СБУ блокувала діяльність потужного транснаціонального наркоугруповання



Співробітники Головного управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно з Генпрокуратурою блокували діяльність потужного транснаціонального наркоугруповання. Про це на брифінгу повідомив перший заступник Голови Служби Павло Демчина.
Оперативники спецслужби встановили, що організаторами нелегального бізнесу є громадяни Росії, які перебувають у міжнародному розшуку. Вони створили розгалужену мережу з продажу наркотичних засобів за криптовалюту на території колишнього СНД. Продаж «товару» здійснювався через Інтернет-сайти та чат-боти у месенджері «Телеграм» з подальшим переведенням у готівку та легалізацією коштів на території України. «Щоденний обіг наркоділків становив понад двісті мільйонів російських рублів», ‒ зазначив Павло Демчина.
Для забезпечення безпеки «бізнесу» офіси угруповання були розташовані в Україні, а загальне керівництво здійснювалось його лідерами – громадянами РФ ‒ з території країн Латинської Америки. Правоохоронці задокументували, що організатори створили цілі кадрові підрозділи, які здійснювали підбір та вербування «працівників» для роботи наркокур’єрами, закладниками, а також підставних осіб для реєстрації численних криптогаманців та акаунтів на крипто-біржах. «Загальний «штат» викритого нами наркоугруповання становив майже тисячу осіб», ‒ підкреслив перший заступник Голови СБУ.
Установлено, що до 2017 року це угруповання, відоме як «Хімпром», активно діяло на території України та РФ. «Після масових затримань у Росії основні її учасники, громадяни колишнього СНД, переїхали в Україну та налагодили дистанційне керування незаконним бізнесом, значно підсиливши заходи конспірації», ‒ наголосив Павло Демчина.
У межах розпочатого кримінального провадження проведено майже сімдесят обшуків за місцями проживання учасників угруповання та розташування підпільних офісів. Під час них правоохоронці вилучили гроші, чорнові записи, наркотики, вогнепальну зброю, вибухівку, спецтехніку, які підтверджують здійснення протиправної діяльності. Двадцять учасників угруповання затримані згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.
Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочатому за ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 307 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *