Напівправда, трохи правди і багато всього, крім правди

Джерело: EU vs Disinfo

Іноді дезінформацією можуть ставати і факти. Цитата, число, твердження або фотографія, вирвані з контексту, можуть бути оманливими, хоча самі по собі вони вірогідні. Брехня працює більш ефективно, коли вона частково базується на реальних фактах.

Гарним прикладом цього є фотографія, опублікована прокремлівським дезінформаційним агентством Супутник (рос. Спутник): двоє усміхнених молодих людей на тлі палаючого собору Нотр-Дам-де-Парі. Фотографія стала предметом обговорення: фотомонтаж це чи ні? Супутник стверджує, що це справжня фотографія двох студентів на місці події, й заявляє, що молоді люди навіть «не привернули уваги нашого кореспондента ні під час фотозйомки, ні в момент публікації фотографії».

Дивина… Фотограф зняв тільки один кадр? У агентства Супутник не було іншого вибору, окрім як опублікувати саме цю фотографію? Як сказав би заслужений кремлівський пропагандист Дмитро Кисельов: «Збіг? Не думаю!»

Можна не сумніватись, що цей знімок був ретельно відібраний серед десятків або навіть сотень кадрів, знятих фотографами агентства Супутник. І обрано було саме його, бо цей кадр ідеально вкладається в концепцію матеріалів видання. Не потрібно було навіть інструктувати тролів – вони і так знали, як використати цю світлину.

Напівправда і повна брехня

Французьке інформаційне агентство AFP провело розслідування щодо історії цього знімка. Він був відразу ж розтиражований правими американськими і французькими сайтами, щоб показати «реакцію» мусульман на пожежу. Двоє молодих людей, зображених на фотографії, розповіли агентству AFP, як за кілька годин стали мішенню для расистів з усього світу.

Інші приклади «основаної на фактах дезінформації» на цьому тижні:

  • Репортаж про те, що Швеція скасовує Різдвяний телевізійний концерт, щоб не провокувати мусульман. Так, трансляцію було скасовано, але через проблеми з договором із організаторами. Мусульмани не мають до цього жодного стосунку.
  • Розсекречені документи Розвідувального управління Міністерства оборони США, які підтверджують, що Сполучені Штати підтримують джихадистські угруповання в Сирії. Так, у 2012 році дійсно було опубліковано пакет документів Розвідуправління Міністерства оборони США, але в них немає жодних підтверджень подібних звинувачень. Документи свідчать про здійснення поставок зброї з Лівії до Сирії, але з них ніяк не випливає, що за цим стоять США.

У Литві й Латвії низький рівень народжуваності. Це факт, але чи означає це, що населення цих країн повністю зникне через 20 років? Аж ніяк.

Прокремлівські дезінформаційні ЗМІ досконало опанували мистецтво «майже не брехати». Але напівправда може бути так само оманливою, як і брехня.

Видання News Front звинувачує євреїв

Звичайно ж, не бракує і відвертої брехні: прокремлівські ЗМІ продовжують повторювати необґрунтовані заяви про те, що незаконна анексія Криму не була захопленням Москвою територій і що Україною управляють нацисти, яких підтримує президент Франції Еммануель Макрон. Все як завжди.

Брехня, напівправда, правда-на-один-процент – прокремлівська дезінформаційна стратегія, безумовно, працює. За оцінками американської компанії SafeGuard Cyber, що спеціалізується на кібербезпеці, опублікованими на сайті Politico.eu, «половина населення країн ЄС у тій чи іншій формі зазнала впливу підтримуваної Росією кампанії з поширення дезінформації». Кампанія ця спрямована в основному на найбільші країни ЄС, такі як Німеччина. Фінансовані Росією німецькомовні сайти, наприклад, News Front і South Front, старанно поширюють антиміграційні й антиєвропейські настрої, приправляючи їх антисемітськими матеріалами на кшталт «Єврейська душа більшовицької революції». Сайт Супутника німецькою мовою продовжує стверджувати, що голосувати на виборах до Європейського парламенту марно.

Москва запустила гучну дезінформаційну кампанію, скеровану на вибори в ЄС у травні, маніпулюючи цілковитою брехнею, напівправдою, фактами і фотографіями, вирваними з контексту, а також повторюючи історії, лише віддалено пов’язані з реальністю.

Це своєрідна перекручена версія клятви «Правда, тільки правда і нічого, крім правди». Клятва кремлівських дезінформаційних ЗМІ – «Напівправда, трохи правди і багато всього, крім правди».

Ця кампанія гучна і настирлива, але існують способи віднайти реальні факти і встановити істину. Ознайомтесь із нашим набором інструментів для перевірки фактів і давайте разом, як громадяни і виборці, продовжувати боротися за чисті й чесні вибори.

Джерело: EU vs Disinfo

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *