«Це початок зачистки»: кримським чиновникам з українськими паспортами погрожують звільненням

Російська прокуратура Алушти рекомендує звільнити 20 співробітників міської адміністрації. У відомстві стверджують, що чиновники перетинали адміністративний кордон між анексованим Кримом і материковою частиною України з паспортом громадянина України.

Як повідомило видання «Примечания», йдеться про порушення статті 330.2 Кримінального кодексу Росії про «не повідомлення про набуття іншого громадянства». Мер Алушти Галина Огнєва підтвердила журналістам, що прокуратура рекомендувала звільнити двадцять її підлеглих, проте поскаржилася, що виконати це не дозволяє брак кваліфікованих кадрів.



Російський юрист Марк Фейгін підтверджує, що російським чиновникам не можна мати друге громадянство.

‒ Це відбувалося в нульові роки, коли ухвалювалося законодавство про категорії держслужбовців: муніципальним службовцям і обраним особам першої категорії ти низці призначених чиновників заборонено мати подвійне громадянство. Перш за все йшлося про перших осіб держави, депутатів Держдуми та Ради Федерації, голів суб’єктів і так далі. Зараз ця категорія розширена максимально, і на держслужбі не можуть перебувати особи з подвійним громадянством. Вони мають як мінімум декларувати при влаштуванні на роботу наявність іншого громадянства. Навіть у специфічній ситуації Криму перебування на посадах таких осіб неприпустиме. Є обов’язок у громадян Росії повідомляти в 30-денний термін, причому, під страхом кримінальної відповідальності, про наявність іншого громадянства.


Марк Фейгін

За словами юриста, санкція статті 330.2 передбачає штраф у розмірі до 200 тисяч рублів або в розмірі заробітної плати або іншого прибутку засудженого за період до одного року, або обов’язкові роботи на період до 400 годин. Марк Фейгін уточнює, що у Росії є домовленості про подвійне громадянство з низкою країн, але не з Україною.

‒ Я переконаний, що ФСБ щодо чиновників має всю повноту інформації про наявність у них другого громадянства. Навіть якщо ці особи проїжджають на території материкової України, мабуть, там вони демонструють свої українські паспорти. Я впевнений, що українська сторона не передає таку інформацію російській стороні, і вона отримана неофіційним шляхом… Це ще і якийсь хворобливий елемент протистояння з Україною в Криму. Тому я думаю, що, звичайно, ця інформація збирається з різних джерел, щоб якимось чином контролювати ситуацію. Чи будуть вони карати? Якщо й так, то теж вибірково, щоб продемонструвати чиновникам, що можна, а що не можна. Я думаю, російська сторона зацікавлена в тому, щоб вони від українського громадянства відмовилися.

Екс-чиновник російської міської адміністрації Алушти Микола Бігняк, який продовжував деякий час працювати в Криму після анексії, розповідає, що співробітникам необхідно було написати формальну відмову від українського громадянства.


Микола Бігняк

Написавши заяви про небажання перебувати в цьому громадянстві, продовжують використовувати українські паспорти
Микола Бігняк

‒ У 2014-2015 роках це питання було слабко врегульоване, не було практики, тому особливих питань не ставили. Однак, щоб ліквідувати цю правову колізію, російським законом була передбачена можливість людині прийти в Федеральну міграційну службу й написати заяву про небажання перебувати в громадянстві іншої країни, щоб ця особа вважалася тільки громадянином Росії. Інших нормативних приписів російське законодавство не містить. І тут претензії до чиновників не в тому, що вони залишаються громадянами України, а в тому, що вони, написавши заяви про небажання перебувати в цьому громадянстві, фактично продовжують використовувати українські паспорти. При цьому обов’язку здати ці паспорти законодавство не містить. Так що я прогнозую, що рекомендація прокуратури про звільнення буде відхилена, їй доведеться звернутися до суду.

Микола Бігняк пропонує почекати рішення суду, щоб зрозуміти, якою буде практика надалі.

‒ Російській окупаційній владі потрібно, щоб у місцевих органах залишився мінімум людей, які підтримують зв’язки з Україною, тому що це все ненадійні люди в їх розумінні. Заміщення людьми з Росії триває, але воно досить повільне. Я розглядаю цей прецедент як початок масштабних репресій на всьому півострові, спрямованих на зачистку всіх чиновників, зокрема й нижчого рангу, які підтримують зв’язки з Україною. Може, тільки зараз у російської каральної системи дійшли руки до цього. Швидше за все, ці 20 осіб і українським, і російським прикордонникам показали українські паспорти, адже якщо прокуратура пише про це, то має перевірені відомості з офіційних джерел. Є ж ще й ті, хто показує різні паспорти, так що ми можемо сміливо додати ще близько тридцяти.

Микола Бігняк вважає, що той факт, що кримчани продовжують вважати себе громадянами України, підтримують з нею зв’язок, не дуже приємний російській влади та «руйнує картинку загального благоденства в Криму».

Радіослухач Олександр з Криму вітає звільнення алуштинських чиновників з подвійним громадянством:

«Мабуть, у більшості українські паспорти залишилися. У мене він десь є, як частина історії. Багато моїх знайомих, у кого залишилися родичі (на материковій Україні ‒ КР), проїжджають одну частину з російським, іншу з українським, і ніяких проблем немає, оскільки вони не управлінці. На мій погляд, хотілося б, щоб таких чиновників поступово замінили на російських. Менталітет залишився той же. У Росії, звичайно, крадуть, але тут, напевно, набагато більше. Навіщо освоювати гроші, якщо можна 50% забрати як відкат?».

Спікер Держприкордонслужби України Олег Слободян зазначає, що українські правоохоронні органи відстежують переміщення тих, хто підозрюється в злочинах проти України в Криму.


Олег Слободян

Російські документи у кримчан ‒ це як паспорти «ДНР» і «ЛНР», іграшка для тих, хто проживає на окупованій території
Олег Слободян

‒ Відстеження тих чи інших посадових осіб окупаційної влади в Криму не входить в нашу компетенцію. Але ми ділимося інформацією з іншими правоохоронними органами, які її аналізують і, відповідно, можуть давати нам доручення з тих чи інших заходів щодо осіб, які перетинають адмінкордон з Кримом. Випадки затримання були і в 2015, і в 2016 році, можливо, й пізніше. Російські документи у кримчан ‒ це як паспорти «ДНР» і «ЛНР», це така іграшка для тих, хто проживає на окупованій території. Перетинати адмінкордон можуть тільки громадяни України або іноземці, які їдуть, не порушуючи законодавство України, за спецдозволом від української міграційної служби.

Довідка: Україна не визнає будь-які документи, видані Росією на території анексованого Криму.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *