Брифінг представника прес центру ООС 21 10 2018



Минулої доби ситуація в районі проведення операції залишалася під контролем Об'єднаних сил.Загальна кількість обстрілів наших позицій дещо збільшилась.Але відзначається зменшення застосування ворогом важкого озброєння, зокрема мінометів.
Російські окупанти 17 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ з великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї та гранатометів різних систем. В одному з випадків, в районі Гнутового, противник застосував протитанкову керовану ракету. Найбільш напруженою залишається ситуація на Донецькому та Маріупольському напрямках.
На Луганському, Попаснянському та Світлодарському напрямках противник минулої доби вогневої активності не проявляв. На Горлівському напрямку, протягом доби зафіксовано один обстріл противником із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів в районі населеного пункту Шуми.
Але на цьому напрямку незаконні дії російсько-окупаційних військ поставили під загрозу життя мирних громадян. Так, увечері, з непідконтрольної території поблизу КПВВ "Майорськ", вівся вогонь зі стрілецької зброї. В результаті цього пошкоджено повітряний балон надувного модуля, де у цей час знаходились 9 цивільних осіб. На щастя, постраждалих немає.
На Донецькому напрямку обстріли ворога фіксувалися біля населених пунктів Верхньоторецьке, Авдіївка, Піски, Опитне, Мар’їнка, Тарамчук, Новомихайлівка і Красногорівка. Інтенсивність застосування великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї була досить високою. Об'єднані сили змушені були адекватно відповідати на вогонь противника.
Подібна ситуація склалася і на Маріупольському напрямку. Російсько-окупаційні війська з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляли позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Гнутове, Лебединське та Широкине. Втрат серед наших військовослужбовців не допущено. Відповідь Об'єднаних сил була адекватною.
Ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Протягом минулої доби кількість обстрілів та інтенсивність застосування важкого озброєння противником суттєво зменшилась, проте, інтенсивність ведення окупантами вогню зі стрілецької зброї зросла. Об'єднані сили вживали активних заходів, внаслідок чого, за уточненими даними розвідки, протягом доби одного з окупантів знищено та ще чотирьох – поранено. Поточної доби, вночі, один ворожий обстріл зафіксовано в районі населеного пункту Попасна, де російсько-окупаційні війська обстріляли позиції наших захисників із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил немає.
Підрозділи Об'єднаних сил продовжують виконувати бойові завдання у посиленому режимі, у всіх випадках відкриття вогню противником вживають адекватних заходів з метою збереження життя і здоров'я військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення.
Та, на жаль, в ході незаконних ворожих дій по всій лінії зіткнення сторін, вчора 20 жовтня, отримав поранення один з військовослужбовців Об'єднаних сил.
Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.
Протягом минулої доби правоохоронцями Об'єднаних сил, які несуть службу на стаціонарних та мобільних блокпостах, для перевірки затримано 3-ох осіб, можливо причетних до незаконних збройних формувань, виявлено 2 факти незаконного поводження зі зброєю та 6 фактів незаконного обігу наркотичних засобів. Також зафіксовано 19 адміністративних правопорушень.
Контрольні пункти в'їзду-виїзду працюють у штатному режимі.
За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало близько 40 тисяч осіб та майже 5,5 тисяч транспортних засобів. Українською стороною Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін спільно з СММ ОБСЄ у Авдіївці здійснено координацію та супроводження робіт з відновлення будинків місцевих мешканців та забезпечення функціонування Донецької фільтрувальної станції. Також здійснено супровід виконання ремонтних робіт ЛЕП свердловин Петрівського водозабору. Відповідно до звіту СММ ОБСЄ, опублікованого 20 жовтня, на тимчасово окупованих територіях у районі Лобачевого зафіксовано сім одиниць БМП-1 та одну одиницю МТ-ЛБ, а в районі Смілого та Знам’янки – ББМ невстановленого типу збройних формувань Російської Федерації, що знаходились у зоні безпеки.
Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням. Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі. Слава Україні! Представник прес-центру Олексій Жуганов
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *