На колегії підняли питання ліквідації промислових відходів

25 жовтня на колегії Донецької облдержадміністрації заслухали питання щодо реалізації проекту Програми поводження з промисловими відходами в Донецькій області. Спікером виступив директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергій Натрус.

Він акцентував увагу присутніх на основних екологічних проблемах, які на сьогоднішній день існують в Донецькій області, а саме, що стосуються поводження з промисловими відходами. Серед них він виділив значні обсяги накопичення відходів у промисловому секторі, що негативно впливають на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людей, використання застарілих технологій виробництва, недостатній рівень повторного використання, переробки та утилізації відходів виробництва, незадовільний стан місць видалення відходів. Особливо наголосив на відсутності системи екологічно безпечного видалення відходів у спеціально відведених та належно облаштованих місцях або об’єктах з урахуванням моделі регіональних полігонів промислових відходів, для повторного використання, перероблення та утилізації яких відсутні екологічно безпечні технології. Ще однією проблемою стала відсутність регіональних потужностей з перероблення та утилізації промислових відходів.

За словами директора департамента екології та природних ресурсів, Програма поводження з промисловими відходами в Донецькій області передбачає впровадження певних заходів задля покращення екологічного становища.

«Програмою передбачені заходи ведення обліку утворення, знешкодження, утилізації та видалення відходів, їх паспортизація, переробка доменних та конверторних шлаків на установці «АМКОМ», переробка шлаків мартенівського і конверторного виробництва, вилучення в сталеплавильних шлаках на установках «АМКОМ» фракцій, що містять метали. Також необхідними стануть використання металургійних шламів при виробництві агломерату, технічне переоснащення збірників смоли і насосної установки з переробки відходів хімічного виробництва, наукові дослідження щодо можливості утилізації відходів добування та збагачення вугілля», – зауважив Сергій Натрус.

Також керівник департаменту екології пояснив, що для реалізації Програми необхідно фінансування в загальному розмірі 818 484,2 тис. грн – з обласного бюджету (фонд охорони навколишнього природного середовища) – 600,0 тис. грн, кошти підприємств – 817 394,9 тис. грн.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *