Брифінг представника прес центру ООС 10 11 2018



9 листопада, ситуація в районі проведення операції залишалася під контролем Об'єднаних сил. Кількість обстрілів, у порівнянні з минулою добою, суттєво не змінилась. Проте, у порушення досягнутих домовленостей, противник продовжив застосування мінометів різних калібрів з загальною витратою 30 мін.
Окупанти 9 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому, тричі – з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.
Найбільша ворожа активність зафіксована на Донецькому, а ознаки до загострення спостерігаються на Луганському та Світлодарському напрямках.
Пізно ввечері, поблизу Кримського, що на Луганщині, наші опорні пункти піддалися вогневому впливу противника. Під прикриттям вогню з гранатометів, великокаліберних кулеметів та мінометів 82-го калібру, наші позиції обстрілював снайпер. Враховуючи інтенсивність та щільність вогню Об'єднані сили вживали адекватних заходів. На жаль, в ході бою, два наші військовослужбовці отримали смертельні поранення.
Здійснює спроби відновлення бойових дій противник і на Попаснянському напрямку. Протягом доби активність ворога зафіксовано поблизу хутора Вільний. Наші підрозділи вдавалися до активних дій у відповідь. Внаслідок обстрілів, жоден військовослужбовець Об'єднаних сил у цьому районі не постраждав. Відзначається активне намагання противника відновити бойові дії і на Світлодарському напрямку. Тут, протягом доби, ворог здійснив два обстріли із застосуванням мінометів калібру 120 мм, гранатометів і великокаліберних кулеметів неподалік населеного пункту Луганське. Завдяки злагодженим діям та бойовому досвіду особового складу, втрат у цьому районі не допущено. Об'єднані сили вживають заходів щодо недопущення ескалації конфлікту на цьому напрямку.
На Горлівському напрямку противник вогневої активності не проявляв. Об'єднані сили посилили заходи розвідки та продовжують удосконалення оборонних укріплень. На Донецькому напрямку, інтенсивність використання ворогом великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї була досить високою. Наші військові адекватно відповідали на вогонь противника. Бойові дії велися в районах населених пунктів Авдіївка, Піски, Тарамчук та Березове. Жоден військовослужбовець Об'єднаних сил не постраждав. На Маріупольському напрямку зафіксовано зменшення загальної кількості обстрілів, проте, напруження зберігається неподалік Гнутового. Тут, позиції Об'єднаних сил російсько-окупаційні війська обстріляли з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Відповідь наших оборонців була адекватною. Втрат серед українських військовослужбовців на Приазов'ї не допущено. Ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Протягом минулої доби, кількість обстрілів дещо зменшилась. На Приазов'ї та Донецькому напрямку застосування важкого озброєння не фіксувалось – ворог переніс вогонь на Луганський та Світлодарський напрямки. Від початку цієї доби зафіксовано обстріл позицій Об'єднаних сил в районі Тарамчука. Заборонене озброєння не застосовувалось. Втрат з нашого боку немає.
Підрозділи Об'єднаних сил продовжують виконувати бойові завдання у посиленому режимі, у всіх випадках відкриття вогню противником вживають адекватних заходів та готові до більш активних дій.
За уточненими даними розвідки, минулої доби, 2-х осіб зі складу російських окупаційних військ було знищено, ще двох – поранено.
Контрольні пункти в'їзду-виїзду працюють у штатному режимі. За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало близько 22 тисяч чоловік та майже 3 тисячі транспортних засобів. Відмовлено в пропуску через лінію розмежування, з різних причин, 47-ми особам. В ході здійснення контрольних заходів, виявлено товарів з ознаками контрабанди на загальну суму 145 808 гривень. Виявлено два факти використання підроблених документів та зафіксовано одну спробу надання неправомірної вигоди прикордонному наряду за безперешкодний перетин КПВВ.
Українською стороною Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у Мар’їнці здійснено координацію та супроводження робіт з відновлення будинків місцевих жителів. Також проведено супровід виконання ремонтних робіт ліній електропередач Петрівського водозабору і Золотого-4 та усунення аварійної ситуації на каналізаційному колекторі у Новолуганському.
Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням. Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі. Слава Україні!
Представник прес-центру Олексій Жуганов
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *