Про сакраментальний вимір створіння та відзначення Різдва без шкоди для живої природи говорили церковні екологи УГКЦ

11-12 грудня на базі Місії “Карітас-Спес Україна”, що в Яблуниці, відбулася четверта квартальна зустріч-семінар єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології.

На порядку денному традиційно стояли теми аналізу актуального екологічного служіння, а також планування діяльності на наступний рік, з особливим фокусуванням на період до початку Великого посту 2019 р.

Диякон Петро Лащевський презентував тему «Енергоефективність – як інструмент Нової євангелізації», загостривши увагу на різноманітних технічних можливостях збереження тепла, енергії та природних ресурсів у цілому.

Отець Володимир Лось, фахівець у сфері сакраментального богослов’я, розкрив тему «Сакраментального виміру Божого створіння», констатуючи, що саме десакралізація створіння є одним з ключових чинників екологічної кризи.

Аналіз екологічних місій 2018 році, які Бюро УГКЦ з питань екології вже традиційно проводить щороку в «час створіння», допоміг зробити о. Володимир Містерман. 

Особлива увага була присвячена заклику Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ, стосовно відзначення свята Різдва Христового без шкоди для сотвореного Богом світу. Згідно з переконанням Предстоятеля УГКЦ, гідною альтернативою зрубаним ялинкам мали б стати справді живі хвойні дерева, які зокрема можна було б висадити біля церков та шкіл і таким чином: «ці дерева в свято життя – Різдва Христового справді залишатимуться живими, упродовж років тішитимуть нас своєю красою і допомагатимуть нам відновлювати чистоту навколишнього світу».

В рамках зустрічі професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, подякував д-ру отцю Володимиру Містерману за його семирічне служіння в церковній екологічній інституції і побажав щедрих ласк Господніх, натхнення, сил та здоров’я у здійсненні нового служіння на посаді заступника адміністратора Патріаршої курії УГКЦ, а також висловив сподівання стосовно подальшої співпраці у здійсненні екологічної місії Церкви.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *