про подію 3 травня 1848 року. Того дня  внаслідок революційних подій у Галичині цісарський уряд скасував кріпацтво на території міста, пише прес-служба єпархії з посиланням на Надвірнянську міську раду.

За радянських часів тоталітарний режим неодноразово нищив пам’ятний хрест. Утім вдруге люди встановили його у 1958 році. Небайдужі надвірнянці знайшли вивезений за місто хрест біля річки Стримба і зберегли його для своїх нащадків. І тільки в 1990-му пам’ятку відновили, встановивши на попередньому місці. Тоді освячення очолював світлої пам’яті владика Павло (Василик).

З плином часу хрест знову почав руйнуватися і перебував в аварійному стані. Щоб зберегти історичну пам’ятку, громада міста приняла рішення про реконструкцію. Тож символічно в 170-ту річницю від скасування кріпатства хрест освятили вдруге.

На знаменну подію до надвірнянців завітав Єпарх Коломийський Василь (Івасюк). Спільно з численним духовенством владика очолив освячення пам’яного знака.

По завершенні владика Василь подякував місцевим жителям за ініціативність у справі збереження історичної пам’ятки, а також всім жертводавцям, що сприяли його віднові.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://kolugcc.org.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *