Екзарх Харківський Владика Василій: Прикладом стійкості віри та любові є святий мученик Димитрій

“Переслідували мене, переслідуватимуть і вас” (Ів. 15, 20)

В день святого великомученика Димитрія Мироточця, Владика Василій Екзарх Харківський розповів про життя та мученицьку смерть святого та пояснив, чому у нашому житті є терпіння і як їх переносити.

“Ісус, звертаючись до своїх учнів, готує їх до випробувань, які чекають їх в житті і каже, що учень не більший від свого вчителя. Спаситель говорить: “Переслідували мене, переслідуватимуть і вас.” Таким чином Господь готує учнів, бо вони повинні стати Його свідками, щоби під час переслідувань не зневірилися, але вистояли.

Христос також дає їм інструмент, яким чином вони повинні перенести ці випробування і труднощі в житті. Він каже: “Заповідаю вам, щоб ви любили один одного, як я полюбив вас.” (Ів. 15, 12)

Христос прийшов на землю для того, щоб спасти кожну людину, віддав своє життя і заповів, щоб ми також любили один одного так, як Він полюбив нас. І саме ця любов, любов до учнів, любов до вірних, але також любов до ворогів, які будуть переслідувати, вона буде свідченням правдивості, що те слово, яке проповідується, є словом Божим, яке походить від Отця, яке здійснив Син Божий, і яке продовжує в світі проповідувати і звершувати Дух Святий.

Прикладом такої стійкості віри, такої любові, є святий мученик Димитрій, пам’ять якого ми сьогодні звершуємо. Він був готовий постраждати за Христа, був ув’язнений і згодом, за наказом імператора, проколений списами.

Що дало йому силу перенести ці страждання і перетерпіти за Ісуса?  Любов до Бога, до ближніх і до ворогів, які замучили його.

Кожен з нас в житті переносить якісь випробування, терпіння, страждання. Дуже часто ми собі дорікаємо: «Чому ми це переносимо? Також нарікаємо на Бога, чому Господь дає нам ці терпіння, ці випробування.

Через ці спокуси чи страждання, які ми досвідчуємо в своєму житті, визнаємо, що є ми є учнями Христа і якщо з вірою і любов’ю будемо їх переносити, Господь цю нашу вірність і терпеливість нагородить благодаттю тут на землі, а також, щасливою вічністю.”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *