Вибори до Європейського Парламенту та прокремлівське заперечення

Джерело: EU vs Disinfo

Це вже майже традиція: Як тільки час підходить до виборів, особливо в західних країнах, навколо цього процесу відразу починають ходити чутки щодо загрози російського впливу. У випадку з виборами до Європейського Парламенту справи йдуть так само, – стверджується в матеріалі німецькомовної версії Спутника.

Це не традиція. Це обґрунтоване занепокоєння, яке випливає з того факту, що за Кремлем закріплений довгий список успішного здійснення втручання в численні виборчі процеси по всьому світові. Дії в рамках кампаній із розповсюдження дезінформації також спостерігалися і по всій Європі. Провідні позиції у цій царині займає Агентство інтернет-досліджень, яке дісталося аж до Великобританії (референдум щодо Брекзіт), Греції та Болгарії. І це лише деякі з можливих прикладів. В обговореннях щодо неофіційного Каталонського референдуму активно використовувалися боти, в Італії і Німеччині поширювалися антимігрантські повідомлення, у Франції множилася брехлива інформація про кандидата на пост президента; потік брехливих історичних наративів і звинувачень у русофобії безперервно вивергається на Польщу і на балтійські країни відповідно.

Звісно, свідчення останніх років, нехай навіть суттєві і отримані з численних джерел, не обов’язково визначають події в майбутньому. І навіть якщо ми не бачили масового відключення електроенергії або хакерських атак на сервери по всій Європі, вже занадто пізно говорити, що напередодні виборів у ЄС нічого не сталося. EUvsDisinfo постійно публікує матеріали щодо прокремлівських дезінформаційних наративів, що оточують ці вибори. Невтомно, крапля за краплею, невпинно потік прокремлівської дезінформації намагається підточити камінь. Деякі вкидання ставлять під сумнів інститути ЄС, їхню демократичну легітимність, їхній вплив на майбутнє ЄС та їхню незалежність. В інших же стверджується, що членство в ЄС рівносильне втраті суверенітету. Ці повідомлення поширюються не менше ніж вісьмома мовами, слугуючи кремлівській місії з ослаблення Європи.

Як прокремлівські ЗМІ реагують на докази і холодні, незаперечні факти?

Стратегія номер 1: Хто, ми?

Це вже майже традиція: Кремль відкидає всі звинувачення у втручанні, і прокремлівські ЗМІ наслідують його приклад. Це не доведено. Щоразу, коли в ЗМІ з’являються матеріали або обвинувальні заяви, зроблені дослідним закладом або відомим політиком, прокремлівські ЗМІ на своїх веб-сайтах і в облікових записах у соціальних мережах заявляють, що докази такого втручання відсутні. Якщо експерт володіє якимись доказами російського втручання, то чому він їх не продемонстрував? Ну що ж, а ось і докази (і вони тут вже досить давно!).

Стратегія номер 2: Глузування

Прихильники Кремля часом люблять трохи розважитися. Вони ж теж люди, врешті-решт (звичайно, іноді вони – боти, але боти НЕ розважаються). Висміювання використовується ними досить часто: зіткнувшись із переконливими доказами або аргументами, вони починають жартувати. Ця стратегія використовується також і для заперечення втручання у випадку з виборами до Європейського Парламенту. Зовсім недавно, у відповідь на статтю, опубліковану The New York Times, RT випустило кілька кумедних GIF-файлів та глузливих репортажів, що показують, наприклад, людей, які вдають із себе хакерів. Публікація RT у Twitter: «NYT стверджує, що російські хакери втручаються в майбутні вибори до Європейського Парламенту. Тільки не просіть доказів», – поширювалася всією мережею різними мовами.

Стратегія номер 3: «А як щодо вас?»

Як щодо Брекзіт? Як щодо міграційної кризи? Як щодо демократичного дефіциту? Європейські політики і журналісти намагаються розпалити страх перед втручанням Кремля, щоб відвернути увагу людей від власних проблем у ЄС. Ось чому вони звинувачують Росію в дезінформуванні і втручанні. Але їхні спроби приречені, тому що ми все одно нічого не зробили (див. стратегію номер 1). Критика у відповідь на критику (а часто і спроба просто змінити тему) – це ще одна класична стратегія прокремлівських ЗМІ. ЄС дійсно стикається з різними проблемами, як, втім, і кожна країна у світі; але це не означає, що прокремлівської дезінформації не існує.

Стратегія номер 4: головне – не зупинятися

Оскільки ви нічого не робите, ви можете продовжувати (не) робити це. Нещодавні випадки дезінформації, які ми зібрали в базі даних (англійською) EUvsDisinfo, підтверджують вже виявлені і описані раніше шаблони поведінки. Наратив про те, що Європейський Парламент не впливає на процеси ухвалення рішень і призначення на керівні посади в інших інститутах ЄС, має на меті дискредитацію структурних одиниць Європейського Союзу. У рамках згаданого наративу стверджується, що ці інститути є недемократичними і непідзвітними. Європейський проект ставиться під сумнів також і за допомогою наративу щодо перебування в рабстві у Сполучених Штатів і русофобської поведінки (їх прокремлівські ЗМІ вбачають також і в програмі Східного партнерства ). Крім того, ЄС зображується аморальним і таким, що не має цінностей, а також становить загрозу для державних суверенітетів. Це досить довгий список випадків дезінформації для тих, хто стверджує, що не має до неї жодного стосунку.

Як ми вже кілька разів писали, дезінформаційні кампанії є «грою в довгу» . Вони не починаються і не закінчуються у день виборів. Однією з цілей дезінформації у виборчий період є стримування громадян від участі в голосуванні. Якщо ця спроба виявиться успішною і явка виборців буде низькою, прокремлівські ЗМІ спробують дискредитувати нове керівництво ЄС, ставлячи під сумнів його авторитет і легітимність (на основі даних щодо явки виборців). І це знову запустить дезінформаційний цикл. Однак і EUvsDisinfo стоїть на варті, аби перевірити факти, відреагувати і переконатися, що ви впізнаєте дезінформацію, коли зіштовхнетеся із нею. А поки переконайтеся, що ви знаєте, як захистити себе від її впливу.

Незважаючи на те, що ми значною мірою сконцентровані на кремлівських дезінформаційних повідомленнях навколо виборів до Європейського Парламенту, ми, як і раніше, не спускаємо очей, вух і клавіатур з інших дій прокремлівських ЗМІ.

Джерело: EU vs Disinfo

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *