Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 24 жовтня 2018 року

Ранкове зведення станом на 07:00 24 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 23 жовтня, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами. Противник зменшив кількість обстрілів, але знову застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Російські окупанти 9 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ, використовуючи для цього міномети калібру 82 мм, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Російсько-окупаційні війська здійснювали прицільні обстріли позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Станиця Луганська, Авдіївка, Мар’їнка, Старогнатівка, Павлопіль, Водяне та Гнутове. Командири підрозділів Об’єднаних сил вживали рішучих дій щодо придушення ворожого вогню.

На опорні пункти наших військ поблизу Авдіївки противник здійснював вогневий вплив з мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Позиції Об’єднаних сил в районі Павлополя, а також Водяного, окупанти обстрілювали з автоматичних та ручних гранатометів і стрілецької зброї.

В ході бойових дій один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, поранених немає.

Незважаючи на постійний вогневий вплив з боку противника, підрозділи, що обороняються, продовжують укріплювати займані позиції, вживають заходів щодо покращення свого тактичного положення та дають адекватну відповідь ворогу.

За даними розвідки, протягом доби, одного окупанта було знищено, а ще чотирьох – поранено.

Від початку доби ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил на Донецькому напрямку, в районі населеного пункту Тарамчук з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не допущено.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Через борги із зарплати жінки зупинили роботу шахти

У місті Селидове Донецької області на місцевих шахтах зростає заборгованість по зарплатах. Гірники, які працюють безпосередньо під землею, часткове відшкодування-таки отримують. А лаборантки та інші співробітниці-жінки не бачать зарплат уже понад 4-х місяців.

За словами Віктора Трифонова, голови Незалежної профспілки гірників України на ДП «Селидоввугілля», люди на цій ділянці оголосили акцію і шахта стала. Начальство думало, що до них можна ставитися, як до гвинтика, залякати їх. Їх зарплати становлять 3000-3100 грн, а більшість з них – матері-одиночки. І таких кілька сотень. Шахти є містоутворюючими підприємствами та іншої роботи в окрузі, особливо для жінок в передпенсійному віці або з сімейними обов’язками, просто немає.

Ці гроші працівницям, за словами адміністрації, нараховуються від реалізації, в той час як промисловій групі – прохідникам і іншим основним професіям, йдуть з держбюджету.

Подібна ситуація по всій вугільній галузі, каже Трифонов, згадуючи Волинь, Луганську область і інші регіони.

«Міста Новогродівка, Українськ, Гірник – на всіх шахтах не платять. Багато пишуть заяви до профспілок, чиновникам. Хтось раніше побоювався, а тепер допекло. На шахті ім. Капустіна в Луганській області третій день шахтарі сидять під землею, до них приїжджав представник омбудсмена Людмили Денисової. Чуємо натяки, мовляв, у вас багато людей, давайте скорочувати. Куди скорочувати? Зарплата за 5 років не виплачена, через пені Пенсійного фонду два роки викинуто зі стажу, як можна звільнити?», – підкреслює він.

Також, за словами Трифонова, гостро стоїть проблема безпеки на шахтах. Генеральний директор ДП «Селидоввугілля» буде домагатися зустрічі з міністром Ігорем  Насаликом. У свою чергу жінки-працівниці мають намір і далі протестувати.

За матеріалами сайту «Соцпортал»

 

У Донецькій області відремонтували водопровід “Горлівка – Торецьк”

На Донеччині закінчені ремонтні роботи по відновленню пошкодженого водопроводу “Горлівка – Торецьк”. Про це повідомляє прес-служба Міністерства у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Ремонтно-відновлювальні роботи були завершені ввечері 23 жовтня. Пуск води в будинки жителів Торецьк і знаходяться поруч сіл повинен початися після наповнення резервуарів.

При ремонті водопроводу також постраждала бригада комунальників КП “Вода Донбасу” – їх автомобіль підірвався на вибуховому пристрої. Водій отримав контузію, інші працівники не постраждали.

За матеріалами «Трибун»

200 мешканців багатоповерхівки Слов’янська приєдналися до проекту «Безпечний будинок»

За порядком навколо будинку по вулиці Шовковична цілодобово можуть спостерігати і його мешканці, і правоохоронці. Для цього на будинок встановили 6 відеокамер.

На Донеччині пілотний проект «Безпечний будинок» стартував ще наприкінці 2017 року та продовжує швидко розвиватися. Сьогодні спеціальну табличку на якій вказано, що у дворі діє програма безпеки отримали мешканці ще одного будинку у центрі міста.

В даному будинку нараховується 72 квартири, в яких мешкає близько 200 громадян.

Участь у проекті дала можливість мешканцям визначитися із необхідністю своєї безпеки: двір було огороджено забором, на під’їздах встановлені домофони, придомова територія освітлена, заблоковані вільні доступи до підвалів, горищ та технічних приміщень і декілька днів тому були встановлені камери зовнішнього відеоспостереження.

Поряд з цією багатоповерхівкою розташований ще один «Безпечний будинок». Як зазначають його мешканці – стало набагато спокійніше та безпечніше. У будь-який момент громадяни можуть подивитися, що коїться у їх дворі, або в разі необхідності переглянути архів записів з камер відеоспостереження.

Роль правоохоронців у цій роботі – координація та комунікація населення із органам місцевої влади, участь у створенні як індивідуальної системи безпеки для кожного будинку, так і загальної в місті.

Захищеність місцевих жителів є головною метою поліції.

 За матеріалами сайту ГУНП в Донецькій області

Надзвичайний посол США їде до Маріуполя

Завтра в Маріуполь прибуде уповноважений посол США в Україні, передає Donbass.live.

Вчора Марі Йованович вже зустрілася з главою Донецької області і обговорила актуальні для Донеччини питання: наслідки збройних дій, гуманітарні та економічні проблеми Донбасу.

Завтра 25 жовтня посол разом із заступником міністра ТОЙ Вадим Черниш планує відвідати прифронтовій Маріуполь, де вони урочисто відкриють установку з очищення питної води на Старокримський фільтрувальної станції.

За матеріалами сайту Donbass.live

Бахмут повинен за газ 400 мільйонів гривень. Опалювальний сезон поки не розпочато

24 жовтня в Бахмуті в ході сесії міської ради обговорили початок опалювального сезону в місті.

Перед депутатами і журналістами виступили заступник директора ТОВ “Бахмут-енергія” Сергій Логвінов і начальник ПТО управління по газифікації та газопостачанню Святослав Остапенко.

Основний посил представників тепломережі і міськгазу – ми готові на 100%, але почати топити не можемо. Тепломережа – через те, що опломбовано газове обладнання, горгаз – тому що не може зняти пломби без дозволу керівництва ПАТ “Донецькоблгаз”. Дозволи ж не надходить в зв’язку з величезним боргом за газ – 400 мільйонів гривень. Саме таку суму озвучив Сергій Логвінов.

Однак тепломережа не визнає цю заборгованість. За документами (договори, акти виконаних робіт) цієї заборгованості немає і бути не може – облгаз не продавав блакитне паливо тепломережі. Його продавала НАК “Нафтогаз України”, а облгаз здійснював доставку (транспортування) газу в котельні, за що і отримував оплату.

За матеріалами сайту «Вечірній Бахмут»

У Донецькій області відновлено роботу лінії «102»

Лінія «102» в Донецькій обл. працює в штатному режимі. Проблеми, викликані технічними роботами, усунені. Про це сьогодні, 24 жовтня, повідомляє прес-служба Головного управління Національної поліції в Донецькій області.

У прес-службі також нагадали, що в разі порушення роботи лінії «102» вводяться в дію резервні номери, за якими громадяни можуть звернутися в поліцію:

066-9-102-102;

068-9-102-102;

073-9-102-102.

Також викликати поліцію громадяни можуть за телефонами чергових частин територіальних підрозділів ГУНП в Донецькій області.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

Названо розмір середньої зарплати в Донецькій області

Середньомісячна заробітна плата на Донеччині в січні-серпні 2018 року склала 9393 гривень. Про це повідомляє Головне управління статистики в Донецькій області.

Відзначається, що в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року показник виріс на 27,2%, а реальна заробітна плата (з урахуванням інфляції і сплачених податків) підвищилася на 11,8%.

У серпні 2018 року середня зарплата склала 9759 гривень, що у порівнянні з попереднім місяцем номінально менше на 0,1%, але в порівнянні з серпнем 2017 року – більше на 25,9%. Реальна зарплата в серпні в порівнянні з липнем 2018 року знизилася на 0,1%, в порівнянні з серпнем 2017 року – зросла на 13,7%.

В області підкреслили, що розрахунок вівся серед підприємств, установ та організацій з чисельністю 10 і більше осіб працівників.

Заборгованість по виплаті зарплати (включаючи підприємства-банкрути та підприємства, які призупинили діяльність) на 1 вересня 2018 року склала в області 450,2 мільйонів гривень. Протягом серпня борги зменшилися на 7,9%, в порівнянні з 1 січня 2018 року – на 0,7%. Невиплачена зарплата еквівалентна 11,9% фонду оплати праці, нарахованого за серпень.

Борги по зарплаті на економічно активних підприємствах на 1 вересня 2018 року склали 392 мільйони гривень, або 87,1% всієї заборгованості. Це на 8,9% менше, ніж було на 1 серпня, проте на 3,3% більше в порівнянні з 1 січня 2018 року.

Вся статистика наведена без урахування тимчасово непідконтрольних українській владі територій.

За матеріалами сайту «Новости Донбасса»

Поліція Донеччини долучилася до футбольного флешмобу «Ми одна команда»

Спортивну естафету з футбольного флешмобу поліцейські Донеччини прийняли від колег з Луганської області. Організаторами дружнього футбольного матчу виступає Національна поліція України за підтримки фізкультурно-спортивного товариства «Динамо».

На футбольному полі навчально-виховного комплексу № 11 у Бахмуті змагалися команда бахмутських лігівців, спортсмени Донецької вищого училища олімпійського резерву імені Бубки та команда поліцейських.

За словами начальника відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Донецькій області Катерини Шнейдер, головною метою даного заходу є популяризація здорового образу життя, профілактика правопорушень серед дітей та впровадження новітніх форм і методів виховної роботи серед підростаючого покоління.

Футбольний поєдинок був цікавий та емоційний. Діти демонстрували свою спритність та прагнення до перемоги. Наприкінці гри учасники отримали грамоти.

Спортивну естафету та її символ – футбольний м’яч, учасники передали до Дніпропетровської області.

 За матеріалами сайту ГУНП в Донецькій області

Молодіжний флешмоб: в Маріуполі люди в протигазах стукали по бочках і вимагали чисте повітря

Сьогодні перед початком сесії міської ради молоді люди влаштували флешмоб “За чисте повітря в Маріуполі”.

Активісти в білих захисних костюмах і протигазах перед входом в ДК “Молодіжний”, де проходить сесія, поставили металеві бочки з-під ПММ і почали барабанити по них палицями.

До учасників флешмобу підійшли поліцейські й заступник міського голови Ярослав Хотнянський. Під приводом, що, можливо, в бочках знаходиться вибухова речовина і що такий прецедент вже був в 2014 році, активістів змусили переставити бочки подалі від входу.

Зараз поліція переписала всі дані активістів і охороняє громадський порядок біля Палацу культури.

За матеріалами сайту 0629

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *