Фейк: Нацполіція повідомила про стрімке зростання кількості виявлених порушень на виборах президента

Прокремлівський сайт Ukraina.ru опублікував новину з маніпулятивним заголовком про те, що Нацполіція нібито повідомила про стрімке зростання кількості виявлених порушень на виборах президента. Посилаються на інформагентство «Українські новини» та цитують радника міністра внутрішніх справ України Івана Варченка. Проте в офіційній заяві Міністерства внутрішніх справ України відзначається, що кількість повідомлень щодо порушень під час першого туру була практично такою ж, як і на той самий час другого туру. Також не згадується і про стрімке зростання.

Скріншот ukraina.ru

Скріншот ukranews.com

Ukraina.ru у новині посилається на інформагентство «Українські новини», яке також опублікувало текст зі схожим заголовком. У самих же новинах ніде немає цитати, яка б підтверджувала те, що насправді відбувається різке зростання кількості виявлених порушень на виборах президента. Навпаки, зазначається: «Варченко розповів, що динаміка повідомлень про порушення приблизно аналогічна тій, яка спостерігалася 31 березня – під час першого туру виборів».

Скріншот @mvs.gov.ua

У офіційному  повідомленні Міністерства внутрішніх справ України йдеться: «Наразі ми маємо 562 повідомлення про порушення, на виборах 31 березня було 522. В межах цієї динаміки розгортається активність громадян з фіксування порушень. Під час першого туру у нас було майже 2,5 тисячі повідомлень про порушення. Ми розуміємо, що майже вдвічі менше повідомлень про фотографуванні свого бюлетеня, також вдвічі менше людей, які демонструють результати свого волевиявлення».

У повідомленні не згадується про стрімке зростання, як повідомляється в заголовках зазначених ЗМІ.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *