Крим у російських ЗМІ: «Не треба тільки плекати надію на повзуче повернення»

Володимир Зеленський і Крим. Колаж Крым.Реалии

П’ять років минуло після анексії Криму, але російські ЗМІ використовують будь-яку нагоду, щоб нагадати своїй і міжнародній аудиторії, що тепер Крим – нібито російський. Експерти українського Інституту масової інформації проаналізували новинні стрічки основних російських ЗМІ, щоб побачити, в якому контексті згадується анексований Крим.

Для моніторингу було обрано топ-5 російських новинних сайтів за версією Liveinternet.ru: «РІА Новости», «Комсомольская правда», «Газета.ру», «Известия» і «Лента.ру». До вибірки увійшли всі новини з 22 по 26 квітня 2019 року, для аналізу відбиралися новини, в яких містилися згадування про анексований Крим. Загалом за цей період було відібрано 109 новин, в яких йшлося про півострів.

Що читали?

Аналіз показав, що більшість новин – 33% присвячені так званому «поліпшенню», на другому місці – новини «Крымнаш» (16,5%), на третьому – кримські новини про різне (14,7%). І четверте місце за частотою згадувань посіли новини про новообраного президента України Володимира Зеленського – 13,8%.

Загалом відібрані новини експерти поділили на такі категорії:

  • «Покращення» (новини про те, як поліпшується життя кримчан, зростає кількість туристів, територія відновлюється);
  • «Крим – російський» (новини, в яких публічні особи, політики говорили про те, що «Крим – наш», або ж така інформація міститься в бекграунді до новини);
  • «Поточні новини» (новини, які важко віднести до певної категорії, наприклад, про те, що кішка «всиновила» білченят в Криму, або що при будівництві дороги знайшли бомбу часів Другої світової війни);
  • «Зеленський» (новини про новообраного Президента України і його заяви щодо Криму);
  • «Українські моряки» (новини про захоплених 25 листопада 2018 року біля берегів Криму українських моряків);
  • «Санкції» (новини про певні труднощі в Криму через санкції Заходу);
  • «Кримінал» (традиційна рубрика в ЗМІ за участю кримчан);
  • «Керченська трагедія» (новини, присвячені стрільбі в керченському коледжі).

«Як змінився півострів»

«Вище», «краще», «дешевше» – кримські новини в російських ЗМІ висвітлюються в найкращих традиціях радянської пропаганди. Новини про те, як життя Криму поліпшується, – на першому місці серед всіх російських новин, в яких згадується півострів (33%).

Досить поглянути на заголовки більшості новин про Крим:

  • «Паливо в Криму дешевшає три тижні поспіль», «РИА Новости»;
  • «Глава ФАС: у Криму з 1 червня буде скасовано національний роумінг», «РИА Новости»;
  • «У Криму заявили про готовність допомогти Україні поставками електроенергії», «РИА Новости»;
  • «Тамбовські вчені допоможуть в розвитку АПК Республіки Крим», «Известия»;
  • «Путін покликав китайців до Криму», «Газета.ру».

Всюди в таких матеріалах підкреслюється, як російська влада займаються півостровом, дає доручення, підтримує ініціативи, всім радять відпочивати саме у Криму, на нібито популярному серед росіян курорті.

Окремо активно висвітлювалося формування власної електросистеми в Криму, яка не буде залежати ні від Росії, ні від материкової України. Більше того, російська влада заявила, що Крим може ще й допомагати материковій Україні експортом електроенергії, тому що кримчани – «не злопам’ятні люди».

«Настав час, коли Крим готовий постачати електроенергію не тільки на материкову частину Росії, а й сусідній державі. Кримчани – не злопам’ятні люди. Тому, якщо в Україні виникнуть нештатна ситуація і непередбачені обставини, то Крим готовий звернутися до нашого президента з питанням про надання допомоги сусідній країні. У Криму достатньо енергоресурсів і енергопотужностей, щоб поділитися з братнім народом»,  цитують «РИА Новости» члена комітету Держдуми Росії з енергетики із Криму Михайла Шеремета («У Криму заявили про готовність допомогти Україні поставками електроенергії»).

Окремо йдеться про запрошення президента Туреччини Реджепа Ердогана до Криму, щоб він побачив, як «змінився російський півострів за останніх п’ять років».

«Місця компактного проживання кримських татар розвиваються, наш народ, огульно звинувачений у зраді, реабілітований, Ораза і Курбан байрам – офіційні вихідні й широко святкуються на республіканському рівні, споруджується довгоочікувана Соборна мечеть у Сімферополі. Можна ще багато перераховувати з того, що зроблено і що планується реалізувати», – «РИА Новости» цитують очільника проросійського кримськотатарського руху «Къырым» Февзі Кубедінова.

Також окрема тема – туризм і те, як він «процвітає» на півострові.

«Крим виявився настільки привабливим для російських туристів, що вже нинішнього року до вас заїде рекордна кількість людей», – говорить голова російської Федеральної антимонопольної служби Ігор Артем’єв («Голова ФАС: у Криму з 1 червня буде скасовано національний роумінг», «РИА Новости»).

«Крим – найпопулярніший у країні курорт, де відпочивальники цього року планують провести свою відпустку. Причому попит на відпочинок у Криму є до кінця року», – говорить голова комітету російського парламенту Криму з санаторно-курортного комплексу і туризму Олексій Черняк («У Криму назвали середню вартість відпочинку на літній сезон 2019 року», «РИА Новости»).

І не має значення, що деякі рішення збиткові для бізнесу (про скасування роумінгу на території Криму), головне – щоб туристам було добре. «З його слів, оператори заявляли, що це призведе до величезних збитків. Однак Крим виявився дуже привабливим для туристів, що забезпечує їм прибуток» («Голова ФАС розповів про скасування роумінгу в Криму», « Газета.ру »).

«Кримнаш»

Наступна категорія новин, які з’являлися частіше, ніж позитивні запевнення, що в Криму все добре і краще бути не може, – запевнення, що Крим – російський, і це доконаний факт, статус, який не буде змінюватися, хто б не став Президентом України.

На цю тему з’явилась низка новин із висловлюваннями російських публічних осіб або представників російської влади Криму:

  • «Крим буде російським при будь-якому президенті України, заявила Поклонська», «РИА Новости»;
  • «Аксьонов закликав Київ визнати Крим російським», «РИА Новости»;
  • «Лавров: питання приналежності Криму закрите остаточно», «Газета.ру»;
  • «Пушков закликав не сподіватися на «повзуче повернення Криму в Україну», «Известия»;
  • «У Криму застерегли Зеленського від невизнання півострова російським», «Известия».

Крім того, варто зазначити: російські ЗМІ роблять ставку на те, що з приходом нової влади в Україні блокада Криму з боку материкової України, а саме: заборона на поставки товарів і послуг у Крим може бути скасована. Через це російські ЗМІ звернули особливу увагу на звернення колишнього президента України Леоніда Кравчука до новообраного президента Володимира Зеленського з закликом зняти всі блокади, а питання, пов’язані з постачанням води та електроенергії на анексований Росією півострів, вирішувати «цивілізованим ринковим шляхом».

До власне інтерв’ю Кравчука російські ЗМІ додали і позитивну реакцію з боку російської влади. «Пушков зазначив, що сама по собі ідея зняття блокади розумна. З його слів, це стане тестом для Володимира Зеленського, який виграв вибори президента України», – пишуть «Известия».

З іншого боку, звернення українського журналіста Дмитра Гордона до Зеленського про те, як треба повертати Крим Україні, в російському інформпросторі також не залишили без уваги. Втім, лише для того, щоб показати, що будь-які подібні ідеї безпідставні. «Крим став назавжди невід’ємною частиною Росії, повернення півострова назад до складу України не буде за жодних умов», – цитують «РИА Новости» депутата Держдуми Росії з Криму Наталію Поклонську.

Володимир Зеленський і Крим

Оскільки період моніторингу припав на кінець другого туру президентських виборів в Україні, ще одна категорія новин, яка зустрічалася досить часто, була присвячена переможцеві виборів Володимиру Зеленському, його позиції щодо Криму, порадам новообраному президенту від кримчан, висловлюванням ставлення до нього.

Зокрема, Зеленського запросили приїхати на півострів, а також переконували, що він точно приїде. «Кандидат у президенти України Володимир Зеленський, який впевнено лідирує у другому турі, може відвідати Крим, щоб визнати його російським», – цитують «Известия» голову комітету кримського парламенту з міжнаціональних відносин Юрія Гемпеля. І навіть запросили стати почесним гостем Ялтинського форуму в 2020 році («Зеленського готові зробити почесним гостем Ялтинського форуму в 2020 році», «РИА Новости»).

«Сьогодні ми бачимо, що український народ покладає великі надії на нового президента у врегулюванні всіх конфліктів і відновлення відносин з Росією. Якщо він буде підтверджувати це своїми діями, ми готові запросити його на шостий Ялтинський форум і навіть розглянути на засіданні організаційного комітету можливість оголосити українську делегацію почесним гостем форуму», – цитує «РИА Новости» представника оргкомітету форуму Андрія Назарова.

Та все ж російські ЗМІ залишаються скептичними, зазначаючи, що Володимир Зеленський продовжує заявляти, що Крим – український, тож стрімких змін у відносинах між Україною і Росією не варто очікувати.

«Сподіватися на те, що нам вдасться якимось чином нормалізувати відносини, що вони завтра скасують блокаду Криму, скасують санкції або нададуть статус державної російській мові, абсолютно не варто, тим паче ми знаємо, хто стоїть за спиною в Зеленського. Очікувань поки хороших немає», – «РИА Новости» цитують очільника російського парламенту Криму Володимира Константинова.

Що ще заслуговує на увагу

Варто зазначити, що російські ЗМІ не обходять тему санкцій в новинах, присвячених Криму ( «У Криму закликали не допустити припинення поставок склотари через санкції», «РИА Новости», «Джерело: в Криму винороби зазнають збитків через ембарго на поставку тари», «РИА Новости»).

Також триває обговорення інциденту в Керченській протоці, коли російські кораблі обстріляли українські військові кораблі й захопили в полон українських моряків. При цьому використовуються вже традиційні наративи про те, що «українська сторона уникає предметного обговорення ситуації», «Росія ніколи не приховувала ставлення до інциденту в Керченській протоці як до провокації». Також було запропоновано обміняти українських моряків на чинного президента України Петра Порошенка («Українських моряків запропонували обміняти на Порошенка», «Лента.ру», «У Держдумі готові обміняти українських моряків на «злочинця Порошенка»,« Комсомольская правда»).

Джерело: Інститут масової інформації

Текст публікується з дозволу Інституту масової інформації

У матеріалі використовується термінологія, прийнята на анексованому Росією півострові.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *