Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 19 жовтня 2018 року

Ранкове зведення станом на 07:00 19 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 18 жовтня, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Російські окупанти 16 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому ворог двічі застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Противник вів прицільний вогонь з мінометів калібру 120 та 82 мм, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районі населених пунктів Кримське, Луганське, Невельське, Новомихайлівка, Степне, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне та Лебединське.

На опорний пункт наших військ поблизу Новомихайлівки противник здійснював вогневий вплив з мінометів калібру 120 мм. Позиції Об’єднаних сил в районі Чермалика окупанти обстрілювали з мінометів 82-го калібру. У Лебединському по наших захисниках вівся вогонь протитанковими керованими ракетами.

Втрат серед особового складу Об’єднаних сил не допущено.

За даними розвідки, протягом доби двох окупантів знищено та чотирьох поранено.

Від початку доби ворог тричі обстріляв позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Авдіївка, Гнутове та Водяне з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Важке озброєння не застосовувалося. Внаслідок обстрілу один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Корабель морської охорони “Донбас” залучили до кампанії на Азові після ремонту, – Держприкордонслужба

Корабель морської охорони “Донбас” Маріупольського загону морської охорони Держприкордонслужби повернувся в стрій для охорони державного кордону в акваторії Азовського моря після проведення планового ремонту.

Як інформує Цензор. НЕТ, про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

Відзначається, що відновленням “охоронця” морських кордонів займався Азовський судноремонтний завод.

Повідомляється також, що після спуску корабля на воду, проводяться ходові випробування.

За матеріалами сайту Цензор.нет

У прифронтовій Карлівці відновили сільський ФАП, зруйнований на початку війни

У селі Карлівка Мар’їнського району після капітального ремонту відкрився фельдшерський пункт.

Фельдшерський пункт села Карлівка обслуговує близько 390 осіб, в тому числі 35 дітей.

У початку 2014 року під час активних бойових дій приміщення фельдшерського пункту було майже повністю зруйновано, відзначають в Мар’їнської РДА. У 2018 році будівлю медпункту допомогли відремонтувати представники благодійної організації «Прем’єр Урженс».

У будівлі відновили покрівлю, провели всередині оздоблювальні роботи. Тепер приміщення фельдшерського пункту відповідає сучасним вимогам.

«Є система водовідведення, проведено реконструкцію системи опалення, встановлені металопластикові вікна та нові двері», – йдеться в повідомленні.

В рамках здійснення проекту придбано обладнання та інвентар, офісні меблі. В наявності всі необхідні медикаменти для надання першої невідкладної допомоги.

Відзначимо, Premiere Urgence Internationale – неурядова організація, метою якої є захист основних прав людини, визначених у Загальній декларації прав людини 1948 року.

Premiere Urgence Internationale відкрила свою місію в Україні в на початку 2015 року після виявлення критичних гуманітарних потреб в Донецькій області на сході України, пов’язаних із загостренням військового конфлікту.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Пенсійний фонд за позовами від переселенців Донбасу заплатив 9 мільйонів гривень судових зборів

Пенсійний фонд України сплатив 9 мільйонів 328 тисяч гривень судових зборів за позовами, поданими переселенцями Донбасу.

Всього за останні два роки через порушення прав на отримання пенсій в суди було подано близько 4 тисяч позовів від ВПЛ, повідомила на презентації в інформагентстві УНІАН правовий аналітик БФ «Право на захист» Анастасія Одинцова.

За її словами, в 90% випадків при розгляді справ про припинення пенсійних виплат переселенцям суд приймає рішення на користь ВПЛ.

Вона стверджує, що з 2017 року суди України розглядають справи пенсіонерів-ВПЛ про порушення прав на пенсію в спрощеному порядку.

«У минулому році один із судів Донецької області подав до Верховного суду справу щодо призупинення виплати пенсії переселенцю з проханням розглянути цю справу як зразкову, щоб надалі розглядати такі справи в спрощеному порядку, – повідомила Анастасія Одинцова. – Верховний суд визнав дії Пенсійного фонду щодо призупинення виплат пенсій ВПЛ – протиправними. З травня 2017 року кожен переселенець, якому припиняють виплачувати пенсію може звертатися до судів і його справа буде розглянута в стислі терміни, в спрощеному порядку. ВПЛ можуть розраховувати на позитивні рішення судів».

За матеріалами сайту «Вчасно»

Гройсман: У 2019 медичні субвенції будуть враховувати переселенців

У наступному році медичні субвенції будуть враховувати переселенців. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Прошу вас звернути наказ Міністерства охорони здоров’я і Міністерству фінансів внести в бюджет 2019 року і врахувати переселенців Донецької та Луганської областей в дотації по Міністерству охорони здоров’я», – сказав депутат Сергій Шахов, звертаючись до Гройсмана.

Прем’єр-міністр відповів: «У 2019 всі субвенції будуть враховувати абсолютно чітко вимушених переселенців».

У проекті держбюджету на 2019 рік передбачено виділити 95,8 мільярдів гривень на сферу охорони здоров’я. За інформацією Кабміну, це на 10% більше, ніж в 2018 році.

Ті медустанови, які не ввійдуть в реформу в 2019 році, будуть фінансуватися за принципом медичної субвенції. Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на спеціалізовану амбулаторну, стаціонарну і екстрену медичну допомогу складе 55,5 мільярдів гривень.

За матеріалами сайту «Громадське»

У маріупольському управлінні Пенсійного фонду до сих пір черги: чому і що з цим робити

У Маріуполі начальник Головного управління пенсійного фонду України в Донецькій області Наталя Радий провела прес-конференцію і розповіла журналістам, чому в кабінетах досі черги і як будуть вирішувати цю проблему.

Справа в тому, що не дивлячись на всі спроби вирішити проблему черг, перед кабінетами досі шикуються натовпи людей. Деякі чекають своєї черги не одну годину або навіть день. Наприклад, переселенці змушені ходити сюди практично щодня, тому що співробітники ПФ не справляються з великим потоком клієнтів, повідомляє прес-служба міськради.

«Сьогодні органи пенсійного фонду області працюють в складній ситуації. Станом на 1 жовтня в органах пенсійного фонду налічується контингент пенсіонерів 1 200 000 чоловік. З цієї кількості 515 тисяч – переселенці. За останній місяць контингент збільшився на 7 тисяч осіб. Тому питання нарахування та здійснення виплат, особливо тимчасово-переміщеним особам, найбільш актуальне», – розповіла Наталія Рад.

За її словами, зараз в Маріуполі працюють 3 майданчики органів управління Пенсійного фонду. Але ситуацію має поліпшити відкриття ще одного офісу в будівлі колишнього кінотеатру «Союз». Крім того, будуть організовані зустрічі з ветеранськими організаціями для вирішення різних питань і продовжать відкриватися дистанційні агентські пункти по всій області. Працює і сайт управління пенсійного фонду, де можна ознайомитися з усією необхідною інформацією і залишити електронне звернення.

«У Маріуполі будемо відкривати або робочі місця з відеозв’язком, або агентські пункти, які будуть стаціонарні і надаватимуть послуги в повному обсязі. Діяти вони будуть у віддалених мікрорайонах і ветеранських організаціях», – поділилася планами Наталя Рад.

За матеріалами сайту «Мариупольские новости»

Бойовики «ДНР» можуть змінити порядок пропуску через свої блокпости

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, російське окупаційне командування приховано підсилює контроль за переміщенням населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Про це на одному з недавніх брифінгів повідомив керівник прес-центру Міністерства оборони України полковник Максим Праута.

Зокрема, блок-пости навколо населених пунктів передбачено обладнати централізованою системою персонального електронного обліку. При цьому для населення будуть введені електронні перепустки, які забезпечать оперативне застосування обмежень виїзду-в’їзду. У той же час, зазначена система дозволить виявляти «підозрілих осіб» на підставі т.зв. «Автоматизованого аналізу» історії переміщень для локалізації проявів не лояльного ставлення населення до російського окупаційного режиму.

Крім того, таким чином противник намагається поліпшити облік місцевих жителів для призову на військову службу в складі російсько-окупаційних військ, посилити заходи проти самовільного залишення російськими військовослужбовцями місць несення служби та забезпечити розшук і затримання дезертирів.

За матеріалами сайту «Шахтарський край»

Двоє працівників шахт в окупованій Макіївці потрапили в лікарню

Двоє працівників шахт “Щегловська-Глибока” і “Холодна Балка” в окупованій Макіївці постраждали 18 жовтня. Про це повідомляє прес-служба фейкового “МНС”, що діє на підконтрольній бойовикам частини Донецької області.

На шахті “Щегловська-Глибока” різко погіршилося самопочуття у працівника шахти, 1973 р. н. Постраждалій на місці надали медичну допомогу і транспортували в КРБ м. Макіївка.

На шахті “Холодна Балка” під час проходження до робочого місця гірник, 1981 р.н., послизнувся і отримав травму нижньої кінцівки. Потерпілому надали медичну допомогу і транспортували до лікарні.

За матеріалами сайту «Остров»

У Попасній створюють нову зону відпочинку

У Попасній для жителів кварталу Оседач створюють зону відпочинку. Про це повідомляє «Попасна Сity».

Зараз на кварталі Оседач встановлені дитячі майданчики, а після завершення проекту з’явиться зона відпочинку для різних вікових категорій. Всього тут проживають 2150 осіб.

Навесні міська рада брав участь в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку. Фахівці розробили проектну заявку. Проект пройшов відбір, і виділені 400 тисяч гривень.

Планують викласти плиткою алею довжиною 125 метрів, встановити п’ять освітлювальних опор, світильники, десять лавок і урн. Також передбачено озеленення вічнозеленими рослинами.

«З освітленням в цьому районі великі проблеми. Проміжки між будинками не освітлюються, освітлювальні опори там не передбачені. Установка ліхтарів на алеї поліпшить ситуацію», – розповіла начальник відділу житлово-комунального господарства міської ради Марина Бондарева.

До робіт вже приступили. Після завершення проекту майно буде передано в комунально власність на баланс підприємства «СКП».

За матеріалами сайту «Інформатор»

У Маріуполі оголосили конкурс з роздільного збору сміття, не встановивши баки

Маріупольська спілка молоді оголосила конкурс “Зелена скринька” з роздільного збору сміття.

Участь у конкурсі можуть взяти 100 об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, передає кореспондент Depo.Донбас.

За словами керівника проекту “Зелена скринька” Сергія Пустовойченка, оберуть 10 переможців.

“Визначатимемо тих, хто збере найбільше вторсировини, тих, хто зможе її найдорожче реалізувати, та найактивніших в соцмережах ОСББ”, – розповів Пустовойченко.

Аби взяти участь у конкурсі, можна зареєструватись за телефоном 098 827 17 72. Для учасників проведуть дводенний тренінг, де розкажуть, як вірно збирати вторсировину.

50 ОСББ, які першими облаштують з сусідами сортувальні станції, безкоштовно отримають 240-литрові баки для скла, паперу та пластику. 10 переможцям встановлять економічні світильники у під’їздах.

Відзначимо, що на сьогодні у Маріуполі не встановлені баки для роздільного збору сміття і учасники конкурсу повинні вирішувати, як саме і куди здавати зібране.

За матеріалами сайту «Depo.Донбас»

Олександр Куць відвідав Мангушську опорну школу

19 жовтня з робочим візитом голова Донецької облдержадміністрації відвідав Мангушську опорну школу, яка наразі знаходиться на стадії завершення будівельної готовності. 17-та школа капітально відремонтована та обладнана сучасними меблями, комп‘ютерами, інтерактивними дошками. У школі є лінгафонні кабінети та цифрові лабораторії. На ремонт та обладнання з обласного бюджету витратили близько 37 млн грн.

Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації привітав школярів, батьків та вчителів, висловивши переконання, що хлопці та дівчата зможуть в цьому навчальному закладі реалізувати свій потенціал.

«Радий за дітей та їхні успіхи. Переконаний, що в оновленій школі вони зможуть максимально розкрити свій потенціал – у навчанні та спорті. З таких дітей обов’язково виростають талановиті особистості, які прославляють свій район, область та країну, в цілому», – підкреслив Олександр Куць.

До речі, біля опорної школи відбулось випробування нового футбольного поля. Команда школярів змагалася проти команди представників влади у футбольному матчі. З рахунком 3:2 перемогли діти.

Робота з розбудови мережі опорних шкіл триває.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *