Справу розкрадання коштів під час реконструкції Золотоніського колектора скеровано до суду

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати державних коштів, виділених для реконструкції самоплинного та напірного колекторів водовідведення у м. Золотоноша (Черкаська обл.).

8 лютого 2019 року обвинувальний акт стосовно директора комунального підприємства у Черкаській області, директора приватного підприємства – підрядника, директора приватного підприємства – розробника проектно-кошторисної документації, представника підприємства-посередника та експерта, що проводив експертизу кошторису, скеровано до Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області.

Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч.2 ст.366 («Складання службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки»).

За даними слідства, знаючи про незадовільний стан самоплинного та напірного колекторів водовідведення у м. Золотоноша та необхідність їх реконструкції, службовці комунального підприємства домовилися з представниками ТОВ про виготовлення підробленої проектно-кошторисної документації. На думку детективів НАБУ, у документацію було внесено завідомо неправдиві відомості щодо фактичного обсягу робіт, а також об’ємів та вартості матеріалів, які необхідні для їх виконання.

В подальшому Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило поданий проект кошторису, підготований службовцями комунального підприємства. Відтак, з державного бюджету було виділено кошти для реалізації проекту.

При цьому, керівник комунального підприємства, володіючи відомостями про реальні ринкові ціни, вступив у змову із керівником підприємства-підрядника, що полягала у організації закупівлі труб за завищеною вартістю із залученням підприємства-посередника.

Досудовим розслідуванням встановлено, що різниця у вартості між заявленою у підробленій документації, та фактичною вартістю була привласнена керівником підрядної організації. За даними слідства, внаслідок вказаних дій державі було завдано збитків у сумі понад 12 млн грн.

26 вересня 2018 підозрюваним надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *