Справу «Держінвестпроекту» скеровано до суду

Обвинувальний акт стосовно дев’яти осіб, причетних до заволодінні 259,2 млн грн, призначених для реалізації національних проектів, 20 травня 2019 року скеровано до суду. До цього часу впродовж 10 місяців (із липня 2018 року) підозрювані та їхні захисники ознайомлювалися з матеріалами слідства.

 

Серед обвинувачених:

– екс-заступник голови «Держінвестпроекту», який також обіймав посаду радника директора ДП «Державна інвестиційна компанія»;

– колишній працівник «Держінвестпроекту»;

– колишній директор ДП «Державна інвестиційна компанія»;

– три директори приватних підприємств із ознаками фіктивності;

– двоюрідний брат екс-голови «Держінвестпроекту»;

– колишній водій, помічник екс-голови «Держінвестпроекту».

Дії обвинувачених кваліфіковано за ч.1 ст.255, ч.4 ст. 28 ч.5 ст.191, ч.4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28 ч.2 ст. 205 Кримінального кодексу України .

Ще один підозрюваний — рідний брат екс-голови «Держінвестпроекту» — перебуває у розшуку. Слідство щодо нього триває.

Як встановили детективи НАБУ, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів. Зокрема, йдеться про проекти «Якісна вода», що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та «Олімпійська надія-2022», за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Ці ініціативи так і не реалізували, а кошти — розікрали.

Майже всю суму, виділену на реалізацію згаданих нацпроектів із держбюджету, перерахували підприємствам, підконтрольним колишнім керівникам Держінвестпроекту, а в подальшому — скеровано на рахунки підприємств-нерезидентів у банківських установах Латвійської Республіки. Згодом, як встановило слідство, частину суми вивели на рахунок компанії, підконтрольної двоюрідному брату колишнього голови «Держінвестпроекту». З-поміж іншого, ними сплачено за гвинтокрил «Robinson R44» та літак «Viper SD 4», якими користувався колишній керівник «Держінвестпроекту».

Досудове розслідування за цими фактами детективи НАБУ розпочали у жовтні 2016 року після передачі відповідних матеріалів від Головного слідчого управління Національної поліції України. Розслідування завершили у липні 2018 року.

Публікації за темою: https://bit.ly/2OsV05k

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *