Чи виконується Закон про національну безпеку України? Закон передбачає …

Чи виконується Закон про національну безпеку України?

Закон передбачає фінансування сектору безпеки і оборони на рівні не менше 5% ВВП, з яких не менше 3% мають йти на сили оборони.

Mykola Bielieskov: «А тепер як ми на практиці виконуємо положення нами ж прописаного закону на прикладі бюджету 2019 року.
Загалом витрати на сектор оборони і безпеки в 2019 році будуть 201,27 млрд. гривень або 5,38% ВВП. Наче все супер. Навіть на 0,38% ВВП більше чим закон передбачає.
Проте витрати на ЗСУ, що є силами оборони – 102,5 млрд. гривень. На інші органи (МВС, включно із НГУ, ДМСУ, ДСНС, ДПСУ і націполіцією; УДО, СБУ, РНБО, СЗР і ДССЗЗІ) виходить – 98,77 млрд. гривень. Із цих 98,77 млрд. гривень левова частка це МВС – 83,1 млрд. гривень, що теж викликає не дуже гарні роздуми. В відсотках до ВВП це 2,74% на ЗСУ і на решту органів сектору безпеки і оборони 2,64%.
Із всіх сил безпеки лише Національна гвардія, яка фінансується через бюджет МВС, у випадку режиму воєнного стану переходить із сил безпеки в сили оборони відповідно до нового закону.
Виникає маленьке питання – для чого приймати закон і хизувати ним, якщо його на практиці виконувати повною мірою не збираємося? Для того щоб було що показати партнерам на саміті НАТО, а потім успішно забути?
З.І. І це ж ми не маємо можливості побачити на скільки ефективно ці 2,74% ВВП на ЗСУ будуть використовуватися.»

Прийняті закони мають виконуватись, а не слугувати пустим прикриттям тіньових схем перед західними партнерами.

#НіколиНеГолосуйтеЗаКорупціонерів

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *