Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 23 жовтня 2018 року

Ранкове зведення станом на 07:00 23 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 22 жовтня, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Російські окупанти, без застосування озброєння забороненого Мінськими домовленостями, 12 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ.

Противник вів прицільний вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Майже у половині випадків наші війська відповідали адекватним вогнем.

Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Щастя, Кримське, Золоте, Піски, Мар’їнка, Тарамчук, Березове, Новотроїцьке, Чермалик та Лебединське.

Опорний пункт наших військ неподалік Щастя зазнав вогневого впливу з автоматичних та станкових гранатометів протягом майже трьох годин. А найчастіше ворог турбував наших воїнів обстрілами поблизу Мар’їнки та Лебединського.

Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

За даними розвідки, протягом доби трьох окупантів знищено та двох – поранено.

Цієї доби, 23 жовтня, російсько-окупаційні війська вогонь по наших позиціях поки що не відкривали.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Командувач Об’єднаних сил зустрівся з послом США в Україні

Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв провів робочу зустріч з американською делегацією на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом США в Україні пані Марі Йованович в рамках візиту останніх до району проведення операції Об’єднаних сил.

“Сполучені Штати Америки є надійним союзником та послідовним партнером України в протистоянні російській агресії”, – сказав генерал-лейтенант Сергій Наєв під час зустрічі.

Командувач Об’єднаних сил ознайомив гостей з поточною безпековою і оперативною ситуацією в районі проведення ООС та гуманітарною складовою операції.

Сергій Наєв наголосив, що противник продовжує обстріли населених пунктів, зокрема й із застосуванням важкого озброєння. З початку операції Об’єднаних сил зафіксовано 58 обстрілів населених пунктів та 1 обстріл ділянки місцевості, внаслідок яких загинуло 5 цивільних осіб та 10 було поранено.

Одночасно, протягом останнього місяця зросла кількість мирних громадян, які загинули або були травмовані в результаті спрацювання вибухових пристроїв на непідконтрольній Україні території, – поінформував американську делегацію Командувач Об’єднаних сил. “Це є наслідком нехтування російським агресором будь-яких норм мінної безпеки. Внаслідок підриву на ворожих мінах загинуло 5 цивільних осіб, троє з яких – діти, ще одного хлопчика важко поранено”.

Також Сергій Наєв навів факти застосування бойовиками зброї суто російського виробництва та підкреслив, що противник не припиняє активне використання БПЛА. Американську сторону було поінформовано, що з початку операції ОС було знищено (збито) 5 російських БПЛА типу Орлан-10.

Наприкінці зустрічі командувач Об’єднаних сил генерал-лейтанант Сергій Наєв подякував представникам США за підтримку та допомогу Україні у військово-гуманітарній сфері що сприяє боротьбі проти російської агресії.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Олександр Куць провів зустріч з делегацією Посольства США

Сьогодні у Краматорську відбулася зустріч голови Донецької облдержадміністрації Олександра Куця з делегацією Посольства США на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Марі Йованович. Під час зустрічі сторони обговорили заходи та зусилля облдержадміністрації для допомоги людям, які потерпіли від збройної агресії Російської Федерації в регіоні, а також уточнили довгострокові потреби Донецької області.

«Я дуже ціную допомогу Сполучених Штатів. Та підтримка, що ви надаєте Україні, дає нам впевненість, що все буде добре. Зараз усі зусилля спрямовані на початок опалювального сезону, забезпечення населення водопостачанням та газопостачанням, а також вугіллям так званої «сірої зони». Також основним завданням для облдержадміністрації є відновлення житла. Майже всі зруйновані під час обстрілів будинки відновлені. Вже цього місяця розпочнеться відбудова будівель у Мар′їнці та багатоповерхівки в Красногорівці. Головне – забезпечити режим тиші», – наголосив очільник області Олександр Куць.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

У Торецьк підвозять недостатньо питної води, люди змушені пити дощову, – волонтер

Місто тиждень без водопостачання через прорив водогону в сірій зоні.

У Торецьк підвозять недостатньо питної води, в місті шикуються величезні черги. А ті, кому питної води не вистачило, змушені збирати і пити дощову.

Про це “Громадському радіо” повідомив глава гуманітарної місії “Пролісок” Євген Каплін, передає Цензор.НЕТ.

“Великі черги за питною водою, усе купують буквально моментально. Зранку можна купити привозну воду за 85 копійок – 1 гривню 10 копійок. Після обіду води у наявності вже немає, залишається лише бутильовна вартістю від 20 гривень за 5 літрів. Найскладніше людям похилого віку та мобільним. Ми привозимо воду понад 500 одиноким літнім людям”, — зазначив Каплін.

За його словами, через відсутність централізованого водопостачання люди збирають дощову воду із дахів будинків.

Речниця управління ДСНС у Донецькій області Вероніка Бахал пояснила, що графік і кількість питної води, яку привозять місцевим, визначає військово-цивільна адміністрація. За словами речниці, рятувальники також розвозять питну воду до шкіл, дитячих садків і лікарень.

У містах Торецьк та Залізне, селища Північний та Південний на Донеччині централізоване водопостачання зупинили 16 жовтня через прорив водогону. Без води залишаються 42 813 людей. Водопостачання відключили через прорив водогону “Горлівка – Торецьк” у сірій зоні. Співробітники компанії “Вода Донбасу” не можуть відремонтувати водогін через відсутність гарантій безпеки для співробітників.

За матеріалами сайту «Цензор.нет»

Гуманітарні організації вимагають від Порошенка забезпечити доступ жителів Донбасу до чистої питної води

Сім громадських міжнародних і місцевих організацій запустили кампанію зі збору підписів під петицією щодо доступу жителів Донбасу до чистої води.

На сайті Президента України Петра Порошенка була опублікована петиція під назвою «Доступ до чистої води — право кожного і має бути забезпечено для всіх, хто постраждав від конфлікту в Україні». Підписалися під документом сім гуманітарних організацій, серед яких Mама 86, ADRA Ukraine, Проліска, People in Need, Polish Humanitarian Action, Première Urgence Internationale, Terre des Hommes.

У петиції йдеться мова про те, що внаслідок конфлікту понад 4,2 мільйони дітей, жінок та чоловіків у Донецькій і Луганській областях щодня стикаються з проблемами водопостачання. Підкреслюється, що водопроводи, насосні та фільтрувальні станції поблизу лінії розмежування, такі як Донецька фільтрувальна станція, регулярно пошкоджуються під час обстрілів.

«Починаючи з 2014 року, 25 відважних працівників галузі водопостачання отримали травми і 9 були вбиті, намагаючись здійснити важливий ремонт для покращення доступу до води вздовж лінії розмежування. Цієї зими без опалення та водопостачання можуть залишитися мешканці Маріуполя, Авдіївки, Волновахи, Донецька, Луганська, Торецька, Сєвєродонецька, Слов’янська та Краматорська», — говориться в петиції.

Враховуючи вже здійснені кроки, підписанти петиції, просять відповідальні органи вжити всіх необхідних заходів, щоб:

— чиста вода і водовідведення були доступними для всіх людей, що постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі;

— навколо ключових насосних та фільтрувальних станцій вздовж лінії розмежування було створено зону захисту; весь військовий персонал уникав випадкового обстрілу або пошкодження основної інфраструктури; а працівники галузі водопостачання працювали у безпечному середовищі та отримували підтримку, щоб доставляти необхідні послуги з водопостачання та водовідведення, а також здійснювати поточний ремонт вздовж лінії розмежування;

— водні джерела та річки були захищені від випадкового забруднення через пошкодження і руйнування внаслідок конфлікту шламонакопичувачів, заводів чи установок з очищення стічних вод.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Опорна школа в Слов’янську: Душові, ліфти, їдальня як в ресторанах Києва

У Слов’янську (Донецька обл.) Завершення масштабної реконструкції опорної школи на базі ЗОШ №13 ведеться в швидких темпах. Поки ж на період ремонту учні цього навчального закладу вже другий рік займаються у другу зміну в ЗОШ №17.

Як розповів «Донецьким новинам» директор ЗОШ № 13 Анатолій Погорєлов, їх школа по проекту – одна з кращих в Україні, навіть у Києві не скрізь є такі школи. Проект модернізації передбачав повне оновлення навчального закладу відповідно до сучасних стандартів освіти.

За проектом планується навчання 600 школярів.

«На даний момент у нас навчається 580 школярів. Серед них дуже багато дітей-переселенців. Десь третина контингенту – це переселенці, приблизно 30% школярів, які вже постійно навчаються. Їх уже важко назвати переселенцями, багато сімей купили житло, тут “осіли”. Тому важко вже визначити їх статус, навіть точно не знаю, чи є у них довідки про переселення чи ні », – ділиться директор навчального закладу.

Модернізація ЗОШ №13 стартувала навесні 2017 року, загальна проектна вартість – 73,4 млн грн.

«На об’єкті працюю близько 110 чоловік. За договором роботи повинні закінчитися 15 листопада, але якщо замовник, керівництво школи та департамент освіти ухвалять рішення про додаткове збільшення обсягів робіт, то, можливо, відкриття школи ми відкладемо ще на два тижні. Залишилося трохи завершити підшивки покрівлі софіта в одному з блоків, закінчити внутрішній фасад і завершити внутрішні оздоблювальні роботи в класах на третьому поверсі і актовому залі », – розповів Руслан Кочедеря, керівник проекту, представник генерального підрядника.

Реконструкцію закінчують у всьому будинку, облагороджують прилеглу територію. Також зараз проводиться облаштування футбольного поля зі штучним покриттям за рахунок міських коштів.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

Куць запланував ремонт 100 км доріг та 10 мостів до кінця року на Донеччині

Про це на своїй сторінці у Facebook написав керівник Донецької обласної ВЦА Олександр Куць, передає

За його словами, вже повністю завершені роботи на харківському напрямку в межах Слов’янського району, триває капітальний ремонт у Бахмутському районі.

“Загальний бюджет на ремонт доріг у цьому році становить 1,3 млрд грн”, – додав Куць.

За матеріалами сайту «depoДонбас»

Автомобіль “Води Донбасу” наїхав на вибуховий пристрій по дорозі до місця пориву на водогоні “Горлівка – Торецьк”

Автомобіль компанії “Вода Донбасу” наїхав на вибуховий пристрій по дорозі до місця передбачуваного пориву на водогоні “Горлівка – Торецьк”, в результаті чого контужений водій. Про це повідомляє прес-служба водопостачального підприємства.

Сьогодні бригада аварійно-відновлювальних робіт Часовоярського РПУ після отримання погодження виїхала для виконання ремонтних робіт на водогоні.

“По дорозі до місця передбачуваного пориву автомобіль КРАЗ, який віз екскаватор, потрапив на вибуховий пристрій, в результаті чого пошкоджена кабіна автомобіля, середній міст, відірваний бензобак. Водій контужений, інші члени бригади не постраждали”, – йдеться в повідомленні.

Роботи по відновленню водопостачання міста Торецьк на сьогодні призупинені.

Порив водопроводу “Горлівка – Торецьк” діаметром 900 мм стався в районі окупованої Горлівки 15 жовтня. Внаслідок пориву зупинено централізоване водопостачання міст Торецьк і Залізне, смт. Північне і Південне. Без централізованого водопостачання залишається 42 813 чоловік.

З ранку 17 жовтня з метою мінімізації наслідків надзвичайної ситуації співробітники ГСЧС і комунальні підприємства здійснюють підвезення питної і технічної води населенню та об’єктам інфраструктури.

За матеріалами сайту «Остров»

З далекої Австралії на Донбас прилетіла подяка захисникам України

Учасник Invictus Games Євген Олексенко подякував своїм побратимам з добровольчого підрозділу «Карпатська січ» та 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ за захист України на фронті.

Про це йдеться в оприлюдненому у соцмережі відеозверненні Олексенка.

Ветеран подякував побратимам за надану йому можливість виступати на «Іграх нескоренних».

«Поки ми відстоюємо честь України на змаганнях, ви відстоюєте країну на полі бою», – наголосив український ветеран.

Як повідомлялось, за три дні «Ігор Нескорених» українська збірна здобула три золоті медалі. Вчора до «скарбниці» збірної українських ветеранів приніс Олександр Гавриленко.

За матеріалами сайту «Трембіта»

У Слов’янську необґрунтовано підвищили тарифи на тепло

До такого висновку прийшла Комісія за результатами моніторингу стану регулювання тарифів на тепло органами місцевого самоврядування, яким Регулятор передав відповідні функції.

В Україні ще до рішення про підвищення ціни на газ в десятках міст за рішенням місцевої влади значно підвищили тарифи на опалення. Подорожчання склало від 12% до понад 70%.

Про це повідомляє прес-служба Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Так, в Слов’янську (Донецька область) вартість опалення зросла на 70,3%, в Івано-Франківську – 41%, Сумах – 19,2%, Тернівці (Дніпропетровська область) – 57,1%, Кропивницького – на 27,9%

До слова, НКРЕКУ передала повноваження встановлювати тариф на опалення підприємствам, які генерують менше 170 тис. Гкал або транспортують і постачають менше 145 тис. Гкал місцевої влади. Міська влада, незважаючи на обіцянки знизити ціни, взяли рішення підвищувати тарифи на тепло ще до того, як Кабмін підвищив тариф на газ.

За матеріалами сайту «Славянские ведомости»

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *